Vathorst college 2021 deel 1

HAVO 4-leerlingen van het Vathorstcollege werkten voor de Stadsbron aan een serie artikelen. Dit is deel 1, met als thema "Corona"

Eindexamen doen in Coronatijd: is slagen door versoepelingen wel zo eerlijk?

Door: Xeliza Nederhand & Pien van Lopik

Na bijna 2 schooljaren in een bizarre tijd zijn de eindexamens alweer achter de rug. De leerlingen die eindexamen hebben gedaan kregen een extra herkansing en mochten een onvoldoende wegstrepen. Voor deze leerlingen is dat natuurlijk erg fijn. Maar is dit wel zo eerlijk tegenover de leerlingen die eindexamen doen in normale tijden? Sinds maart 2019 is het allemaal begonnen. Corona heeft de wereld compleet op zijn kop gezet. Zo ook bij het onderwijs, leerlingen moesten online lessen volgen en deze waren niet allemaal van goede kwaliteit. Dit zorgde voor bezorgde ouders en gespannen leerlingen, zij vroegen zichzelf af: "Zullen we wel slagen na een jaar van online lessen en weinig fysiek contact?” 2Om de eindexamenleerlingen toch een handje te helpen en ze wat meer hoop te geven zijn er een aantal dingen versoepeld, zo is het nu mogelijk om een extra vak te herkansen en wanneer ze voor een vak gezakt zijn, dan mogen ze deze wegstrepen. Hierdoor zijn veel leerlingen toch nog geslaagd en zeggen sommigen zelfs; “Door deze versoepelingen was het een makkie, hoe kun je nog zakken als je een vak mag wegstrepen én extra mag herkansen?” Zo denken leerlingen die in het voorexamenjaar zitten ook en dat leidt tot een aantal discussies. Volgend schooljaar is iedereen ingeënt en zal alles weer zijn zoals het was. Heel fijn natuurlijk, maar vergeet ons niet, zeggen deze leerlingen; “Ook wij hebben een grote achterstand opgelopen, waarom moeten wij volgend jaar wel normaal de eindexamens maken, terwijl de eindexamenleerlingen van dit jaar allerlei versoepelingen hebben gekregen?” De kritiek van deze leerlingen is te begrijpen. Er is namelijk gebleken dat maar liefst 6,7% meer examenkandidaten zijn geslaagd voor hun eindexamen in corona tijd, dan toen er een landelijk centraal eindexamen werd afgenomen in normale tijden. Dat deze leerlingen ook meer zekerheid willen hebben op een diploma is dus volledig te begrijpen. “Maar we kunnen nog niks beloven”, zegt minister Arie Slob, “De toekomst is nog onzeker.”

Corona, pandemie of feest

Door Jason Joshua van der Kolk Marek Hartman en Mats Medema

We kennen de gevolgen van Covid-19 allemaal, voornamelijk de negatieve nadelen wereldwijd. Maar zijn er eigenlijk ook positieve voordelen? Iedereen heeft zich moeten aanpassen aan het veel meer thuis zijn dan gewend. Hiermee komt natuurlijk ook verveling om de hoek kijken, niet weten wat je wilt doen, wat je nog kan doen. Hierdoor zijn veel meer mensen aan het gamen en online vermaak gaan zoeken in het algemeen. Game producenten en developers hebben heel erg kunnen profiteren van alle nieuwe klanten die erbij zijn gekomen en zagen dus een sterke toename, zowel in klanten als in geld. Hier kan je dus uit leiden dat meer mensen op sociaal gebied games en andere softwares hebben opgezocht. Ook hebben veel TCG (Trading Card Game) bedrijven zoals Pokemon en Yu Gi Oh meer producten verkocht dan ooit en begon de waarde van veel Pokemon kaarten opeens stijgen in het begin van de corona pandemie. Dit komt allemaal doordat mensen thuis niks te doen hadden en dus nieuwe dingen uit gingen proberen. Ze gingen nieuwe hobby’s uitzoeken en wat we net noemde is nog maar een heel klein deel van alle hobby’s of vermaak die we te danken hebben aan de corona tijd. Hoe hebben mensen al deze hobby’s dan ontdekt? Door op internet te zoeken! Veel bedrijven die producten inkopen en thuisbezorgen zoals bol.com hebben ontzettend veel winst kunnen maken door corona. Eigenlijk elk bedrijf dat al voor corona of tijdens corona is begonnen met bezorgen hebben een groot voordeel gehad in het houden van klanten. Zij hebben zonder een winkelpand nog steeds bakken met geld verdiend. Dus, corona heeft onze levens beïnvloedt, maar niet alleen maar op een slechte manier. Heel veel mensen hebben allemaal nieuwe (creatieve) hobby’s gevonden en/of hebben veel extra tijd voor zichzelf en degenen waarmee ze wonen (onbewust) gecreëerd. Families zijn dichter bij elkaar gekomen en vriendschappen zijn hechter geworden. All waren vriendschappen verder weg van elkaar dan ooit tevoren.

Met een klapstoel in de rij

Door Anouk van Wijnen en Veerle Hoogendijk

Nu de winkels weer open mogen en iedereen weer kan shoppen hebben we te maken met een nieuw probleem, de wachtrijen! Door de corona maatregelen heb je in de winkels nog steeds een maximaal aantal klanten die tegelijkertijd in de winkel mogen. Er zijn nu wachtrijen ontstaan die tot uren kunnen oplopen. Veel mensen kunnen een dagje uit wel gebruiken maar hierdoor zitten de steden overvol. Nu de terrassen weer open zijn is er nog meer drukte ontstaan in de steden. Dit zorgt er voor dat de steden overvol raken, hierdoor valt het minder op als mensen zich nu niet aan de regels houden. In de rijen houden mensen geen rekening met de anderhalve meter regel. Iedereen staat dicht op elkaar smachtend om die winkel binnen te komen. Mensen bereiden zich voor om uren in de rij te staan met eten en drinken. Wees niet verbaasd als mensen binnenkort klapstoeltjes meenemen. Winkelen is leuk maar het is absurd dat je zo lang in de rij moet wachten voor maar één winkel. Is het het waard om in de rij te wachten of is het geduld op?

Vakantiegangers hebben lak aan regels

Door: Suzie van Manen & Noelle Luijkx

De meeste mensen zijn klaar met alles wat met corona te maken heeft. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en hebben we nog steeds niet ons normale leven terug. Mensen willen op vakantie en willen erop uit. Gelukkig zijn steeds meer mensen al gevaccineerd waardoor er ook meer kan. Handhaving in het buitenland wordt minder streng en landen gaan weer op geel waardoor we weer kunnen reizen. Daarom gaan er nu ook veel meer mensen op vakantie en letten ze daarbij steeds minder op de kleurcode van het land of de maatregelen. Ook is te zien dat handhaving minder streng is. Het lijkt dus wel weer terug te lopen naar het leven voor corona. Maar nemen de cijfers ook daadwerkelijk zo erg af dat we ons zo kunnen gedragen als dat we nu doen? Op de Nederlandse eilanden merken de boa’s dat de toeristen veel vrijheid pakken. Ze houden zich niet goed aan de regels, zo gaan ze bijvoorbeeld met het hele gezin naar de supermarkt of houden ze geen 1,5 m afstand. Wanneer de handhaving hun hierop aanspreekt krijgen ze een grote mond terug vertelt de politie van Vlieland. Als de koning zich zelfs niet meer aan de regels houdt waarom moet de rest van Nederland dat dan nog wel doen! Zouden de toeristen dan juist meer vrijheid moeten krijgen? Dat gebeurde wel in Turkije. De toeristen die daar op vakantie gingen mochten alles doen en de Turkse bevolking moest thuis in quarantaine. Alle landen pakken het dus heel anders aan als het gaat om toerisme. Daarom is het heel moeilijk om een rechte lijn te trekken en vaste regels op te leggen.

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!