De Hoef wordt een wijk voor starters

by Clary Stäb
December 26, 2022at 10:30AM

(Vraaggesprek met een vroege bewoonster van Hoefkwartier West)

Voor het burger-onderzoeksproject "Wie ordent de ruimte", stuitte ik op Ariane Klein*. Zij trok als een van de eerste bewoners naar het Hoefkwartier. Ariane vestigde zich in oktober 2016 in een van de twee (zwart en witte) gebouwen aan de Plotterweg. Voor deze werden omgebouwd tot woningen, waren het kantoorpanden van Schuitema /C1000.

Ariane was in 2015 afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch hulpverlener, had haar eerste echte baan en zocht een passende eerste woning. Ze werd getipt op het ombouwen van het Schuitemakantoor, aan de Hoefse kant van station Schothorst.

Ariane: ‘Een particuliere eigenaar bouwde het kantoor om tot wat grotere en kleinere appartementen. Dat zag er in mijn ogen aantrekkelijk uit. Lekker fris, met ruime entrees op elke etage. Van buiten zag het eruit als een kantoor, maar binnen kon je goed wonen. De verhuur liep via makelaar Eervast, met een kale huur rond €700 en met berging, parkeerplek en nog zo wat erbij kwam het uit op ongeveer €1000.’

Ariane hoort dus bij de pioniers. Wonen aan de Plotterweg bleek gezellig. Het was er heerlijk rustig ook. De groep eerstelingen was heel gemengd van samenstelling. Er kwamen expats op het complex af, maar ook net gescheiden ouders. De pioniers groetten elkaar, zaten bij elkaar in de tuin aan de barbecue: precies wat je van een nieuwe wijk verwacht. Mensen leerden elkaar kennen. Met haar nieuwe buurman klikte het zelfs zo goed, dat Ariane met hem een huis heeft gekocht in Harderwijk.

Onveilige fietstunnel

Maar er zitten ook nadelen aan het wonen in dit groene stukje Amersfoort. Als je op bezoek wilt bij mensen die elders wonen, moet je 's avonds de fietstunnel door, naar Schothorst/ Zielhorst of naar Liendert en het Waterwingebied. Vooral de Liendertse tunnel voelt volgens Ariane onveilig: er staan geen woningen in de buurt. Ook valt er nog maar weinig te beleven op de Hoef. Op het wensenlijstje staan kinderopvang, kleine eetgelegenheden en een sportschool.

Ariane denkt dat de Hoef een wijk voor starters wordt, dus met veel doorstroom. Daar past niet meteen een basisschool in of een flat voor senioren met zorgvragen. De komende jaren wordt er ook flink gebouwd en verbouwd, met alle overlast van dien.

Is het erg dat de Hoef bestemd is voor een beperkte samenstelling van de bevolking? Ariane vindt van niet. Wel moeten mensen van tevoren goed weten wat ze mogen en kunnen verwachten. De Hoef is een wijk voor leren, werken en wonen met een kantoorachtige uitstraling. Er fietsen veel scholieren door de wijk. Kantoormedewerkers lopen er hun rondje in lunchtijd. Gezellige terrassen of café’s zijn er (nog) niet. Als je dat prima vindt, kun je fijn wonen in de Hoef.

* Gefingeerde naam, echte naam is bij de redactie bekend

method

Clary Stäb neemt deel aan Tanden Erin, de groep burgerjournalisten die het ontstaan van een nieuwe wijk in Amersfoort (het Hoefkwartier) volgt.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!