tags:

Stadsranden 6 Food Court

by Robin Bruinsma en Rob Gerritsen
October 2, 2020at 9:48PM

aflevering 6 foto 1.jpg

’s Middags peppen scholieren er hun bloedsuikergehalte op met milkshakes die ze doorfietsend naar huis naar binnen slurpen, aan de vooravond zoeken automobilisten hun weg naar één van de vier fastfoodgelegenheden op het Food Court Amersfoort, strategisch gesitueerd in de zuidoostelijke oksel van het verkeersknooppunt Hoevelaken.

Aan de overkant van de Hogeweg is nog een vijfde restaurant te vinden, het internationaal befaamde chauffeurscafé De Tweede Steeg, waarvoor ruim tachtig jaar geleden de basis werd gelegd en dat uitgroeide tot de vaste pleisterplaats van duizenden truckers uit werkelijk alle delen van de Europese Unie.

Opeens waren ze er, daar aan de rand van bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef: McDonald’s, Shabu Shabu, Kentucky Fried Chicken (in de volksmond KFC) en Subway, elke zaak met zijn eigen snel uitgeserveerde specialiteiten. Van hamburgers tot sushi, sashimi en yakitori en van gefrituurde kip in talloze, weinig van elkaar verschillende varianten tot broodjes (of wat daarvoor door moet gaan) en wraps.

In De Tweede Steeg wordt heel andere kost bereid. Hun evergreens, de gehaktballen, lever met spek en ui, uitsmijters (drie eieren) en stamppotten met worst, zullen ze nooit van de kaart halen en over mogelijke concurrentie hoor je niemand spreken om de simpele reden dat er geen sprake van is.

Als vanouds nemen dagelijks honderden vrachtwagenchauffeurs de afslag op de A28 om ‘bij te tanken’ in De Tweede Steeg, om zich op te frissen en een uiltje te knappen in de cabine van hun twintigtonner en om onder het eten bij te kletsen met collega’s. Niemand haalt het in zijn hoofd om de straat over te steken voor een Big Mac, al is het alleen al, zo zegt parkeerwachter Albert, omdat ze dan hun voertuig mee moeten nemen en met een truck aansluiten in de rij voor de drive-in, nee, dat zal niet gaan.

Albert, een nuchtere Drent en een man van weinig woorden, dirigeert de truckers naar een parkeerplek. Met zo’n grote toeloop in de spitsuren moet de logistiek dik in orde zijn. Op rustige momenten zit Albert in zijn wachthokje met het bordje ‘algemeen manager’. Op de klandizie van De Tweede Steeg heeft de komst van het Food Court geen invloed, verzekert hij. Tikken om de oren krijgen ze wel van corona.

Rond etenstijd verlaten hongerige weggebruikers de file op de snelweg om aan te sluiten in de file voor de afhaalloketten. Vanwege corona verkiezen veel gasten de beslotenheid van hun auto boven een tafeltje binnen of ze nemen bij goed weer plaats op het terras.

Er komt op het Food Court spoedig nog een voorziening bij: een tankstation plus wasstraat van OK Olie. Het door het gemeentebestuur met trots aangekondigde waterstoftankstation, dat het zesde van Nederland moest worden, is in geen velden of wegen te bekennen. 

Wel kan worden vastgesteld dat de McDonald’s op De Wieken Vinkenhoef alweer de derde vestiging van de Amerikaanse marktleider op Amersfoorts grondgebied is. Daarmee komt het aantal binnen een straal van tien kilometer in en rond Amersfoort op zes!

aflevering 6 foto 2.jpg

aflevering 6 foto 3.jpg

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!