Vergeten mensen Aflevering 4

by Gerrit Sepers
March 2, 2020at 10:08PM

De steen die niet meer verlegd kan worden

Volgens de vrijwilligersorganisatie Aegean Boat Report, die altijd verslag doet van het aantal boten met vluchtelingen in de Egeïsche zee, is op maandagmorgen 2 maart om 8:30 uur aan de kust van Lesbos in de buurt van het vliegveld een kind verdronken. Het eerst bekende slachtoffer nadat Turkije recent de grenzen heeft geopend.

De boot vervoerde 48 mensen toen het de Griekse wateren binnen voer. Volgens het rapport van de Griekse kustwacht probeerden de passagiers de boot te laten kapseizen om gered te worden. Twee kinderen raakten daarbij te water. Eén kind kon worden gered maar het andere kind helaas niet, ondanks reanimatiepogingen in het ziekenhuis.

Elk mens die geboren wordt is een nieuw begin en krijgt de kans om met woord en daad iets in gang te zetten . Hij krijgt de kans om zijn eigen steen te verleggen en daarmee in te grijpen in de loop van de geschiedenis.  Door de loop van de gebeurtenissen te beïnvloeden, worden we door onze nakomelingen nooit vergeten.

Het wonder dat de wereld redt van de ondergang is de nataliteit, steeds opnieuw worden unieke mensen geboren die altijd weer een nieuwe start zullen maken. Daarin liggen geloof en hoop voor de menselijke zaak. Daarom maakt zo’n bericht van een verdronken kind ons zo droevig. Haar of hem is deze mogelijkheid in de knop ontnomen.

Morgen is de kliniek in het vluchtelingenkamp ook dicht

Een paar dagen binnen zitten als het buiten te gevaarlijk is voor ons als hulpverleners, dat is natuurlijk niets vergeleken bij dit vreselijke leed.

Rechts-extremisten zijn sinds gisteren op zoek naar hulpverleners van buitenlandse NGO’s. Er zijn al verschillende hulpverleners bedreigd en lastiggevallen. Het verblijf van de vrijwilligers van Stichting Bootvluchteling is mogelijk doelwit geworden. Gisteravond hebben een aantal coördinatoren bange momenten beleefd toen zij na hulp bij een evacuatie van een andere NGO uit het kamp door een wegversperring zijn gereden. Zij werden belaagd door Griekse burgers die hun auto’s ernstig hebben toegetakeld. Zij waren met 8 auto’s. Een aantal slaagde erin hier door heen te breken, anderen keerden om en reden terug naar het kamp waar zij bij Artsen zonder Grenzen onderdak voor de nacht hebben gekregen. Het was voor hen een zeer dreigende situatie. Onze groep vrijwilligers gaat nu verkassen naar een andere locatie.

Sowieso moeten we tot morgenmiddag zoveel mogelijk binnen blijven. Zelf zit ik ergens in de binnenstad in een appartement op een anonieme plaats. Morgen weer geen medische dienst bij het kamp. Onze veiligheid kan door de politie niet worden gewaarborgd wegens gebrek aan menskracht. Het is onzeker wanneer wij weer kunnen beginnen om onze steen te verleggen in deze rivier van bloed en tranen.

Ondanks alle acties van de lokale bevolking en de Griekse kustwacht zijn er gisteren op één dag toch 500 mensen op Lesbos en twee andere eilanden aangekomen.

De schrijver is tijdens het maken van deze tekst geïnspireerd door het lied Steen van Bram Vermeulen:
"Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde,
Het water gaat er anders dan voorheen
..."

Lees alle afleveringen in het dossier "Vergeten Mensen"

method

Tot medio 2014 was Gerrit Sepers huisarts in Amersfoort. Nu draait hij regelmatig spreekuren op de Kruispost in Amsterdam voor ongedocumenteerden, thuis- en daklozen.

Hij is voor de eerste keer ruim twee weken op Lesbos en vindt dat best spannend. Hij realiseert zich dat zijn werk daar niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat. “Maar elke druppel telt.”

Regelmatig zal hij zijn indrukken aan de Stadsbron melden, nadat eerder de Amersfoortse huisarts Adriaan van Es dat al deed (zie onder Dossiers: Grensdokter op Lesbos). Sepers hoopt dat zijn stukken ertoe bijdragen dat de vluchtelingen op Lesbos die momenteel onder onmenselijke en onacceptabele omstandigheden verkeren, niet worden vergeten. En dat hun situatie misschien iets kan verbeteren. 

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!