tags:

De Stadsbron presenteert: Langs de pijngrens

by Arjan Klaver & Addy Schuurman
April 28, 2022at 10:02AM
poster voetbaldocu.versie eind versie.jpg

Tussen 1954 en 1982 beschikte Amersfoort over een heuse profclub, die op Birkhoven speelde. De jaren vijftig en zestig vormden de hoogtijdagen; duizenden Amersfoorters bezochten toen de thuiswedstrijden. In lange rijen trokken de supporters vanuit het Soesterkwartier naar het knusse stadionnetje. Maar eind jaren zeventig zette het verval in: de prestaties werden minder, de toeschouwers bleven weg en in het bestuur heersten ruzies en wanorde. Dat resulteerde uiteindelijk in het faillissement op 15 december 1982.

In de film Langs de pijngrens leggen de filmmakers – sportjournalist Arjan Klaver en sporthistoricus Addy Schuurman – de bal weer op de stip. In twee keer 45 minuten (en een paar minuten blessuretijd) voeren zij de kijker langs de hoogte- èn dieptepunten. Bij oude Amersfoorters welbekende anekdotes passeren de revue: de Volkswagen die mecenas Ben Pon aan Bennie Marcus ter beschikking stelde en de karatetrap die Henk van Ramselaar aan de scheidsrechter toediende en hem de langste schorsing ooit in het Nederlands betaald voetbal opleverde. Maar ook nieuwe feiten komen aan bod, zoals de ‘medische begeleiding’ van het team. En eindelijk wordt duidelijk waar de club aan is kapotgegaan.

In de film halen direct betrokkenen herinneringen op: oud-spelers, zoals Henk Wery, Ruud Maas en Fillie Kraak, maar ook oud-bestuursleden (o.a. Hans Vahstal), de cassière en een supporter komen uitgebreid aan het woord. Hun verhalen worden afgewisseld met historisch beeldmateriaal uit de jaren zestig, zeventig en tachtig: met wedstrijdbeelden en speciale reportages vanaf Birkhoven door Studio Sport en andere televisieprogramma’s, met talloze foto’s en kranten uit die periode. Bovendien werd tijdens het maken van de docu ook een amateurfilm uit de jaren zestig op zolder gevonden. Een uniek document.

Kortom, de film biedt een duik in het roerige verleden van Amersfoort. Alle ingrediënten zijn aanwezig: nostalgie en weemoed, een gulle lach, plaatsvervangende schaamte en stijgende verontwaardiging.

Ten slotte stelt de docu impliciet ook vragen over het hedendaagse sportklimaat in Amersfoort.

De film Langs de Pijngrens is een echt Amersfoorts product, gemaakt door twee redacteuren van De Stadsbron in samenwerking met Smulders Audiovisueel. En last but not least moet de filmmuziek worden genoemd: daarvoor werd gebruik gemaakt van het pakkende stuk ‘visiting’ van de Hooglandse componist Leo Janssen.

method

Amersfoortse sportdocumentaire: Langs de pijngrens

vrijdag 6 en zaterdag 7 mei a.s.

Emmaüskerk, Noordewierweg 131 Amersfoort

zaal open: 19.30 uur, entree: 10 euro

Inlichtingen: Arjan Klaver (06-22802549) en Addy Schuurman (033-4727105)

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!