tags:
1 reactie

Langs Eem en Spoor 1 - Avondvierdaagse langs de Eem

door Marc den Elzen
1 december 2019om 10:32u

Kaart van Amersfoort e.o. , gem.Amersfoort herzien en bijgewerkt april 1937- detail.jpg
Kaart van Amersfoort en omstreken - Afdeling Stadsontwikkeling Gemeente Amersfoort, herzien en bijgewerkt 1937 -  detail: gebied tussen Spoor en Eem

Groot nieuws. De gemeente Amersfoort krijgt 4,5 miljoen van de provincie voor het Soesterkwartier. De wijk lift mee met het Regio Deal voor de ontwikkeling in de provincie Utrecht van een drietal andere wijken. Genoemd worden Overvecht in Utrecht, Bateau in Nieuwegein en Vollenhoven in Zeist. Het geld is er nog niet, want de aanvrage bij het Rijk voor cofinanciering moet nog worden ingediend.  Het staat in het collegebericht dat 29 november is gepubliceerd. “De provincie wil vanuit de samenwerking € 4.500.000 beschikbaar stellen om bij te dragen aan onze ambities voor de wijken Langs Eem en Spoor en het Soesterkwartier.”

De uitwerking wordt in goed en nauw overleg met bewoners en bedrijven uit het Soesterkwartier, omwonenden en belanghebbenden van en bij het gebied Langs Eem en Spoor, de provincie Utrecht en andere belanghebbenden uitgevoerd.  Aldus het document van de Regio Deal Vitale Wijken Amersfoort. Op de vooravond van het bericht was er al een bijeenkomst op de Wagenwerkplaats. Marc den Elzen reageert. (red.) 

 Avondvierdaagse langs de Eem 3.0?

Wat als het morgen opeens 1 juni 2030 is? Hoe ziet het Soesterkwartier er dan uit? Eigenlijk werd gisteren op een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente, deze uitdagende vraag aan de bewoners van nu voorgelegd. Want met de komst van 3.000 woningen in en vooral rond de wijk is de vraag of dit de wijk verrijkt of juist niet, een wezenlijke. Vinden de nieuwkomers de weg naar het Soesterkwartier, naar de voorzieningen die in de wijk worden aangeboden, of vinden ze die niet en werkt het juist het ontwijkgedrag van wijkbewoners in de hand… Vormt de nieuwbouw een kans of bedreiging?

Laten we voorop stellen: 2030 is niet morgen. Hoe er dan wordt gereisd (auto – elektrisch en zelfrijdend/ fiets of op superrolschaats) weten we niet. Terwijl dat toch heel bepalend is voor dat wat er in en rond de wijk gebeurt. Als nog meer mensen gebruik moeten maken van de Amsterdamse weg, dan hebben we, als we in dezelfde benzineauto’s rijden, een probleem: de lucht, de verstopping, de veiligheid. Maar wat als er wel visie-getinte beslissingen worden genomen? Als het verkeer anders vanuit Soest de stad bereikt? (Zoals via de Nijverheidsweg Noord of met de tram, wat gebeurt er dan?)

Denken over de toekomst is niet eenvoudig, want er verandert van alles, maar mogelijk ook niets als je niet durft te dromen over verandering. De door de gemeente georganiseerde avond had dit idee in zich: wat als… Wat wil het Soesterkwartier als… Nu, laten we deze vraag in zijn eenvoud beantwoorden. In 2030 zijn er ongetwijfeld kinderen die de vierdaagse lopen. En door welke wijken lopen ze? Natuurlijk het centrum en natuurlijk die ene wijk die voor heel veel Amersfoortse kinderen de leukste avond biedt: de tocht door het Soesterkwartier. Het zal die avond misschien warm zijn, maar in het Soesterkwartier zal de waterspuit weer rijkelijk vloeien. Muziek, natuurlijk! Klappende mensen dicht op elkaar? Het zal ook anno 2030 zo zijn. Het Soesterkwartier ademt sfeer uit. De eigenheid van een rijke volkswijk. Maar dan, als de IJsselstraat bereikt wordt? Gaan de kinderen naar de Kop van Isselt? En hoe is het daar dan? Is er dan opeens de grote breuk (zoals het Soesterkwartier anno 2019 kent door de Noordewierweg) – en dan in 2030 dus in de vorm van de Amsterdamseweg? Of zijn er visionairs bezig geweest? Hebben die gezorgd dat er een natuurlijk verbinding is tussen de oude en de nieuwe wijk? Van het Soesterkwartie naar De Kop van Isselt als een ‘natuurlijke’ overgang.

Wat als… En hoe zal de wijkbewoner die wat minder op gezellige drukte gesteld is, zich die avond gedragen? Laten we de veelzijdige Soesterkwartierder nemen om ons dit voor te stellen. De ene is een fervent vogelaar, de ander is een fervent hengelaar.  Ongetwijfeld wonen dit soort natuurtypes ook in 2030 in de wijk: wat krijgt deze vogelaar te zien? Wat kan deze hengelaar vangen en waar zit deze mijmeraar dan? Is de Amsterdamseweg misschien vervangen door een mooi riviertje compleet met ijsvogel en snoek? Is de Amsterdamseweg vervangen door een bosrijke strook met een aantal mooie vijvers daar waar vroeger foeilelijke kantoorpanden stonden? Het zijn toekomstraadsels. Of niet? Wordt het Amersfoort aan Zee of Soesterkwartier aan de Eem 3.0? Waar gaan de bewoners van het Soesterkwartier en de gemeente voor?

Op de avond van gisteren (28-11-2019) kwamen de stedenbouwkundige fouten uit het verleden langs, zoals het Eemplein. Foute beslissingen als het om de wijk ging (want een knauw voor het broze winkelhart). Goede beslissingen als het om de portemonnee van de anonieme projectontwikkelaars ging. Want laten we wel wezen: daar waar begrotingen worden overschreden, zoals bij het Eemplein, zijn er partijen die verdienen en partijen die de rekening betalen. Er zijn partijen die baat hebben bij voor hen kosteloze overschrijdingen van de gemeentebegroting en partijen die het verdriet voelen van visieloos bouwen (want waar wordt op bezuinigd bij een gemeente die de kosten van zorg en jeugd en moet dragen)? Wie is de kop van Jut?

Het Soesterkwartier 2030… Tegen die tijd zijn mijn kinderen 18 en 20 jaar. Waar ze wonen, wat ze doen, wat mijn vrouw en ik doen, geen idee… Ik hoop dat de wijk rijk aan veelzijdig groen is, dat de wijk gezellig is en dat de mensen zich thuis in de buurt, en trots op de wijk voelen. Een wijk met kleur: want groen, want veilig, want een cultuur van samen etc.

Ik sta in juni 2030 in ieder geval naar de zingende wandelaars te kijken: want de toekomst kent patronen uit het verleden. Zo denken, zo kijken, de Avondvierdaagse 2030, het haalt voor mij de vragen die nu genomen moeten worden, dichterbij. In mijn hoofd komen de tekeningen van Soesterkwartier a/d Eem 3.0 al tot leven.

Marc den Elzen – bewoner Soesterkwartier 

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!