Tanden erin vordert

Bepaal mee waar we samen onze tanden in gaan zetten...

We zijn bij De Stadsbron een experiment gestart rondom burgeronderzoek. Het idee is om te kijken welke onderwerpen de mensen uit Amersfoort en omstreken graag eens tot op de bodem uitgezocht zouden willen hebben.

We zijn nu een tijd bezig met dit bijzondere project. Inmiddels staat het eerste verhaal in een serie verhalen over de zichtbaarheid van de vrouw op de site. Het verhaal is gemaakt door Elja Stoel, die zich daarover verwondert en dat verder op een aantal thema's betrekt en onderzoekt.

Ook is er vanaf nu het Feitenbureau voor Amersfoort een feit!

We onderzoeken vanuit het Feitenbureau claims die mensen maken: klopt het feitelijk wat ze zeggen? Diana Wildschut trapt af met een leuk item: plasticvrije/biologisch afbreekbare tandenbostels. Die worden verkocht bij een natuurwinkel in de stad. Klopt het wel, dat die ecologisch verantwoord zijn? Lees het hier!

Vervolgsessies:

Let op: in verband met de verscherpte Corona-maatregelen is er geen fysieke bijeenkomst meer gepland bij De WAR. We vergaderen om de 2 weken op woensdagavond via videobellen. De volgende is 8 april om 19.30 uur.

Wil je een keer meedoen? Dat kan. Laat dit weten via tandenerin@destadsbron.nl

We kunnen op alle onderdelen nog deskundigen en belangstellenden laten aanhaken. En we zullen ook regelmatig de bewoners om aanvullende expertise vragen om meer feiten en informatie boven tafel te krijgen.

Criteria:

 1. We zoeken naar een onderwerp of onderwerpen waarbij bronnen gevonden kunnen worden, die van belang zijn voor meer mensen dan u alleen, en waarvoor er energie en tijd is om het samen uit te zoeken. Wij zorgen daarbij voor voldoende begeleiding en kennis door professionele onderzoekers en journalisten.
 2. We gaan die onderwerpen samen uitdiepen; om te beginnen met leren te onderzoeken, en we werken in een open proces waarbij we alle informatie open stellen.
 3. Mensen kunen op verschillende onderdelen en in fases van betekenis zijn.
 4. Bijna iedereen heeft zo zijn of haar eigen belangen. Dat is prima, zolang die belangen bekend zijn. Heeft u een belang bij dit onderwerp? Zo ja, dan willen dit graag weten.

Proces:

We hebben het proces in onderdelen opgeknipt. Voor elk onderdeel zoeken we helpers, afhankelijk van uw eigen talenten en vaardigheden:

 • Onderwerpen aandragen >> kan nog steeds
 • Selectie maken van de suggesties >> zijn we mee bezig. Alle genoemde onderwerpen en vragen komen binnenkort op de site te staan zodat mensen kunnen volgen waar we mee aan de slag gaan en wat er open blijft.
 • Bronnen checken/interviews
 • Onderzoek en analyse 
 • Schrijven/ journalistieke kwaliteit
 • Publicatie en publiciteit
 • Lezen
 • Reageren

Masterclass Zaterdag 25 januari

Onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom nam ons op zaterdag 25 januari mee in zijn manier van werken. Hij inspireerde met een mooi programma over onderzoeksjournalistiek in het algemeen, de oorsprong ervan en liet ons vervolgens zien hoe je als onderzoeker stap voor stap te werk gaat. Het was een bijzonder leerzame en ook vooral inspirerende dag. Gelukkig blijft Siem op de achtergrond betrokken bij Tanden erin en kijkt hij met ons mee.

Interesse om mee te doen? Geef je op via tandenerin@destadsbron.nl

Komen wat ideeën en suggesties bij u op? Stuur die dan naar tandenerin@destadsbron.nl. Ook als u op de hoogte gehouden wilt worden van de vorderingen van dit bijzondere experiment.

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!