tags:

Medici vermijden alle risico's bij aanpak Corona-virus

door Siem Eikelenboom
17 maart 2020om 22:19u

UPDATE 18 maart 16:20

Wie een beroep wil doen op ziekenhuis, huisarts, tandarts, apotheker of andere medici kan beter eerst de website bekijken of even bellen, want zomaar naar binnen lopen is er dankzij het coronavirus vrijwel nergens meer bij.

Het Meander Medisch Centrum ligt in de vuurlinie van de virusbestrijding. Volgens de eigen website telt het ziekenhuis op de intensive care-afdeling veertien bedden waarvan er twaalf zijn uitgerust met beademingsapparatuur. Op 15 maart waren drie van de twaalf bedden bezet met corona-patiënten. Elders in het ziekenhuis werden nog vijf patiënten verpleegd. De beschikbaarheid van ic-bedden en het bijbehorende personeel is cruciaal om de strijd tegen het virus te winnen. Dinsdagavond 17 maart maakt Meander bekend dat een 87-jarige vrouw uit Amersfoort die besmet was met het coronavirus is overleden. Zij verbleef sinds vrijdagavond 13 maart in het ziekenhuis.

Meander doet er daarom alles aan om het coronavirus buiten te houden en te zorgen dat personeel en apparatuur niet overbelast worden. De hoofdingang is gesloten en buiten is een tent ingericht voor de opvang en screening van patiënten en bezoekers. Dinsdag maakte Meander bekend dat patiënten geen begeleider meer mogen meenemen. ‘Deze maatregel nemen we ter bescherming van onze eigen medewerkers’, schrijft het ziekenhuis op de website. Alle uitstelbare operaties en afspraken tot en met 6 april zijn uitgesteld of worden telefonisch gedaan.

In een bericht op Twitter roept MeanderMC mensen op om mondkapjes, schorten, plastic beschermbrillen en handschoenen te doneren. Deze middelen kunnen dagelijks tussen 7:00 en 21:00 uur worden afgegeven bij de tent in de bezoekersparkeergarage.

Twitterbericht Meander ziekenhuis 18 maar 2020

Tandartsenpraktijk Vathorst meldt op zijn website dat alle niet-spoedeisende zorg de komende weken wordt opgeschort. Daarmee volgt deze praktijk en andere praktijken in Amersfoort adviezen van de mondzorgkoepels KNMT en ANT. De praktijken zijn alleen open voor spoedeisende hulp aan patienten die geen koorts hebben, niet hoesten en niet recent in landen als China, Iran, Italië, Zuid-Korea en Spanje zijn geweest.

Huisartsenpraktijk Vogelplein in de wijk Liendert heeft vanwege het coronavirus de voordeur op slot. Patiënten wordt gevraagd telefonisch contact op te nemen met een van de vier huisartsen. De praktijk heeft een speciaal corona-spreekuur geopend. Dat is van 12:00 tot 15:00 en alleen op afspraak. ‘U wordt gebeld wanneer u binnen mag komen. Houdt uw mobiel stand-by’, staat op een plakkaat naast de voordeur.

Huisarts Vogelplein 1Huisarts Vogelplein 2

Foto’s Siem Eikelenboom

De nabij gelegen apotheek heeft buiten een groot bord opgesteld. Maximaal mogen drie klanten naar binnen. Die moeten de aangegeven route volgen en anderhalve meter afstand van elkaar houden. Ze moeten achter de stoelen wachten tot ze aan de beurt zijn. Om aan de noodzakelijke rust te komen is de apotheek van 12 tot 2 uur en op zaterdagen gesloten.

Apotheek Vogelplein

Foto Siem Eikelenboom

Apotheek Soesterkwartier aan de Noordewierweg heeft de balie afgeschermd met doorzichtige folie. Een bord buiten meldt dat hier maximaal twee klanten worden toegelaten. Die worden gevraagd om het gesprek/contact zo kort mogelijk te houden. Klanten die verkouden zijn of hoesten wordt gevraagd te bellen of te mailen. Op een raam hangt een poster van de overheid met afbeeldingen hoe je je handen moet wassen en je geen handen meer moet geven.

Apotheek Soesterkwartier 1

Apotheek Soesterkwartier 2

Foto’s: Jan Herman Koller

Ingrid Wijnands is psycholoog in Amersfoort. Zij maakt deel uit van de keten Psyned. ‘Juist nu is het belangrijk dat jij de hulp krijgt die jij nodig hebt’, staat op de website van psychologenpraktijk Psyned. ‘Onze zorg gaat gewoon door en ons verwijsteam is op dezelfde manieren als normaal bereikbaar.’

Fyzie dat diverse fysiotherapiepraktijken in Amersfoort heeft, lijkt op het eerste gezicht geen woord aan de corona crisis te wijden. Je moet goed kijken om helemaal bovenaan een rode banner te vinden die iets meldt over de maatregelen. Bij verkoudheid, hoesten en/of koorts verzoekt Fyzie u de afspraak af te zeggen. Bij twijfel wordt gevraagd eerst even te bellen. ‘Dan beoordelen onze medewerkers of u kunt komen of niet, of dat we een andere oplossing kunnen treffen.’

bijsluiter

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

bronnen

Websites en een rondgang door verschillende wijken

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!