Een Italiaans transport in de Kruiskamp, stoepkrijttekeningen in het Soesterkwartier, meer besmettingen, een tweede slachtoffer en 3500 aanvragen om financiële steun bij de gemeente. Een overzicht van wat er in Amersfoort zoal gebeurde in de tweede coronaweek.
Op woensdag 25 maart is rond het middaguur de Columbusweg afgezet. Aan weerszijden houden motoragenten het verkeer tegen dat er niet is. Op de afgesloten Columbusweg staan drie ambulancebusjes en enkele auto’s. Twee militairen met mondkapjes voor, een agent en twee GGD-medewerkers. Naast het gebouw van het Rode Kruis staat een tourbus. Achter het stuur zit een chauffeur, gehuld in een soort ruimtepak.
Ik neem het vanaf de fiets allemaal waar. Veel toeschouwers zijn er niet. Op de stoep voor een van de huizen aan de Columbusweg staat een man met zijn zoontje naar de busjes te kijken. Afgezien van de ambulances, twee politieagenten, twee militairen en enkele GGD-medewerkers is het rustig op straat. In de paar woningen die zicht op dit alles hebben, staat niemand voor de ramen.
Op een vraag van De Stadsbron wat hier aan de hand was, antwoordt secretaris Nelle Spoelstra woensdagmiddag dat haar collega’s van het Italiaanse Rode Kruis die middag per toerbus negen Nederlanders die mogelijk besmet zijn met het Coronavirus vanuit Italië naar Nederland hebben vervoerd. De Nederlandse ambassade in Rome heeft daarbij geholpen.
foto: Rode Kruis
In Amersfoort zijn de negen Nederlanders na een korte medische controle overgestapt in Rode Kruisbusjes en naar huis gebracht. De Italiaanse hulpverleners zijn door hun Nederlandse collega’s geholpen bij de ontsmetting van de toerbus. Er is voor Amersfoort gekozen omdat de stad centraal ligt en er naast het Rode Kruis-kantoor aan de Columbusweg voldoende plaats is om een bus te parkeren en te ontsmetten, zegt Nelle Spoelstra.
De rust en de stilte rond het transport staat in schril contrast met de berichtgeving in het AD, dertig uur later. ‘Kruiskamp trilt nog na van corona-actie met militairen en gemaskerde verplegers’, kopt de krant die op basis van Facebookberichten in actie is gekomen. Spreekt het Rode Kruis van ‘mogelijk besmette Nederlanders’, het AD schrijft over coronapatiënten met lichte verschijnselen. In het AD dragen verplegers geen mondkapjes maar maskers.
De krant schrijft dat alles zich afspeelde ‘midden in een woonwijk’, maar vergeet te melden dat de bus stond op een terrein dat met hekken en groen is afgeschermd en waarbij de dichtstbijzijnde woning op ruime afstand staat.
De kans op besmetting was nihil. In het AD erkent burgemeester Bolsius overigens wel dat hij de buurt beter van tevoren over de komst van het transport had kunnen inlichten.
Het Rode Kruis-transport is meteen ook het spannendste voorval dat de afgelopen week op de straten te zien was. Het lijkt of het deze tweede week nog stiller is geworden. De Amersfoorters komen alleen hun huis uit voor een snelle boodschap of een korte wandeling of fietstocht.
In de winkels die nog open zijn, zijn de maatregelen verder verscherpt. Bierwinkel Hop, Achter het Oude Stadhuis, laat nog maar twee klanten tegelijk toe, het Brood Atelier aan de Nieuweweg drie. Geluk bij een ongeluk is het mooie weer. Het maakt het vertoeven in de wachtrij aangenaam en een praatje met de andere wachtenden is zo gemaakt. Koffiebar Livingstone aan de Groenmarkt heeft van de nood een deugd gemaakt. De zaak is dicht, maar via een raam kan toch een beker koffie worden besteld. Handig voor hen in de wachtrij.
foto: Siem Eikelenboom
De zaterdagmarkt op de Hof is rustig. Er zijn minder kramen (geen bloemen!) en er loopt niet veel volk rond. De jonge meiden, gehuld in gele vesten, aangesteld om de orde te bewaken, drommelen wat doelloos rond. Net als een week eerder, houden de klanten voor de kramen keurig afstand van elkaar.
Voor de ouderen die thuis of in verzorgingshuizen in quarantaine zitten, zijn het eenzame tijden. In het Soesterkwartier bedachten kinderen van de Kinderwijkraad het plan om in alle straten posters met een bekertje stoepkrijt op te hangen onder het motto: ‘Kleur de dag en de stoep voor je buur’. Dat leidde tot tal van stoeptekeningen met opbeurende boodschappen voor mensen die het huis niet uit kunnen.
Foto: Kinderwijkraad
Hoewel veel mensen thuis zitten en winkels en bedrijven zijn gesloten, wordt er nog gewerkt. Door artsen, verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, vakkenvullers, bus- en vrachtwagenchauffeurs die de winkels blijven bevoorraden. Vanuit woonhuizen worden softwarebedrijven gerund, hele afdelingen aangestuurd, schema’s aangepast, systemen onderhouden, service verleend, kranten gevuld, websites aangepast, vragen beantwoord, nieuwe plannen bedacht.
Ondanks deze activiteiten is de nood bij veel ondernemers en zzp’ers groot. Op dit moment heeft de gemeente al 3500 aanvragen voor financiële ondersteuning binnen. De gemeente werkt aan een eenvoudige regeling die het mogelijk maakt dat binnen vier weken na aanvraag een beslissing volgt. Op dit moment worden het aanvraagproces en het -formulier ontwikkeld. Faillissementen zijn tot nu toe niet uitgesproken, zo laten de registers van rechtspraak.nl en company.info zien.
Intussen raken nog steeds meer mensen in de regio Amersfoort door het virus besmet (zie de bijdrage van Addy Schuurman op De Stadsbron) en krijgt Meander MC steeds meer besmette patiënten. Zaterdag telde het ziekenhuis 36 patiënten waarvan 16 op de intensive care. De Spoedeisende Hulp is opgedeeld in twee afdelingen. ‘Gewone’ patiënten gaan nu onder begeleiding vanuit de triagetent via de brandweeringang naar de schone SEH die is gevestigd op de eerste harthulp.
Vanwege de toegenomen drukte, moest bij Meander MC een extra landingsplaats voor traumahelikopters komen. Het ziekenhuis kreeg hulp van Gerard Hoogland, de materiaalman van voetbalvereniging vv Hoogland.
foto: website vv Hoogland
Afgelopen week werd bekend dat het coronavirus een tweede Amersfoorts slachtoffer heeft: de tachtigjarige Riet Smink. In het AD roepen haar kinderen iedereen op om zich aan de coronamaatregelen te houden: ‘Laten we voorkomen dat meer mensen overlijden.’