5 comments

Lockdown in Peru

by Winnie de Ridder
March 19, 2020at 7:43PM

Winnie en Jesse wonen en werken in Amersfoort, maar zitten nu vast in Lima, Peru. Ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus is dat land op slot gegaan. Het uitzicht voor de komende twee weken is die van hun hotelkamer. Winnie schrijft voor De Stadsbron haar verslag.

Winnie en Jesse.jpeg

Op schrikkeldag vertrokken Jesse en ik nietsvermoedend met onze backpack voor 3 weken naar Peru. Laat ik voorop stellen dat we een prachtige reis gemaakt hebben en alle (letterlijke) hoogtepunten hebben afgevinkt, waaronder uiteraard de Machu Picchu.

Bij ons vertrek waren er 6 Corona gevallen bekend in Nederland. Tijdens de reis hebben we het Corona nieuws in Nederland een beetje in de gaten  bijgehouden. Halverwege de reis kregen we een bericht van KLM dat onze terugvlucht was geannuleerd. We maakten ons nog geen grote zorgen en waren eerder van mening dat we hier in Peru toch beter zaten dan in Nederland. Het aantal Corona gevallen was daar gestegen en in Peru stond te teller pas op 5. Zonder zorgen reisden we verder van Cusco via het zuiden terug richting Lima.

In Huacachina, een oase op nog 5 uur rijden tot Lima, kregen we het bericht van de lockdown. De president had besloten dat vanaf 16 maart alles voor 15 dagen dicht zou gaan om verspreiding van Corona zo veel mogelijk te voorkomen. Geen vluchten meer in of uit tot 31 maart. Dat hadden we niet verwacht! Maar goed, wel twee weken extra vakantie. Dachten we.

Er werd ons aangeraden om van Huacachina zo snel mogelijk en met de laatste bus naar Lima te gaan. Dan waren we in elk geval het dichts bij het vliegveld voor het geval dat. Ook het vervoer tussen de steden zou namelijk worden stilgelegd.

De lockdown betekende niet alleen geen vluchten, maar ook geen strand, restaurant musea etc. Alles was dicht. Alleen de supermarkt en drogisterij mocht open blijven. Iedereen moet binnen blijven. Slechts voor een boodschap mag je even op en neer. De straten zijn, op een rij voor de supermarkt na, helemaal leeg. Wel reden er politie en militairen rond.

Dus sinds 16 maart verblijven we in Lima in een uitstekend hotel voor de helft van de prijs, omdat ook in het hotel alles dicht is. Geen restaurants, zwembad of bar. Alleen roomservice en Spaanse tv of Netflix. We vermaken ons nog prima met lezen, yahtzee, beverbende en de whatsappgroep met andere gestrande reizigers. Want die leeft volop. Elk nieuwtje wordt gedeeld en er wordt met elkaar meegeleefd.

Er is contact met de ambassade en met KLM. Die zeggen beiden zelf niets te weten en wijzen vooral naar elkaar om het op te lossen.

We zitten nu in dag 3 van de lockdown en hebben geen idee hoe lang dit nog gaat duren. Geen enkel zicht op een terugvlucht helaas. Maar we maken er het beste van!

Winnie en Jesse1.jpeg


Meer persoonlijke verhalen over de gevolgen van de Covid-19 pandemie vind u hier.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!