Hoe Amersfoort de vierde coronaweek door kwam

door Siem Eikelenboom
12 april 2020om 16:10u

Stille straten, drukke hangplekken. Een ziekenhuis waar de situatie stabiel lijkt, maar een voedselbank waarbij zich al maar meer klanten melden. En waarom zegt de gemeente niets over het aantal sterfgevallen? Een overzicht van wat er in Amersfoort zoal gebeurde in de vierde coronaweek.

Vier dagen geleden telde Meander Medisch centrum 51 patiënten met corona waarvan er 21 op de Intensive Care lagen. Zondagochtend 12 april zijn de aantallen gezakt naar 44 patiënten waarvan 19 op de IC. Daarnaast liggen er vier mensen van wie wordt vermoed dat ze door het virus zijn besmet. ‘En dat is laag’, zegt een woordvoerder.

De situatie bij Meander MC lijkt op het landelijk beeld van een dalend aantal doden, ziekenhuisopnames en mensen op IC’s.

Afgelopen week werd de apotheek van Meander door het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen aangewezen als landelijk producent voor het geneesmiddel Midazolam, gebruikt om patiënten op IC’s langdurig in slaap te houden. Voor de productie ontving het ziekenhuis  een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen. Met de productie zullen circa 4400 behandeldagen gewaarborgd zijn.

De verpleeg- en verzorgingshuizen zitten zo dicht als een kluis. Daardoor is het moeilijk een beeld te krijgen hoe de situatie is. St. Pieters en Bloklands Gasthuis meldt op de website dat er op 9 april geen cliënten zijn bij wie een besmetting is vastgesteld. De Koperhorst daarentegen zegt op zijn website niets over het aantal besmettingen, maar in het AD zei bestuurder Irene Vriens op 9 april dat op dat moment nog geen besmettingen onder de 250 inwoners waren vastgesteld. Het lijkt of de Amersfoortse woonzorgcentra de situatie onder controle hebben.

Anderhalve week geleden meldde het College van B&W in een brief aan de gemeenteraad dat zeven Amersfoorters waren overleden. Op die openheid is het College teruggekomen. Een woordvoerder: ‘Er overlijden nu mensen die niet getest zijn maar van wie sterk wordt vermoed dat er sprake was van besmetting met het coronavirus. Cijfers zijn daarom niet langer accuraat. We vermelden om die reden geen aantallen meer.’

Geen Matthäus-Passion, geen Paasspelen. Tenminste, niet live in de kerken. De katholieke kerk Onze Lieve Vrouw van Amersfoort viert de eucharistie online. Voor de kleintjes is een thuisdienst georganiseerd. Voor het kerkgebouw aan de Kerklaan in Hoogland is op Witte Donderdag een opstelling gemaakt van een kruis, een groot rood hart, waxinelichtjes en papieren met teksten. Motto: ‘Laten we er voor elkaar zijn nu we niet met elkaar kunnen zijn.’

Houten kruis en rood hart

Ook in de vierde week houden de Amersfoorters zich keurig aan de regels. Uitzonderingen zijn er op hangplekken. Op de skatebaan in Vathorst is het soms vrij druk. In de wijk Meridiaan klagen omwonenden over groepjes hangjongeren die zich vooral in de avonduren verzamelen. Tot cameratoezicht en een samenscholingsverbod wil burgemeester Lucas Bolsius nog niet gaan. Hij ziet meer heil in gesprekken met jongeren en hun ouders.

In een artikel in De Stad Amersfoort roept GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi de stad op om te blijven investeren in deze jongeren: ‘Er leven in deze wijk zoveel problemen. Meer dan wij kunnen zien. Dat vraagt een langdurig traject en dat kost tijd en geld. We moeten de raddraaiers nu echt hard aanpakken. Ik ben de eerste die dat zal zeggen, alleen is het noodzakelijk om ook verder te kijken. Met alleen boetes uitdelen los je de problemen niet op. We moeten nog meer investeren in de mensen en in de wijk. Dat moet snel gebeuren, anders ben je de grip volledig kwijt.’

Op vragen van De Stadsbron zegt een woordvoerder dat de gemeente ‘waar nodig’ meer zorg inzet bij gezinnen. ‘Dit kan jeugdzorg zijn, maar ook andere zorg of ondersteuning.’ Deze extra zorg kan worden gerealiseerd binnen de bestaande contracten met zorgaanbieders. In sommige gevallen leidt dit tot meerkosten. Hoeveel is op dit moment nog niet te zeggen.

Nu al is duidelijk dat de coronacrisis de gemeente veel geld zal gaan kosten. Omdat er bijvoorbeeld merkbaar minder wordt geparkeerd, ontvangt de gemeente minder parkeergelden. Ook wordt meer uitgegeven aan bijvoorbeeld (jeugd)zorg. En is de gemeente veel geld kwijt aan steunregelingen voor ondernemers en zzp’ers.

Afgelopen week publiceerde De Stadsbron een overzicht van de precario- en reclamebelasting. Voor beide belastingen geldt nu dat ondernemers die pas in september hoeven te betalen. Ook ondernemers en/of instellingen die een pand van de gemeente huren kunnen om uitstel van de huur vragen.

Op donderdagavond had de gemeente 2929 aanvragen voor inkomensondersteuning ontvangen en 295 aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal. In totaal heeft Amersfoort al 2614 voorschotten betaald.

Stapels kratten met brood bij de Voedselbank

De Voedselbank heeft sinds het begin van de coronacrisis al 53 nieuwe aanmeldingen ontvangen. Het merendeel heeft een uitkering of een klein baantje. Maar er zitten ook mensen tussen met nuluren-contracten, zzp’ers zonder opdrachten, enkele AOW’ers en zelf een ondernemer die failliet is gegaan. Medewerkers zien dat bij hun klanten veel vrees leeft. Wanneer krijgen ze weer meer geld zodat ze niet meer afhankelijk hoeven te zijn?

3 foto's van leegstaande winkelpanden in de Langestraat

In de winkelstraten De Kamp en Langestraat begint de leegstand steeds meer in het oog te lopen. Borden met ‘te koop’ of ‘te huur’ zijn geen uitzonderingen meer. Het leegstandsproces was al voor de coronacrisis ingezet met onder andere de faillissementen van V&D en Intertoys, maar nu gaat het wel erg hard. Blijven er wel winkels over? Zo ja, welke? Alleen die van grote, internationale winkelketens of blijft er ruimte voor plaatselijke winkeliers? En wat blijft er over van de horeca, die de afgelopen jaren steeds meer winkels verdrong? Allemaal vragen waarover men zich in het stadhuis toch eens zou moeten buigen.

Afgelopen week kwam naar buiten dat scholen tienduizenden leerlingen ‘kwijt’ waren geraakt: leerlingen met wie de leerkrachten maar geen contact konden krijgen. In Amersfoort lijkt dit mee te vallen. ‘Sinds de corona maatregelen van kracht zijn, is het twaalf keer voorgekomen dat een school geen contact kon krijgen met een leerling. In zo’n geval probeert de school eerst op verschillende manieren in contact met de ouders of verzorgers te komen. Als dat na meerdere pogingen niet lukt, wordt een melding gedaan bij de leerplichtambtenaar. Als die ook geen contact krijgt gaat die thuis langs’, meldt een woordvoerder. Zo’n deurbezoek is tot op heden nog niet geweest.

Ook in deze vierde week gaat het leven zijn langzame, abnormale gang. Probeert iedereen er maar het beste van te maken ook gaat het gebrek aan persoonlijk contact steeds meer opspelen. De bibliotheek Eemland schiet leeskringen te hulp met online leeskringen. Ook is de bibliotheek in contact met verschillend schrijvers voor een online meet & greet.

Het zijn aardige initiatieven die overal opduiken, maar het doet ons steeds meer beseffen hoeveel we missen. (Beeld)bellen en online contacten zijn leuk en handig maar ze wegen niet op tegen echte ontmoetingen, een arm om de schouder, een stevige knuffel. Maar we gaan moedig voorwaarts en houden moed, zoals deze schoenenwinkelier in de Langestraat.

schoenenwinkel met tekst You never walk alone

bijsluiter

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

bronnen

Websites, social media en rondgangen door de stad.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!