Nieuwsplein33 nu echt van start

by Arjeh Kalmann
January 11, 2023at 11:41AM

Na enkele maanden van voorbereiding is hoofdredacteur Kees Hoogendijk blij dat Nieuwsplein33 kan beginnen. ,,We willen aanvullend zijn op nieuwsplatforms die er al zijn. De ambitie is om duiding en verdieping te brengen bij onderwerpen en thema’s die inwoners van Amersfoort en Leusden raken.”

Onlangs zijn er een paar journalisten aangesteld die dit soort verhalen gaan maken, maar zeker in de beginfase zal het aanbod ook bestaan uit het snelle nieuws van de dag. Nieuwsplein33 is ontstaan vanuit een inhoudelijke journalistieke visie op wat een eigentijdse lokale mediavoorziening zou moeten zijn. ,,Context en duiding zijn, zeker in deze roerige tijd, onmisbaar voor een beter begrip van de feiten. Zoals ook commentaar, analyse en opinie ruimte verdienen bij belangrijke nieuwsonderwerpen”, vertelt Hoogendijk.

Het mediaplatform Nieuwsplein33 is een publieke mediavoorziening (voorheen beter bekend als 'de lokale omroep') en wordt gefinancierd via subsidies van de gemeenten Amersfoort en Leusden. Het grootste deel van dat geld wordt besteed aan journalistieke inzet. Het is geen omroep ‘oude stijl’ met een duur televisiekanaal en radiostation, maar een bewuste keuze voor journalistieke professionalisering met betaalde krachten.

Onafhankelijk  

De redactie van Nieuwsplein33 werkt op onafhankelijke wijze, maar samenwerking met andere mediapartijen maakt de journalistiek sterker. Daarom gaat Nieuwsplein33 nauw samenwerken met BDUmedia (uitgever van De Stad Amersfoort en Leusder Krant), De Stadsbron, RTV Utrecht en met Bibliotheek Eemland. Ook met De Golfbreker zit samenwerking in het verschiet. Dit alles gebeurt op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Nieuwsplein33 werkt ook graag samen met mediapartners waar dit tot versterking van het aanbod leidt of tot betere informatievoorziening.

Nieuwsplein33 heeft een mediaraad waarin de diverse geledingen van de bevolking van Amersfoort en Leusden vertegenwoordigd zijn. 

method

De app van Nieuwsplein33 is vanaf vandaag te vinden in de App Store van Apple of de Google PlayStore. De website is te vinden via de url nieuwsplein33.nl

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!