tags:

Hoe Amersfoort de eerste coronaweek door kwam

by Siem Eikelenboom
March 22, 2020at 7:56PM

De eerste week waarin Nederland te maken kreeg met zware maatregelen om de verspreiding van het coronovirus in te dammen zit er op. Wat gebeurde er allemaal in Amersfoort? Een overzicht.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde Amersfoort op zondag 22 maart 23,7 corona patienten per 100.000 inwoners. (Woensdag 18 maart was dat nog14,7). Veel zegt dit cijfer niet omdat lang niet alle mensen met klachten worden getest. Richting Nijkerk en Barneveld zijn er minder mensen positief getest, maar Soest, Zeist en De Bilt hebben beduidend meer ernstige besmettingen per 100.000 inwoners.

Op vrijdag meldde Meander Medisch Centrum dat alle uitstelbare afspraken en operaties zonder spoed zijn uitgesteld tot 1 mei. Die termijn liep eerst tot en met 6 april. Het geeft aan dat men er in de medische wereld vanuit gaat dat deze situatie nog weken kan duren. Vrijdag telde Meander 12 patiënten met het coronavirus van wie er acht op de Intensive Care (IC) verbleven.

Voor de opvang van patiënten en bezoekers zijn er voor het ziekenhuis bij de spoed eisende hulp en bij de ingang bij de parkeergarage tenten neergezet. De maatregelen hebben niet kunnen voorkomen dat personeel van het Meander besmet is geraakt. Om hoeveel mensen het gaat, wordt zowel intern als extern niet meer gedeeld, meldt een woordvoerder van Meander op de website van De Stad Amersfoort.

Afgelopen week beschreef De Stadsbron al dat medici allerhande maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. Bij geen enkele huisarts kun je zo maar naar binnen lopen, apotheken laten maar enkele klanten binnen.

Huisarts Vogelplein 1Huisarts Vogelplein 2

Foto: Huisartsenpraktijk Vogelplein

Van de zorgmedewerkers wordt veel gevraagd. Alle steun is meer dan welkom. Zo werd bestuurder Ageeth Ouwehand van Beweging 3.0 deze week verrast met een telefoontje van koning Willem-Alexander die alle medewerkers veel sterkte toewenste.

De afgelopen week meldde de ene winkelketen na de andere dat winkels dicht gaan. In Amersfoort betekent dat o.a. de sluiting van filialen van IKEA, WE en H&M. Maar een rondgang door de binnenstad de afgelopen dagen leerde dat veel meer winkels of hun deuren sluiten of nog maar beperkt open zijn. Vrijdagochtend stond voor Dille & Kamille een grote vrachtwagen om de spullen die verzorging nodig hebben, zoals planten, op te halen. Ook deze winkel sluit voor onbepaalde tijd zijn deuren. 

dillekamille.png

Foto vrachtwagen voor Dille & Kamille

Er zijn zelfs zoveel winkels dicht dat de enkele middenstander die wel open is dat met grote letters op zijn pui meldt.

open.jpg

Foto winkel met OPEN.

De winkels die wel open zijn, treffen allerhande maatregelen. Supermarkten bijvoorbeeld beschermen hun caissières door plexiglas te plaatsen tussen de caissière en de klant. Vakkenvullers hebben handschoenen aan. Bij de kassa zijn op de grond met tape zwarte strepen geplakt om klanten te wijzen op de anderhalve meter afstand. Overal wordt gevraagd contactloos te pinnen. Het Panterhuis in Leusden verzoekt klanten om de schoenen zelf te passen en te strikken omdat het personeel van de schoenenwinkel zich wil houden aan de regel om een afstand van 1,5 meter in acht te nemen.

Als er een plaats waar mensen in grote groepen bijeenkomen, dan is het wel de markt. Maar vrijdag en zaterdag biedt de markt op de Hof een rustige aanblik. Met hekken, rood-witte linten, kratten en met stoepkrijt getekende vakken en routes proberen de marktlui te voorkomen dat mensen voor hun kraam samendrommen. Dat lukt, zag ook VVD raadslid Ivo Beekers. Op zaterdag verstuurt hij de volgende tweet:

tweet_beekers.png

Tweet Beekers

Van marktvrouw tot burgemeester. De corona-uitbraak is voor iedereen een situatie die compleet nieuw is en waarin het dagelijks improviseren en leren is. Dat ondervindt ook burgemeester Lucas Bolsius. Als hij op vrijdagmiddag vanaf het dak van het stadhuis de inwoners op het hart drukt om minstens anderhalve meter afstand te houden, worden zijn woorden vertaald door een tolk gebarentaal. Het is de Amersfoortse Merlin Dik die zich de dagen ervoor op twitter had verbaasd dat Bolsius zich tijdens zijn eerste videoboodschap niet door een gebarentolk liet bijstaan, zoals Mark Rutte vanaf het begin wel doet.

In deze tijd is de rol van Bolsius voornamelijk die van burgervader met vooral op psychologisch vlak een belangrijke rol. Veel van zijn bevoegdheden heeft hij overgedragen aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, zijn collega Van Zanen van Utrecht. Het is de Utrechtse burgemeester die verantwoordelijk was voor het besluit om alle restaurants, sportclubs, sauna’s, coffeeshops en sexinrichtingen te sluiten.

Met ingang van vrijdag 20 maart gingen ook de Sint Pieters en Bloklands gasthuizen dicht voor bezoekers. Koste wat kost moet worden voorkomen dat het virus deze locaties binnenkomt.

tweet_groeneveld.png

Tweet Geert Groeneveld

Om de geïsoleerde bewoners af te leiden, bedacht Sanne de Jonge een idee om muzikanten te charteren die zondagmiddag op straat voor verzorgingshuizen willen optreden. De oproep van Sanne de Jonge staat op de facebookgroep Coronahulp Amersfoort, opgezet door weekblad De Stad Amersfoort.

Muzikanten genoeg zou je zeggen, want nu al is duidelijk dat de maatregelen diep ingrijpen in het economische en culturele leven. De Volkskrant meldde donderdag dat kunstinstelling Amersfoort in C (de bestuurskoepel van Museum Flehite, kunsthal Kade, Fassade en het Mondriaanhuis) voor alle medewerkers arbeidstijdverkorting heeft aangevraagd. De toekomst van weekblad De Stad Amersfoort hangt volgens algemeen directeur Heiko Imelman aan een zijden draadje. Moederbedrijf BDUmedia zag in korte tijd meer dan de helft van de advertentie-inkomsten verdampen. Imelman vraagt zijn lezers om steun door of een bedrag te doneren of een betaald online-Premium abonnement te nemen.

Volgens de websites rechtbank.nl en company.info waren er nog geen faillissementen aangevraagd door Amersfoortse bedrijven, maar dit zal de komende weken ongetwijfeld veranderen. De gemeente Amersfoort heeft inmiddels maatregelen genomen om ondernemers en zzp’ers tijdelijk financieel te steunen.

Gelukkig zijn mensen creatief. Het wemelt van de initiatieven. Jongerenwerkers verzamelden vuurwerkbrillen en brachten die naar Meander MC. Restaurants Habibi in de Krommestraat en De Aubergerie op De Kamp bieden, net als veel andere gesloten restaurants, afhaalmaaltijden aan. De Jumbo-supermarkt aan de Wiekslag stelt vanaf maandag 23 maart elke dag van 9 tot 10 uur ’s morgens de winkel alleen open voor mensen van 55 jaar en ouder. Ook Albert Heijn heeft een dergelijk initiatief. Maar dan voor ouderen van 70 plus. Die moeten daar vroeg hun bed voor uit, want hun speciale winkeluur is van 7 tot 8 uur 's ochtends. Moskee El Fath aan de Zangvogelweg helpt mensen die het huis niet uit kunnen of durven met een boodschappenservice.

tweet_elfath.png

Tweet El Fath

Website In de buurt brengt donderdag het bericht dat de jonge Amersfoortse ondernemers achter de startup Bookthat vrijwillig Amersfoortse horecabedrijven gaan helpen met de verwerking van online bestellingen.

Het mooie weer verlokt mensen om bos en strand op te zoeken, maar het devies is om toch, hoe moeilijk het is, zoveel mogelijk thuis te blijven. De mooie binnenstad hoeven we niet te missen. De website amersfoortsegidsen.nl presenteert de Quarantaine Tours: online stadstours voor thuisblijvers! ‘Nu jij niet naar de stad kan komen, brengen wij de stad naar jou.’

method

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

sources

Websites, lokale en social media, tips van lezers, rondgangen door de stad.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!