tags:

Hoe Amersfoort de zesde coronaweek door kwam

door Siem Eikelenboom
26 april 2020om 19:58u

Een aantal operatiekamers die waren ingericht als intensive care-ruimte komen weer vrij voor operaties. Het is een van de stappen die het Meander MC zet om weer meer aandacht te besteden aan andere patiënten dan degenen die met het virus zijn besmet. ‘We roepen mondjesmaat patiënten op van wie de huisarts heeft vastgesteld dat verder uitstel van de zorg niet langer kan’, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Zaterdag 25 april telde het Meander MC 26 patiënten met corona waarvan er 14 op de IC lagen, het zijn de laagste cijfers in weken en het biedt wat lucht hoewel het personeel nog altijd te maken heeft met een overvolle IC die in gewone tijden 12 bedden bevat.

grafiek coronabesmetting

Bron: Meander MC

Werken op de IC is altijd intens maar de afgelopen weken hebben er meer ingehakt dan anders. Meander MC ondersteunt zijn personeel dan ook met literatuur, online checklisten en persoonlijke gesprekken met psychologen en geestelijke verzorgers. Dat geldt niet alleen voor de mensen op de IC. Ook op het personeel van andere afdelingen is een flink beroep gedaan op hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Ze draaiden andere of langere diensten en werkten noodgedwongen thuis.

Personeelsleden die te ver van het ziekenhuis wonen om de fiets te pakken en die geen auto rijden, kijken soms hun ogen uit. Zo verzond Anna Verhulst, internist in opleiding bij het Meander 19 april de volgende tweet:

‘Op weg naar de nachtdienst IC. Geen auto, benen te moe voor fiets (26 km). Trein @NS_online te vol met mensen met weekendtassen. 1,5m afstand houden amper mogelijk zo. Ik ga met liefde van huis om te zorgen. Willen jullie alsjeblieft thuis blijven zodat ik dat kan blijven doen?’

Maar thuis blijven valt mensen steeds zwaarder. Het valt niet te ontkennen: afgelopen week was het op straat drukker dan de weken ervoor. In parken, in de natuurgebieden en bossen rond de stad zaten overal groepjes mensen. In veruit de meeste gevallen op keurige afstand van elkaar, maar het waren groepjes die je de weken daarvoor minder vaak zag.

Met het fraaie lenteweer is een picknick wel erg aanlokkelijk. Op zich niets mis mee, maar een tachtigjarige vrouw die afgelopen donderdag en vrijdag langs de Eem fietste, wist de tweede dag niet wat ze zag: ‘Je kon nog precies zien waar de jongelui gezeten hadden. Wat een troep! Lege plastic flessen, blikjes, pakken, plastic zakken, papiertjes etc. Ik begrijp hier niets van. Een fikse windvlaag en die troep ligt in de mooie Eem. Hebben ze nooit gehoord van de plastic troep in de oceanen en de gevolgen daarvan?’ Ze deelde haar ergernis in een brief aan De Stadsbron.

Achtergelaten spullen, volle treinen. Het zijn allemaal tekenen dat mensen het thuis zitten zat zijn. In de binnenstad is het verschil tussen een ‘to go’ en een terras vrijwel verdwenen. Terrassen zijn gesloten, maar als je binnen in een horecatent een kop koffie kunt halen om buiten in de zon op een bankje op te drinken, dan is het verschil met een terras zo groot niet meer.

mensen op de bankjes voor restaurant Madonna

Worden mensen onoplettender? Vinden er meer overtredingen van de coronaregels plaats? De Stadsbron vroeg bij de gemeente het aantal uitgeschreven bekeuringen op. Dat blijken er weinig, heel weinig te zijn: slechts vier. ‘Mensen kunnen naar buiten zolang ze dat op een goede manier doen. Daarom hanteren we de lijn: eerst aanspreken, mensen overtuigen en daarna pas bekeuren. Met maar vier boetes en 160 waarschuwingen zien we dat onze aanpak werkt’, zegt een woordvoerder.

Afgelopen week is de gemeente begonnen met de beoordeling van aanvragen voor een inkomensondersteuning. De eerste betalingen gaan volgende week de deur uit. Op dit moment heeft de gemeente 3700 aanvragen binnen van zzp’ers en ondernemers die een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers, ofwel Tozo. Inmiddels hebben 3500 personen een voorschot van 1500 euro ontvangen.

Dinsdagavond vergaderde de Amersfoortse raad voor het eerst digitaal. Om het eufemistisch te stellen: dat ging niet helemaal goed. Het leidde op social media tot boze reacties. Als voorzitter van de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) klom Peter de Langen direct in de pen om zijn zorg uit te spreken: ‘Haperend beeld en geluid, op verschillende momenten zelfs geheel wegvallend geluid en bevroren beeld. De stemmingen over onderwerpen konden niet worden gevolgd en de uitkomsten van de stemmingen dus ook niet.’

‘Allemaal een gevolg van een capaciteitsprobleem bij het externe raadsinformatiesysteem Notubiz’, meldt een gemeentelijke woordvoerder. Op dinsdagavond vergaderden in totaal zestig gemeenteraden. Al die live verbindingen liepen via Notubiz en dat kon de server niet aan. ‘Het lag dus niet aan serverproblemen en/of internetproblemen bij de gemeente Amersfoort’.

Volgens de woordvoerder werkt Notubiz hard aan een oplossing en wordt de capaciteit van de server uitgebreid. Amersfoort wil binnenkort de vergaderingen, als extra dienstverlening, ook gaan uitzenden via Facebook en YouTube.

De perikelen rond de eerste virtuele raadsvergadering zullen voor toekomstige generaties zijn terug te vinden bij Archief Eemland. Op de website verscheen vrijdag de oproep aan de burgers om actief materiaal over de coronacrisis te verzamelen.

Chantal Menting, adviseur digitale archieven en plaatsvervangend gemeente-archivaris, vertelt De Stadsbron dat de coronacrisis door het Netwerk Digitaal Erfgoed is uitgeroepen tot hotspot, zoals eerder de ramp met de neergeschoten MH17. ‘Dat betekent dat wij ook van de gemeente alles willen bewaren dat met de coronacrisis te maken heeft. Normaliter wordt veel materiaal conform de wet vernietigd, maar wij proberen binnen het Stadhuis op alle afdelingen te kijken wat er over corona wordt gezegd. Dat willen we bewaren, natuurlijk met inachtneming van alle regels van de AVG en de Archiefwet.

Tweede aandachtspunt zijn de gebeurtenissen in de samenleving. Hoe gaat de horeca met de crisis om, hoe de burgers. Hoe gaat het thuiswerken? Welke affiches zijn er allemaal opgehangen. Welke initiatieven ontplooid? Wij roepen mensen op om dagboeken, foto’s, video’s en affiches naar ons te mailen.’

Menting vertelt dat Archief Eemland ook plannen heeft voor een film of een serie video’s over het openbare leven in deze tijd. 'We zijn nog aan het bekijken of we alleen oproep moeten doen voor beeldmateriaal of dat we actief de instellingen moeten benaderen.’

Archief Eemland is ook benieuwd naar het verloop van de net begonnen Ramadan. Net als kerken zijn moskeeën gesloten. Dat is een forse tegenslag voor de moslimgemeenschap omdat juist in de Ramadan het dagelijks moskeebezoek een grote rol speelt.

Om de moslimgemeenschap een hart onder de riem te steken had burgemeester Lucas Bolsius een videoboodschap opgenomen die hij via moskeebesturen onder de moslimgemeenschap heeft laten verspreiden.

Van de intelligente lockdown zijn we voorlopig nog niet af. Wel gaan op 11 mei de basisscholen voor de helft open. Erik van Lingen van de scholenkoepel PCBO waar dertien Amersfoortse basisscholen onder vallen waarschuwt in het AD voor al te veel optimisme: ‘Dat vergt veel. De leraar kan niet op hetzelfde moment de kinderen in de klas lesgeven als ook de kinderen thuis. Een stevige opgaaf. Ouders moeten hun verwachtingen wellicht wat bijstellen.’

bijsluiter

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

bronnen

Contact met woordvoerders gemeente en Meander MC. Telefonisch gesprek Archief Eemland. AD/AC, ingezonden brief en social media.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!