Provinciale statenverkiezingen. Wat is er te kiezen?
Op woensdag 15 maart vinden veel Nederlanders de weg naar een stembureau in de buurt. Op deze dag worden de leden gekozen voor de Provinciale Staten in de twaalf provincies. Het klinkt misschien nog een beetje onduidelijk waar je dan voor stemt en waarom je zou stemmen.
Door te stemmen tijdens deze verkiezingen worden de leden voor de Provinciale Staten gekozen. De door ons gekozen leden stemmen vervolgens op 30 mei op de nieuwe leden voor de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is belangrijk als het gaat om wetgeving. De Eerste Kamer beslist namelijk mee over de wetgeving in Nederland. Zij heeft dus invloed op welke regels er gelden voor de Nederlandse burger. Dat heeft gevolgen voor iedere burger van Nederland.
Maar hoe weet je nou op welke partij je gaat stemmen? Om het je makkelijker te maken heeft de redactie een overzichtelijke partijvergelijker gemaakt. Net als vorig jaar toen de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden.
Met deze partijvergelijker geven we je geen stemadvies. We hebben alle belangrijke thema’s uit de verkiezingsprogramma’s onder elkaar gezet en per partij aangegeven welke standpunten iedere partij heeft.
Een aantal partijen heeft beloftes in de verkiezingsprogramma opgenomen die niet voor rekening komen van de Provinciale Staten. Bijvoorbeeld over de maximumsnelheid op snelwegen. De Provincie gaat hier niet over. Die taak ligt bij de Rijksoverheid.
Alle stellingen die niet voor rekening komen van de Provincie hebben we weggelaten. Mocht je willen weten welke informatie er nog meer in de verkiezingsprogramma’s staat, klik dan op het pijltje naast de naam van de politieke partij. Je wordt dan doorgestuurd naar het hele partijprogramma.
Kies links de partijen waarop je overweegt te stemmen en rechts de onderwerpen waarop je ze met elkaar wilt vergelijken.
Klik op deze link als je ook de vergelijker voor Waterschap Vallei en Veluwe wilt bekijken!
bijsluiter
Aan dit artikel werkte een groot deel van de redactie van de Stadsbron mee. Met dank aan Anne Claire Vink, Harmen Zijp, Diana Wildschut, Guus den Breeje, Peter de Langen en Stan Iking.