2 comments

Meetup over veranderende journalistiek

by Arjeh Kalmann
December 9, 2022at 12:00AM

Bij de zogeheten Meetups behandelt de Bibliotheek actuele onderwerpen die eerder zijn uitgezonden bij VPRO Tegenlicht. Bij iedere Meetup zijn er lokale sprekers aanwezig in het Eemhuis. Voorafgaand aan het debat wordt een kort fragment uit een eerdere Tegenlicht-uitzending vertoond. Het initiatief is ontstaan vanuit het idee om samen tot mogelijk lokale ideeën en verbindingen te komen. Het is een samenwerking tussen de Bibliotheek Eemland en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers.

Kunnen traditionele media en burgerjournalisten elkaar aanvullen? Beide hebben unieke perspectieven en vaardigheden. Traditionele media hebben vaak toegang tot meer middelen en informatiebronnen, terwijl burgerjournalisten vaak dicht bij de gebeurtenissen staan en een persoonlijker perspectief bieden. Hierover gaat de discussie met de gasten en het publiek. 

De media liggen steeds vaker onder vuur. Vertrouwen is een belangrijk aspect van het werk, zowel voor de traditionele media als voor de burgerjournalisten. Zonder vertrouwen zullen mensen hun berichten en verhalen niet geloven en zal hun werk minder effectief zijn. Welke middelen kunnen ze hierbij inzetten?

Kan een nieuwe manier van onderzoek doen het vertrouwen in de journalistiek herstellen? New York Times-journalist en tweevoudig Pulitzer-prijswinnaar Christiaan Triebert gelooft van wel. Hij maakte eerder naam als een van de leden van onderzoekscollectief Bellingcat en is een specialist in OSINT: Open Source Intelligence. Een vorm van journalistiek die gebruik maakt van informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen – vaak letterlijk van het internet geplukt.

In veel landen is onafhankelijk verslag doen steeds gevaarlijker. In hoeverre beïnvloedt dat het werk en de uitkomst?

Meepraten

Sprekers tijdens deze Meetup zijn: 

• Alex Engbers, oud-journalist bij de Amersfoortse Courant, oud hoofdredacteur van De Stentor en nu gemeenteraadslid in Amersfoort voor het CDA. 

• Michel Simons,  voorzitter van de nieuwe Stichting Mediafonds Provincie Utrecht, die lokale initiatieven om de journalistiek te verbeteren financieel wil ondersteunen. Simons is voor deze functie voorgedragen door de Nederlandse Lokale Publieke Omroep die zich fel verzet tegen de komst van de nieuwe lokale omroep voor Amersfoort en Leusden, Nieuwsplein33.

• Ida Bromberg, ook oud-journalist van de Amersfoortse Courant en nu raadslid in Amersfoort voor Groen Links Amersfoort. 

• Chantal van der Leest; gedragspsycholoog

Iedereen kan in het Eemhuis deelnemen aan de discussie en ideeën en gedachten inbrengen. De bijeenkomst op woensdag 14 december begint om 19.00 met het terugkijken naar de Tegenlicht-uitzending. Om 20.00 uur begint het gesprek. Er wordt geen entree geheven, maar aanmelden is wel gewenst via www.bibliotheekeemland.nl/tegenlicht

method

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is vanaf het begin betrokken bij de Stadsbron, een initiatief waarin professionele journalistiek en vormen van burgerjournalistiek samengaan.  

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!