Tanden erin vordert

Bepaal mee waar we samen onze tanden in gaan zetten...

We zijn bij De Stadsbron een experiment gestart rondom burgeronderzoek. Het idee is om te kijken welke onderwerpen de mensen uit Amersfoort en omstreken graag eens tot op de bodem uitgezocht zouden willen hebben.

We zijn nu een tijd bezig met dit bijzondere project. Inmiddels staat een aantal onderzoeksverhalen op de site: het meest recente is het onderzoek van Stan Iking over een toegenomen autobezit in Amersfoort. Verder staat er een verhaal van Elja Stoel over de zichtbaarheid van de vrouw op de site. Ook zijn we het Feitenbureau voor Amersfoort gestart!

We onderzoeken vanuit het Feitenbureau claims die mensen maken: klopt het feitelijk wat ze zeggen? Diana Wildschut trapt af met een leuk item: plasticvrije/biologisch afbreekbare tandenbostels. Die worden verkocht bij een natuurwinkel in de stad. Klopt het wel, dat die ecologisch verantwoord zijn? Lees het hier!

Trainingen

In september en oktober hebben we een reeks masterclasses onderzoeksjournalistiek georganiseerd. In vijf avonden konden de deelnemers zich verdiepen in enkele essentiele technieken. De volgorde van de avonden was als volgt:

Het begint met schrijven. Hoe bouw je een goede tekst op? Schrijfster en docente Liesbeth Mende geeft een introductie en bekijkt in de tweede les de teksten van deelnemers voor persoonlijk advies.

Duiken in de archieven: Stadsbronredacteur en historicus Addy Schuurman leert ons hoe je je weg kunt vinden in het gemeentearchief. 

Bevragen van mensen: Isabel Son is interviewster en weet precies hoe je een open interview houdt, waarin je zelf niet stuurt naar een bepaalde inhoud. Een onmisbare techniek als je echt iets nieuws te weten wilt komen. 

Beleidsstukken lezen: Hemmo Hennes heeft een systeem ontwikkeld om beleidsstukken te lezen, interpreteren en analyseren.

Is uw interesse gewekt en wilt u meedoen? Of heeft u suggesties voor nieuwe masterclasses? Laat het ons vooral weten. We willen graag nieuwe avonden organiseren. Mail ons via tandenerin@destadsbron.nl

Vanaf 23 september gaan we weer tweewekelijkse sessies houden bij De WAR. Een keertje erbij zijn? Graag. We verwelkomen belangstellenden. Stuur een mail naar tandenerin@destadsbron.nl

Criteria:

  1. We zoeken naar een onderwerp of onderwerpen waarbij bronnen gevonden kunnen worden, die van belang zijn voor meer mensen, en waarvoor er energie en tijd is om het samen uit te zoeken. Wij zorgen daarbij voor voldoende begeleiding en kennis door professionele onderzoekers en journalisten.
  2. We gaan die onderwerpen samen uitdiepen; om te beginnen met leren te onderzoeken, en we werken in een open proces waarbij we alle informatie open stellen.
  3. Mensen kunen op verschillende onderdelen en in fases van betekenis zijn.
  4. Bijna iedereen heeft zo zijn of haar eigen belangen. Dat is prima, zolang die belangen bekend zijn. Heeft u een belang bij dit onderwerp? Zo ja, dan willen dit graag weten.

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!