Foto: Jan Boeve
"Shockerend", is de eerste reactie van wethouder Cees van Eijk na het zien van de theatervoorstelling Merci dat jij er bent. "Het geeft een beeld van hoe wij met z’n allen, met hele goede bedoelingen, met mantelzorg bezig zijn. Maar het wel laten gebeuren dat er mensen aan onderdoor gaan."
Jongeren die voor een familielid zorgen zijn onvoldoende in beeld, blijkt uit onderzoek van De Stadsbron. Zo is mantelzorg op scholen een onderbelicht onderwerp, en is er in de Amersfoortse statistieken weinig bekend over mantelzorgers jonger dan 18. Van Eijk, wethouder jeugd in Amersfoort, zegt zich zorgen te maken over overbelasting bij deze groep jongeren.
"Het begint bij het bespreekbaar maken van het onderwerp", vult Van Eijk verder aan als hij zijn zorg uitspreekt. Het publiek ziet dit als een uitnodiging, en legt de wethouder na afloop vragen voor als: Waarom kan het zo moeilijk zijn om huishoudelijke hulp te regelen? En doet de gemeente wel voldoende om het onderwerp onder de aandacht te brengen?
De afgelopen maanden dook de Stadsbron samen met de Balie Live Journalism in Amsterdam en Bureau Spotlight in Ede in de wereld van (jonge) mantelzorgers. Waar lopen zij tegenaan?
Theatermaker Max Wind maakte op basis van die verhalen en ervaringen de voorstelling Merci dat jij er bent.
De voorstelling is nu online terug te zien, met aansluitend het nagesprek met Cees van Eijk, wethouder jeugd, en Catelijne Mostert, preventiewerker jeugd bij Indebuurt033.
Regisseur en scenario: Max Wind
Spel: Hanneke van der Paardt, Samir Veen, Tommie Kinneging, Judith van den Berg en Lisa Schamlé
Onderzoek Amersfoort: Nienke Zoetbrood, Yara Hooglugt, Mark Snoeck
Beeld: Michelle van der Plas
Techniek: Jasper van Oorschot, Roland van Ulden en Ryan Oduber
Foto's: Jan Boeve
Lees ook bij de Stadsbron: Commerciële mantelzorgmakelaars springen in het gat om verdwaalde burgers te helpen met zorgaanvragen.