Wie ordent de ruimte in Amersfoort?

by Conny van den Bor
August 29, 2022at 11:28PM

Het ontstaan van een heel nieuw stuk stad is intrigerend en fascinerend. De nieuwbouwplannen voor het Hoefkwartier bieden een unieke kans om dit proces vanaf de beginfase te volgen. Een greep uit de vragen die bij De Stadsbron opborrelen: Van wie is het idee om Hoefkwartier te transformeren van bedrijventerrein naar grote woonwijk, wanneer en hoe ontstond dat plan? Hoe ziet het eruit? Wie bepaalt voor wie er gebouwd gaat worden en waarom? Wie is de eigenaar van de grond, wie praten mee over het Hoefkwartier en wie niet? Wie trekt op welk moment aan de touwtjes? Hoe groot is de macht van projectontwikkelaars?

De rol van de gemeente

Maar ook: Wie heeft er invloed op de kaderstellende nota’s van de gemeente? Hoe wordt afgestemd hoeveel woningen er gebouwd kunnen worden in verhouding tot infrastructuur en verkeersveiligheid? Hoe communiceren de betrokken afdelingen van de gemeente met elkaar? Voor hoeveel mensen wordt er gebouwd, hoe komt men tot dat aantal? Hoe hoog, hoe breed worden de woningen en waarom? Wat maakt een wijk leefbaar? Wordt daarover nagedacht door de betrokken partijen? Hoe wordt dat dan gedaan? Hoe ziet de participatie eruit en wie bepaalt dat eigenlijk? Wat gebeurt er met de resultaten van die participatie? Hoe groot is de macht van projectontwikkelaars? Kortom: Welke belangen spelen er bij het Hoefkwartier? Via dit blog houden we u op de hoogte van onze duik in de ruimtelijke ordening van Amersfoort. Ondertussen staan we open voor al uw opmerkingen en informatie rondom de transformatie van het Hoefkwartier. U kunt reageren onder dit artikel. De redactie is ook te bereiken via redactie@destadsbron.nl.

Dit is deel 1 van een Stadsbron project waarin we het ontstaan van een nieuwe wijk in Amersfoort beschrijven.

method

Conny van den Bor is freelance journalist en radiopresentator. Wie ordent de ruimte in Amersfoort is een langer lopend project van De Stadsbron waarin het ontstaan van een nieuwe wijk wordt gevolgd. 

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!