tags:

Stadsranden 4 De Malebrug

by Robin Bruinsma en Rob Gerritsen
August 6, 2020at 7:22PM

aflevering 4 foto 1.jpg

De Malebrug werd in 2008 gebouwd en overspant de Eem op de plek waar in 1971 het gemaal Malesluis in gebruik werd genomen. Dankzij de brug kunnen fietsers vanuit Amersfoort een tochtje maken langs de Eem en door de Eempolder naar Baarn. Ook wandelaars maken er dankbaar gebruik van. 

Dan is er nog een derde groep voor wie de Malebrug een ijkpunt vormt: jongeren die er zomers vertier zoeken en dat waren er op Hemelvaartsdag, midden in de eerste coronagolf, zo veel dat het uit de klauwen liep en er een fikse knokpartij ontstond. 

Drie jaar eerder meenden onbekende daders dat het leuk zou zijn om de stroomkabels van de brug door te snijden. Nou, zo grappig vonden de burgemeesters van Soest en Amersfoort, de kapiteins van de Waterlijn en de pleziervaart dat niet. 

Ook al wordt het afgeraden om in de Eem te zwemmen vanwege de nog steeds aanwezige bacteriën in het gezuiverde water en staat op het van de brug af springen een boete van 95 euro, dan nog zoeken op warme dagen honderden jongeren een plekje op de oevers van de Eem en gelijk hebben ze. Het is er heerlijk toeven, vooral ook omdat elk zuchtje wind in de open polder voelbaar is en je, als de grond echt te heet onder de voeten wordt, kunt afkoelen in de Eem, waarbij je mogelijke risico’s op buikloop of een bon voor lief neemt. Zo gaat dat nu eenmaal als je jong bent en met elkaar wil chillen. 

Op de naleving van het brugspringverbod valt nog wel wat aan te merken, al houden de durfals rekening met voorbijvarende bootjes en letten ze er angstvallig op of er nog toevallig een paar boa’s opduiken. Mochten die langskomen dan zullen zij kunnen waarnemen dat de Anderhalve Meter hier ver weg is. 

De Malebrug ligt precies op de grens van Soest (zuidelijk van de Eem) en Amersfoort (noordelijk). Er staat een bunker van de Grebbelinie en op de passantenplaats ligt altijd wel een fraai jacht. Bij zomerhitte hoort ijs en dat snapt Mister Maiolo als geen ander. Hij heeft zijn ijscobakfiets strategisch opgesteld op dit knooppunt voor fietsers, watersporters, zonaanbidders en wandelaars en vult de hoorntjes en bakjes geroutineerd met zijn ambachtelijk Italiaans schepijs. 

Wie lust dat nou niet? 

,,Grazie.’’ 

,,Prego.’’

aflevering 4 foto 2.jpg

aflevering 4 foto 3.jpg

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!