Vergeten mensen Aflevering 2

by Gerrit Sepers
February 27, 2020at 8:53PM

Grieken tegen Grieken

Op zaterdag stond in Greek Reporter een artikel over de opvang van vluchtelingen op Lesbos. De Griekse regering heeft vorige week het plan geopperd om op verschillende plaatsen in het land grond te onteigenen voor de bouw van detentiecentra. Ondanks forse protesten van de bevolking is ook op Lesbos een locatie aangewezen. Een onbewoond eiland aan de noordoostkant van Lesbos.

vierkantje markeert locatie onbewoond eiland

Ik ben daar naar toe gereden. Een geheel verlaten streek zonder verbinding met openbaar vervoer. Werkelijk in “the middle of nowhere”, ruim 35 km verwijderd van het hoofdstadje Mytilini. Langs de kust bij dat eiland staan alleen wat losse huisjes van boeren. 

J’accuse

J’accuse Europa! Het eiland wordt afgeschilderd als een paradijs. Het is zeker geen Duivelseiland maar het plan is wel duivels. Onschuldige mensen in een gevangenis opsluiten, weg van de samenleving op Lesbos. Europa kan hier toch niet wegkijken? Weldenkende Europese leiders moeten toch ook populisten durven te weerstaan? 
De vermaledijde Turkije deal is totaal failliet. Door de bouw van zo’n detentiecentrum draagt Europa bij aan de dehumanisering van een grote groep onschuldige mensen.Deze groep dreigt nog meer vermalen te worden tussen de molenstenen van grootmachten. Zij worden totaal vergeten. Structurele oplossingen komen er niet. Laat grote vluchtelingenorganisaties zoals UNHCR en de UNO meer druk uitoefenen omdat de mensenrechten op Lesbos en andere eilanden ernstig worden geschaad. Oftewel onze beschaving voorbij. J’accuse!

Rellen

Door de tijd worden we snel ingehaald. Maandagnacht kwamen wij van ons spreekuur in het kamp weer terug in Mytilini. Bij het passeren van de haven was er een grote mensenmassa op de been en veel politie. Achteraf bleek dat er rellen waren uitgebroken om de politieversterking uit Athene bij de ontscheping tegen te houden. De spanningen onder de lokale bevolking neemt toe. Zij zijn mordicus tegen de bouw van een detentiecentrum op Lesbos. Tijdens de rellen luidden de klokken op het eiland. Verwarring en onrust alom, oplossingen zijn nog ver weg. 

Update donderdag

Over de hoofden van de vluchtelingen woedt momenteel een strijd van de lokale bevolking tegen de landelijke overheid in Athene. De lokale bevolking wordt gesteund door de hoogste regionale en lokale autoriteiten. Woensdag is op Lesbos massaal gestaakt. Alle winkels, restaurants, bedrijven en scholen zijn gesloten. Er wordt overdag een vreedzame demonstratie in Mytilini gehouden. Maar in de avond komt het tot een forse clash tussen de demonstranten en de oproerpolitie die vanuit Athene naar het eiland is gebracht. Het gaat zelfs zover dat ook demonstranten de verblijven van de officieren binnendringen. Daarbij vallen vele gewonden. Als wij ‘s nachts terugkeren uit Moria kunnen we slechts met moeite de smeulende takken en grote stenen op de weg voor het stadje omzeilen. In het stadje zelf is de rust weergekeerd. 

Meer stakingen

De bewoners van Lesbos en andere kleine eilanden in de Noord-Egeïsche zee willen tegen elke prijs voorkomen dat op hun eilanden detentiecentra worden gebouwd. Zij krijgen hierbij steun van de lokale autoriteiten. Zij zijn bang voor een aanzuigende werking en willen niet dat vluchtelingen op hun eilanden permanent aanwezig zullen zijn. Zij betitelen het beleid in Athene als dubbelhartig. De lokale bevolking ervaart dat hun dagelijkse leven wordt ontwricht door de afname van vakantiegangers. De migranten stelen hout van olijfbomen om hun schamele tentjes te bouwen. Of ander materiaal zoals regenpijpen. Dat geeft begrijpelijke ergernissen.

Voor vandaag zijn voor de tweede dag op rij weer uitgebreide stakingen van kracht. De sfeer is gespannen, hier en daar dreigend.

Lees alle afleveringen in het dossier "Vergeten Mensen"

method

Tot medio 2014 was Gerrit Sepers huisarts in Amersfoort. Nu draait hij regelmatig spreekuren op de Kruispost in Amsterdam voor ongedocumenteerden, thuis- en daklozen.

Hij is voor de eerste keer ruim twee weken op Lesbos en vindt dat best spannend. Hij realiseert zich dat zijn werk daar niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat. “Maar elke druppel telt.”
Regelmatig zal hij zijn indrukken aan de Stadsbron melden, nadat eerder de Amersfoortse huisarts Adriaan van Es dat al deed (zie onder Dossiers: Grensdokter op Lesbos). Sepers hoopt dat zijn stukken ertoe bijdragen dat de vluchtelingen op Lesbos die momenteel onder onmenselijke en onacceptabele omstandigheden verkeren, niet worden vergeten. En dat hun situatie misschien iets kan verbeteren. 
(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!