Fijnstofbijeenkomst bij Meet je Stad

by Diana Wildschut
February 16, 2024at 4:21PM

Meet je Stad organiseert een avond waarin burgerwetenschap en onderzoeksjournalistiek samenkomen. Het thema is fijnstof.

Op deze avond leer je alles over fijnstof en ga je gelijk aan de slag. Wat is fijnstof? Wat zijn gezondheidsrisico's? Hoe kun je fijnstof meten? Hester Volten van het RIVM vertelt ons alles wat we willen weten.
We doen een demonstratiemeting en denken na over plekken waar we willen dat de lucht heel schoon is. Je leert hoe je zelf met openstreetmap een kaart van gevoelige bestemmingen kunt maken.
Dan springen we op de fiets met jouw kaart en een fijnstofsensor aan het stuur. We bespreken wat we ontdekt hebben en maken een plan voor een permanent meetnetwerk.

Voor Onderzoekscollectief Investico deed journaliste Jolanda van de Beld  onderzoek naar luchtkwaliteit op gevoelige lokaties. Zij werkte mee aan het artikel ‘We noemen het vieze lucht, maar je ruikt en ziet het niet’ van Investico. In dit artikel wordt gezondheid en luchtkwaliteit besproken. Het blijkt dat scholen, sportvelden, ouderenhuizen en andere locaties waar kwetsbare groepen vaak komen, nog te vaak dicht langs drukke wegen liggen volgens de GGD-gezondheidsrichtlijnen. Met haar bespreken we hoe je onderzoeksjournalistiek doet op gebied van luchtkwaliteit.

Meedoen? Kom op 21 februari naar De WAR, Heiligenbergerweg 34 in Amersfoort. Inloop vanaf 19:00 uur, programma 19:30 - 22:00 uur. Geen voorkennis vereist!

19:00 - 19:30 Inloop, koffie/thee
19:30 - 20:10 Introductie: Wat is fijnstof? Wat zijn gezondheidsrisico's Hoe kun je fijnstof meten? We doen een demonstratiemeting en denken na over plekken, wensen voor en verwachtingen van hoeveelheden fijnstof. I.s.m. Hester Volen (RIVM)
20:10 - 20:40 Gevoelige bestemmingen: Welke informatie over plekken is te vinden in Openstreetmap? We maken een eigen kaart van gevoelige bestemmingen.
20:40 - 21:20 Cityslam: We maken een meetplan en gaan in verschillende teams door de stad fietsen om fijnstof te meten.
21:20 - 22:00 Panelgesprek: Bespreken van de resultaten. Wat kunnen we ermee? Hoe maak je er een verhaal van? I.s.m. Hester Volten (RIVM) en Jolanda van de Beld (Platform Investico)
22:00 - 22:30 Uitloop, drankje

method

Diana Wildschut is redacteur bij De Stadsbron, onderdeel van community science project Meet je Stad en werkt als wetenschapper en als kunstenaar.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!