Tanden erin vordert

Bepaal mee waar we samen onze tanden in gaan zetten...

We zijn bij De Stadsbron een experiment gestart rondom burgeronderzoek. Het idee is om te kijken welke onderwerpen de mensen uit Amersfoort en omstreken graag eens tot op de bodem uitgezocht zouden willen hebben.

We zijn nu een tijd bezig met dit bijzondere project. Inmiddels staat een aantal onderzoeksverhalen op de site: het meest recente is het onderzoek van Stan Iking over een toegenomen autobezit in Amersfoort. Verder staat er een verhaal van Elja Stoel over de zichtbaarheid van de vrouw op de site. Ook zijn we het Feitenbureau voor Amersfoort gestart!

We onderzoeken vanuit het Feitenbureau claims die mensen maken: klopt het feitelijk wat ze zeggen? Diana Wildschut trapt af met een leuk item: plasticvrije/biologisch afbreekbare tandenbostels. Die worden verkocht bij een natuurwinkel in de stad. Klopt het wel, dat die ecologisch verantwoord zijn? Lees het hier!

Trainingen

Binnenkort bieden we een sesie trainingen aan die we digitaal beschikbaar willen stellen aan belangstellenden. Deze traininegn zijn: interviewtechnieken, lezen van bestuursstukken, schrijfvaardigheid en archiefonderzoek. Doe je niet mee aan Tanden erin maar heb je interesse? Je kunt gewoon meedoen! Meld je aan via tandenerin@destadsbron.nl

In verband met Corona hebben we afgelopen weken vooral via videobellen met elkaar contact gehouden. We verwachten dat we vanaf juni weer fysieke sessies kunnen plannen, met de richtlijnen van het RIVM. Wil je een keer meedoen? Dat kan. Laat dit weten via tandenerin@destadsbron.nl

Criteria:

 1. We zoeken naar een onderwerp of onderwerpen waarbij bronnen gevonden kunnen worden, die van belang zijn voor meer mensen, en waarvoor er energie en tijd is om het samen uit te zoeken. Wij zorgen daarbij voor voldoende begeleiding en kennis door professionele onderzoekers en journalisten.
 2. We gaan die onderwerpen samen uitdiepen; om te beginnen met leren te onderzoeken, en we werken in een open proces waarbij we alle informatie open stellen.
 3. Mensen kunen op verschillende onderdelen en in fases van betekenis zijn.
 4. Bijna iedereen heeft zo zijn of haar eigen belangen. Dat is prima, zolang die belangen bekend zijn. Heeft u een belang bij dit onderwerp? Zo ja, dan willen dit graag weten.

Proces:

We hebben het proces in onderdelen opgeknipt. Voor elk onderdeel zoeken we helpers, afhankelijk van je eigen talenten en vaardigheden:

 • Onderwerpen aandragen >> kan nog steeds
 • Selectie maken van de suggesties >> zijn we mee bezig. Alle genoemde onderwerpen en vragen komen binnenkort op de site te staan zodat mensen kunnen volgen waar we mee aan de slag gaan en wat er open blijft.
 • Bronnen checken/interviews
 • Onderzoek en analyse¬†
 • Schrijven/ journalistieke kwaliteit
 • Publicatie en publiciteit
 • Lezen
 • Reageren

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!