tags:

Wonen in Eemland (5): Liendert heeft buik vol van nieuwbouw

door Marco Willemse
23 maart 2025om 0:19u

Aan de overzijde van de Ringweg kampte Liendert, zoals aangegeven in de vorige aflevering, een kwart eeuw terug met minstens zoveel problemen als Kruiskamp. Het naoorlogse stadsdeel met veel hoogbouw en goedkope woningen stond te boek als een achterstandswijk met relatief hoge misdaadcijfers, drugsoverlast en geringe sociale veiligheid.

In het Liendert van toen waren vooral ten zuiden van de Liendertseweg meer plekken waar bewoners ‘s avonds niet dan wel over straat durfden. Verpauperde flats en woningen verergerden het ongure leefklimaat. Ook de onevenwichtige bevolkingsopbouw speelde de wijk parten: Liendert telde bovengemiddeld veel bewoners in de laagste inkomensgroepen. Het aandeel sociale huurwoningen was er navenant.

Nadat de Vogelaar-miljoenen (vernoemd naar toenmalig minister van Wonen, Ella Vogelaar) voor het oplappen van Kruiskamp waren uitgegeven, zetten de Alliantie en de gemeente Amersfoort vanaf 2015 hun schouders onder de broodnodige stadsvernieuwing bij de overbuur.

Zo maakten aan de Liendertseweg acht vervallen portiekflats plaats voor eengezinswoningen en groene hofjes. Op de plek van twee verplaatste basisscholen aan de Wiekslag verrees een nieuw complex met appartementen en woningen.

De versleten Horstenflats achteraan in de wijk kregen een stevige opknapbeurt. © Marco Willemse / Nieuwsplein33

Achteraan in de wijk kregen de zes kolossale Horstenflats met in totaal 800 woningen een flinke opknapbeurt. Ook op andere achterstallige plekken werd driftig gerenoveerd. De voorgenomen sloop van 90 corporatiewoningen in de Vogelbuurt ging als enige niet door, omdat meer dan 30 procent van de bewoners tegen stemde.

Hogekwartier

De grootste metamorfose en uitbreiding van de wijk vond daarna plaats langs de Hogeweg. De tuinderijen en oude boerderijen maakten plaats voor een lint van moderne woningen en appartementen. Het Hogekwartier, zoals de nieuwe stadsentree werd gedoopt, leverde honderden woonruimtes op voor de stad.

Als kers op de woningtaart verrezen op de hoek van de Hogeweg-Ringweg Kruiskamp twee imposante woontorens van respectievelijk 60 en 30 meter hoog, goed voor nog eens 160 extra woningen.

In het oog springende nieuwbouw langs de Hogeweg aan de kant van Liendert. © Marco Willemse / Nieuwsplein33

De bevolking van Liendert betreurde weliswaar het verdwijnen van de groene buffer tussen de wijk en de drukke Hogeweg, maar hield zich koest. Dat veranderde na de lancering van een vervolgplan voor de bouw van meerdere hoge woontorens langs het Valleikanaal. Verenigd in de actiegroep Bezorgd Liendert tekenden bewoners protest aan. Het voornaamste bezwaar luidde, dat hun dichtbevolkte wijk dreigde te bezwijken onder de druk van nog meer inwoners.

'Boven op elkaar leven'

Waarom, zo vroegen de actievoerders zich af, koos de gemeente uitgerekend voor het toch al overbelaste Liendert? Het antwoord gaven ze zelf: "We zien het als een vorm van klassenjustitie. In het Vermeerkwartier grenzen met Elisabeth Groen en Park Randenbroek twéé parken aan elkaar. Er is daar ruimte genoeg om te bouwen, terwijl we in Liendert nu al boven op elkaar leven."

Vertrouwd beeld in Liendert: een mix van laag- en hoogbouw. © Marco Willemse / Nieuwsplein33

"Op de plek van het gesloopte Lichtenberg-ziekenhuis wordt een villawijk gebouwd, zónder de verplichte 35 procent sociale huur. In Liendert bestaat inmiddels 50 procent uit goedkope huurwoningen’, lieten de boze Liendertnaren optekenen."

Hun protesten mochten niet baten. Langs het Valleikanaal werd in 2023 een wooncomplex met de ironische naam Hier! neergeplant. De twee woontorens van 60 en 23 meter leverden 165 woningzoekenden woonruimte op, maar volgens de wijk had het Daar! (lees; elders in de stad) moeten staan.

De nieuwe woontoren langs het Valleikanaal. © Beeldbewerking Nieuwsplein33

Of Amersfoort het aandurft nogmaals de hoogte in te gaan langs het Valleikanaal, valt lastig te voorspellen. Concrete plannen liggen er op dit moment niet. De benauwde woningmarkt zou er absoluut mee gediend zijn, maar de emmer lijkt ook een keer vol voor Liendert. Voorlopig is de eveneens bekritiseerde bouw van 120 appartementen tot vijf verdiepingen hoog op de plek van zwembad Liendert de laatste loot aan de uitbreidingstak.

bijsluiter

De redactie van Nieuwsplein33 richt de focus de komende tijd op de regionale woningnood en de ambities van gemeenten in Eemland om die voortvarend te lijf te gaan.

Eerder verschenen verhalen zijn gebundeld in het dossier ‘Wonen in Eemland’ terug te vinden op de voorpagina van de site van Nieuwsplein33. De productie kwam mede tot stand dankzij een subsidie van het Mediafonds van de provincie Utrecht.

Freelance journalist Marco Willemse, die een belangrijk deel van de productie voor zijn rekening neemt, wordt bij het uitvoeren van het project bijgestaan door journalisten van Nieuwsplein33, De Stad Amersfoort en de Leusder Krant en het platform voor onderzoeksjournalistiek De Stadsbron.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!