tags:
1 comment

Sixteen in the Sixties: een (on)bezorgde jeugd in Amersfoort

by addy schuurman
October 29, 2019at 5:16PM

Peter Kerklingh, geboren en getogen Amersfoorter, heeft zijn jeugdherinneringen aan het papier toevertrouwd. Recent verscheen het resultaat: Sixteen in the Sixties. Een persoonlijk verhaal.

Inderdaad, een heel persoonlijk verhaal maar zeker ook een feest der herkenning. Een tijdsbeeld van de jaren vijftig en zestig, met talloze smakelijke anecdotes. Van de eerste TV-uitzendingen van Dappere Dodo tot het verhaal dat Peter samen met voetbalvriendje Bennie Stoelinga op het politiebureau belandt, omdat ze een agent hadden uitgescholden voor ‘vuile tuut’. Standsbewust en katholiek, dat waren de kernbegrippen. Als kind van een middenstander – zijn vader had een schoenenzaak in de Langestraat – mocht hij niet naar de Sint Jorisschool in de Schimmelpenninckstraat omdat die te volks was. De vriendinnetjes uit het Soesterkwartier werden door de moeder afgekeurd.

Er lopen twee tragische rode draden door het boek. De eerste is het desintegrerende huwelijk van de ouders – toch ook wel weer typerend voor die tijd, waarin werken voorop stond en praten over je gevoelens taboe was, tot eind jaren zestig de emancipatie van de vrouw op gang kwam en (sommige) vrouwen voor zichzelf kozen. De tweede rode draad is het verhaal van een homofiele klasgenoot, die verliefd op hem wordt. Het eindigt dramatisch: de jongen pendelt tussen de psychiatrische afdelingen van het St. Elizabethziekenhuis en Zon en Schild en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

“Homoseksualiteit, in ons doodgewone Amersfoortse middenstandsgezin kenden we die term amper. Ik kreeg wel op een gegeven moment in de gaten dat Hans anders was, maar dat dat homo heette, dat moest ik van mijn oudere broer horen. En dan nog: over dat soort dingen werd niet gepraat. Alleen als het heel dichtbij kwam, als er niet meer aan te ontkomen was,” aldus de auteur.

Het boek is een pleidooi voor openheid en tolerantie, in het gezin en in het maatschappelijk leven. Maar bovenal biedt het een intiem kijkje in het leven van een Amersfoorts middenstandsgezin, in een tijd die al weer lang achter ons ligt.

Het boek Sixteen in the Sixties. Een persoonlijk verhaal is eind augustus verschenen bij Boekscout in Soest. Het boek is bij de auteur te bestellen: peter.kerklingh@hetnet.nl. Prijs: € 18,99.

Kerklingh.jpg

method

Addy Schuurman is historicus.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!