1 comment

Stadhuisdiscussie - Een stadhuis op de Wagenwerkplaats is zo gek nog niet

by Joke Sickmann
May 17, 2019at 1:29PM

Een nieuw stadhuis op de wagenwerkplaats is zo gek nog niet

Eeuwenlang heeft het stadhuis van Amersfoort op de Hof gestaan, in het hartje van de stad. In 1818 is het stadsbestuur en zo’n beetje alles wat daarbij hoort verhuisd naar het mooie statige ‘huis van Cohen’ aan de Westsingel, het gebouw dat bekend staat onder de naam ‘het Oude Stadhuis.  Na ruim 150 jaar kwam er eindelijk een nieuw stadhuis.  Dit ‘stadhuis van Ir. Van Kranendonk’ is op 26 augustus  1974 geopend. Dat was dan wel na lang dubben, want zoals het Reformatorisch Dagblad vrij kort na de opening schreef: 

‘[…] bouwplannen overigens die niet van recente datum zijn. In het jaar 1957 won de huidige architect, prof. ir. A. van Kranendonk van het Haagse bureau Thunissen - Van Kranendonk en Becka de prijs bij een prijsvraag voor een nieuw stadhuis.Maar tussen dat tijdstip en het moment waarop Amersfoorts burgemeester dr. M. Troostwijk op het bouwterrein aan de Molenstraat de vlag hees wegens het bereiken van het hoogste punt van ca. 24 meter, ligt niet alleen een groot aantal jaren, maar ook een ingrijpende ontwikkeling in de inzichten t.o.v. de funktie van een gemeentehuis.’ 

Zoals bekend is er daarna in 1992 nog een moderne aanbouw aan het stadhuis toegevoegd. Nu, nog geen 45 jaar na de opening van het Kranendonkgebouw moeten we er alweer vanaf.

Nu verdiep ik me maar liever niet in de redenen waarom er alweer een nieuw stadhuis moet komen. Hoewel, even bekroop me de slinkse gedachte dat Amersfoort zich een beetje gedraagt als een modern verwend kind. Het speeltje heeft afgedaan, op naar een volgende nieuwe uitdaging. Maar nee,  er zal toch echt wel een goede reden zijn. Amersfoort kijkt vooruit en wil duurzaam bouwen. Het kan niet anders. Het stadhuis zoals we dat nu kennen moet gewoon weg.

Voor mij is het stadhuis op de Wagenwerkplaats de meeste favoriete  plek.

Hier volgt mijn belangrijkste argument. Nu, op de kop af 16 jaar geleden, om precies te zijn op 6 mei 2003 is de portierswoning van de Wagenwerkplaats gesloopt. Die portierswoning stond aan het begin van de Wagenwerkplaats. Beter gezegd: aan het toenmalige begin van de Wagenwerkplaats. Het is een huisje met geschiedenis. Het dateert uit 1903 en stond aan het begin van het langgerekte gebied waar de HIJSM, die van oudsher uit Haarlem kwam,  zich de nieuwe centrale werkplaats had gedacht. In het midden van het land. Parallel aan het emplacement, nabij het station.  Toen deze portierswoning aan het begin van de Soester(straat)weg werd gebouwd had zich net de nieuwe (20e) eeuw aangediend. Op de kop van het Soesterkwartier na was de invulling van het gebied ten noorden van de Soesterweg nog geheel blanco.  De Gasfabriek was net geopend. Je had daar alleen het Sasje en de bebouwing langs de Eem. De stad moest zich nog uitbreiden.

(1) 2003 CSG  6 of 7 mei sloop portierswoning Soesterweg 2.JPG

De oude portierswoning van de Wagenwerkplaats, op de dag van de sloop, met (rechts) gebouw Eempolis annex uitgang Centraal Station, toen nog in aanbouw (2003). Foto: Myra Steens

Als je nu, anno 2019 de plattegrond van Amersfoort met nieuwe ogen bekijkt dan is in één oogopslag te zien dat hier precies bij het begin van het voormalige wagenbedrijf het middelpunt van het nieuwe Stadshart van Amersfoort ligt.  Zie maar eens op de kaart van Amersfoort:  http://www.amersfoort-in-beeld.nl/#39 

Wat mij betreft mag het nieuwe Stadhuis daarom op de Wagenwerkplaats komen. Ruimte zat.  

Voor wat betreft de keuze van de locatie van het nieuwe stadhuis vraagt het gemeentebestuur om reacties.*) Ik nodig u uit om dan tevens een kopie van uw reactie te sturen naar de Stadsbron: emailadres: redactie@destadsbron.nl  (Wordt vervolgd).

*) Bij voorkeur ontvangt de gemeente uw reactie uiterlijk dinsdag 21 mei via het digitale reactieformulier. Zie: https://www.amersfoort.nl/bestuur-en-organisatie/to-3/toekomst-stadhuis.htm 

method

Joke Sickmann woont in het Soesterkwartier. Ze was betrokken bij de actie tegen de sloop van de oude portierswoning. Ze is mede betrokkene bij het Burgerinitiatief tot behoud van de Wagenwerkplaats.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!