tags:

Zoekmachine voor Amersfoort

door Harmen Zijp
30 september 2022om 18:29u

Wie informatie zoekt over Amersfoort en omstreken komt er snel achter dat een trefwoord in de zoekmachine van Google niet altijd volstaat.

Sommige informatie is alleen te vinden op specifieke websites die niet of niet volledig door Google worden geïndexeerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor bestuurlijke stukken van de gemeente. Deze zijn te vinden via de website van Notubiz maar het vergt de nodige kennis en kunde om daarin je weg te vinden. Soms moet je weten tijdens op welke dag een bepaald onderwerp is besproken om via de vergaderagenda van de gemeenteraad de bijbehorende stukken te vinden. En het blijft niet bij deze website. Alleen al de gemeente heeft meerdere websites voor verschillende soorten informatie. Daarnaast zijn er de provincie, het waterschap, het archief enzovoorts.

Een tweede probleem is dat de zoekresultaten van Google worden gefilterd volgens het profiel dat het bedrijf van je heeft gemaakt aan de hand van eerdere zoekopdrachten. Dat kan handig zijn als de resultaten aansluiten bij bestaande interesses maar het kan ook storend zijn als je iets nieuws zoekt en dan vooral al bekende informatie vindt. Ook worden samen met de zoekresultaten reclame en gesponsorde zoekresultaten geleverd. Als je dat niet op prijs stelt kun je een andere zoekmachine als DuckDuckGo of Ecosia gebruiken. Maar dan kom je er achter dat die vaak geheel andere resultaten opleveren. Voor je het weet wordt je zoektocht groter in plaats van kleiner: Nu moet je niet alleen de verschillende websites van de overheid doorzoeken, maar daarvoor ook verschillende zoekmachines gebruiken.

Tenslotte geven zoekopdrachten bij Google, DuckDuckGo e.d. ook veel ruis: Resultaten die niets met Amersfoort van doen hebben: De auteur heet "Van Amersfoort", in andere steden wordt de toren ook "Lange Jan" genoemd enz. Kortom: onze hulpmiddelen om die speld te vinden zoeken in een onnodig grote hooiberg waar juist het hooi dat je wilt doorzoeken niet tussen zit en komen vervolgens aan met alleen blauwe knopspelden terwijl je àlle spelden wilde hebben.

Eigen zoekmachine

Afgelopen maanden werkte de Stadsbron daarom aan een speciale zoekmachine voor Amersfoort: zoek.destadsbron.nl. Via deze pagina kun je de gecombineerde resultaten opvragen van een zoekopdracht in een beperkt aantal websites zoals amersfoort.nl, provincie-utrecht.nl, bewoners033.nl, sgla.nl, destadsbron.nl e.d.

Het systeem is nog experimenteel en bovendien beperkt tot sites die via hyperlinks te doorzoeken zijn en waarvan de inhoud niet achter een betaalmuur is opgesloten.

Beste lezer!

Om dit systeem te kunnen verbeteren lezen we graag jullie ervaringen. Ook suggesties voor verbetering zijn zeer welkom, bijvoorbeeld over welke lokale websites we nog meer zouden moeten indexeren, of voorbeelden van iets wat je zocht maar niet kon vinden terwijl je wist dat het er moest zijn. Dat kan via reacties onder dit artikel.

Er wordt nog gewerkt aan een uitbreiding waarbij ook de resultaten worden getoond van websites die alleen te doorzoeken zijn via een eigen zoekveld, zoals bijvoorbeeld de archieven van de gemeente en de provincie. Beschik je over technische vaardigheden of inhoudelijke kennis om mee te helpen? Dan horen we dat graag via het e-mailadres van de redactie.

bijsluiter

De zoekmachine is gemaakt met Yacy, een open source webcrawler die op een eigen server draait, het gedrag van bezoekers niet opslaat en vrij is van reclame.

Harmen Zijp is kunstenaar en onderzoeker. Hij zoekt bij de Stadsbron naar open source gereedschappen om lokale onderzoeksjournalistiek te versterken.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!