Robin Bruinsma was een journalistieke alleskunner

by Arjeh Kalmann
March 16, 2022at 9:03PM

Robin is omstreeks 1973 begonnen als leerling-journalist op de sportredactie van de Amersfoortse Courant, en vertrok al snel daarna naar Venlo, naar het Dagblad voor Noord-Limburg. Hij heeft daar dezelfde mentor gehad als ik: Jo Wijnen. Via het Brabants Dagblad keerde hij omstreeks 1979 terug naar de AC, althans naar het Veluws Dagblad dat daar toen een kopblad van was. Na een paar jaar Harderwijk vestigde hij zich met zijn gezin in Amersfoort en ging hij bij de AC aan de slag.

Hij was een volbloed-verslaggever, stond graag met zijn voeten in het bluswater, versloeg vergaderingen en gebeurtenissen, hield van interviewen. Als hij met een onderwerp aan de slag ging, wist je zeker dat er een goed verhaal van kwam. Ik geloof niet dat ik hem ooit heb horen zeggen: ‘daar zit niks in’. Alleskunners als Robin waren en zijn onmisbaar op de redacties van de regionale kranten.

Robins grote passie was het interviewen en portretteren van mensen. En hij legde zich toe op het schrijven over kunst, voor de wekelijkse Uitbijlage die de AC toen nog had. Met zijn vader bij het Amersfoorts Mannenkoor en zijn broer Peter als recensent van amateurmuziek was er sprake van een heuse Bruinsma-dynastie in Amersfoort.

Na de fusie van Amersfoortse Courant en Utrechts Nieuwsblad bleef hij over Amersfoort schrijven, en na de overname van de krant door het AD verkaste hij naar Utrecht. Hij was blij toen hij een jaar of tien geleden mocht vertrekken. 

Hij ging als vrijwilliger schrijven voor theater De Lieve Vrouw en bood zijn diensten aan aan De Tribune, het blad van de SP. Hoewel vrijwilliger maakte hij voor 100 procent deel uit van het verder betaalde redactieteam. Zijn specialiteit was ook daar het maken van persoonlijke interviews.

Voor uitgeverij Regionaal Spitwerk maakte hij samen met fotograaf Gerda Kalmann het boek Rusthof, meer dan zerken en urnen. En voor de Stadsbron maakte hij met fotograaf Rob Gerritsen de serie Stadsranden. Prachtig, sfeervol, informatief. Toen alle randen waren afgegraasd, besloot het tweetal over de rand heen te gaan, maar dat prachtige nieuwe plan is op twee afleveringen blijven steken. Jachthaven het Raboes is net niet meer gelukt.

Ik kon Robin nog wel laten weten dat er in het najaar in het Rietveldpaviljoen een expositie gewijd wordt aan de serie Stadsranden, en dat Spitwerk daar een prachtig boekje van wil maken. Daar was hij heel verguld mee.

method

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!