Tanden erin vordert

Bepaal mee waar we samen onze tanden in gaan zetten...

We zijn bij De Stadsbron een experiment gestart rondom burgeronderzoek. Het idee is om te kijken welke onderwerpen de mensen uit Amersfoort en omstreken graag eens tot op de bodem uitgezocht zouden willen hebben. Op 14 december is de aftrap geweest waarbij we een groepje mensen enthousiast hebben gemaakt om mee te doen. De vervolgbijeenkomst was woensdag 15 januari jl. Daarin hebben we teruggeblikt op de oogste van december tav de onderwerpen die zijn benoemd; vervolgens hebben we een aantal thema's als kapstok gekozen die we willen onderzoeken.

Thema's

We hebben een paar grote thema's benoemd die we willen omzetten in een of meerdere onderzoeken. We zitten nog volop in de brainstormfase, als het gaat om het formuleren van de vragen die we beantwoord willen zien. Die thema's zijn:

Politiek en bestuur

Groen en duurzaamheid

Wonen

Zorg

Misdaad en fraude

Onderwijs

Historisch

Diversen

Vervolgsessie: 12 februari in De WAR, Geldersestraat 6. Tijd: 19.30 uur. Om de twee weken op de woensdagavond vinden hier sessies plaats.

We kunnen op alle onderdelen deskundigen en belangstellenden laten aanhaken. En we zullen ook regelmatig de bewoners om aanvullende expertise vragen om meer feiten en informatie boven tafel te krijgen.

Criteria:

 1. We zoeken naar een onderwerp of onderwerpen waarbij bronnen gevonden kunnen worden, die van belang zijn voor meer mensen dan u alleen, en waarvoor er energie en tijd is om het samen uit te zoeken. Wij zorgen daarbij voor voldoende begeleiding en kennis door professionele onderzoekers en journalisten.
 2. We gaan die onderwerpen samen uitdiepen; om te beginnen met leren te onderzoeken, en we werken in een open proces waarbij we alle informatie open stellen.
 3. Mensen kunen op verschillende onderdelen en in fases van betekenis zijn.
 4. Bijna iedereen heeft zo zijn of haar eigen belangen. Dat is prima, zolang die belangen bekend zijn. Heeft u een belang bij dit onderwerp? Zo ja, dan willen dit graag weten.

Proces:

We hebben het proces in onderdelen opgeknipt. Voor elk onderdeel zoeken we helpers, afhankelijk van uw eigen talenten en vaardigheden:

 • Onderwerpen aandragen >> kan nog steeds
 • Selectie maken van de suggesties >> zijn we mee bezig. Alle genoemde onderwerpen en vragen komen binnenkort op de site te staan zodat mensen kunnen volgen waar we mee aan de slag gaan en wat er open blijft.
 • Bronnen checken/interviews
 • Onderzoek en analyse 
 • Schrijven/ journalistieke kwaliteit
 • Publicatie en publiciteit
 • Lezen
 • Reageren

Masterclass Zaterdag 25 januari

Onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom nam ons op zaterdag 25 januari mee in zijn manier van werken. Hij inspireerde met een mooi programma over onderzoeksjournalistiek in het algemeen, de oorsprong ervan en liet ons vervolgens zien hoe je als onderzoeker stap voor stap te werk gaat. Het was een bijzonder leerzame en ook vooral inspirerende dag. Gelukkig blijft Siem op de achtergrond betrokken bij Tanden erin en kijkt hij met ons mee.

Interesse om mee te doen? Geef je op via tandenerin@destadsbron.nl

Komen wat ideeën en suggesties bij u op? Stuur die dan naar tandenerin@destadsbron.nl. Ook als u op de hoogte gehouden wilt worden van de vorderingen van dit bijzondere experiment.

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!