Hoe Amersfoort de derde coronaweek door kwam

door Siem Eikelenboom
5 april 2020om 16:41u

Een vliegtuig als boodschapper, creatieve middenstanders, bouwvakkers die onverdroten doorgaan, meer sterfgevallen en bijna vierduizend steunverzoeken bij de gemeente. Een overzicht van wat er in Amersfoort zoal gebeurde in de derde coronaweek.

Woensdag maakte het College van B&W in een brief aan de gemeenteraad bekend dat tot dan toe zeven Amersfoorters waren overleden van wie is vastgesteld dat ze door het coronavirus waren besmet. Of dit aantal inmiddels is gestegen, is onbekend. Vermoedelijk ligt het aantal doden hoger, omdat niet alle zieken worden getest.

Opmerkelijk genoeg staat de Collegebrief niet op de webpagina Actuele informatie Corona. En probeer die brief waarin veel belangrijke informatie staat over de stand van zaken in de diverse zorginstellingen maar eens te vinden in het doolhof dat amersfoort.notubiz.nl is. U vindt de link naar de brief onderaan dit artikel. 

Er is geen gemeentelijke website met gedetailleerde en actuele informatie over het aantal besmettingen, sterfgevallen, herstelde patiënten etc. Er is evenmin een overzicht van plaatsen waar politie en toezichthouders hebben moeten ingrijpen omdat mensen zich niet aan het samenscholingsverbod hielden of onvoldoende afstand bewaren. Ook vind je als burger geen actueel overzicht van alle initiatieven die in jouw buurt worden genomen. De gemeente verwijst hiervoor naar de website van Indebuurt033. Dat overzicht is bijgehouden tot en met 1 april. Op het moment van schrijven zijn we alweer vier dagen verder!

Voor het dagelijks overzicht zijn de Amersfoorters aangewezen op de websites van het AD en de Stad Amersfoort. Maar die kunnen om verschillende redenen (niet alle redacteuren wonen in Amersfoort, geldgebrek) niet alles bijhouden.

Facebook, Twitter, Instagram staan vol met corona-berichten maar deze zijn nooit door een onafhankelijke partij gecontroleerd. Nepnieuws ligt op de loer. In de Collegebrief zeggen burgemeester en wethouders het belang van goede communicatie in te zien. Daarom heeft de gemeente een eerste bedrag van 4500 euro ter beschikking gesteld aan de BDU zodat de uitgever de Stad Amersfoort voorlopig in de lucht kan houden.

Overzichtelijk is de website van Meander MC die dagelijks bijhoudt hoeveel patiënten met corona er in het ziekenhuis liggen en hoeveel op de IC. Op zondag 5 april telt Meander MC 45 patiënten (twee minder dan de dag er voor). Op de intensive care liggen 20 patiënten.

Maakte Meander in het begin melding van een overleden patiënt, inmiddels is het ziekenhuis daarmee gestopt. Met een reden, zegt de woordvoerder: ‘Het feit dat er ook mensen overlijden uit een andere regio, zoals bijvoorbeeld Brabant, maakt dat er snel verwarring komt over deze aantallen. En dat is juist bij deze aantallen onwenselijk en onwaardig.’ Voor het aantal overledenen verwijst hij naar het RIVM ‘dat daar momenteel de beste en betrouwbaarste cijfers’ over heeft.

Standaard heeft Meander MC 14 IC-bedden. Dat aantal is inmiddels uitgebreid tot 24. Daarnaast zijn er op de OK nog 4 IC-bedden voor niet-corona patiënten. Het ziekenhuis heeft verder een zogeheten cohort-afdeling waar patiënten liggen die met corona zijn besmet of van wie vermoed wordt dat ze het virus hebben. Deze afdeling heeft een capaciteit van 62 bedden. Dat aantal kan worden uitgebreid. Met 24 bedden heeft de IC de maximale grootte bereikt. Met 20 patiënten op de IC zijn er dus nog vier bedden over. Dit geeft eens te meer het belang aan van de maatregel om minimaal anderhalve meter afstand te houden, zoveel mogelijk thuis te blijven en groepsvorming te voorkomen. Ook in parken, op pleinen, in natuurgebieden, op speelplaatsen en skatebanen want, zoals het College waarschuwt in zijn brief: ‘Inmiddels is duidelijk geworden dat ook jongeren geraakt kunnen worden door het virus.’

In de derde coronaweek is een abnormale situatie het nieuwe normaal geworden. Normaliter zorgt een beetje zon al voor een overvolle terrassen in de Amersfoortse binnenstad. Nu is er geen terras te bekennen. De horeca is gesloten maar bij café Van Zanten hebben ze een variatie bedacht op de drive-by namelijk de walk-by. Wie zin heeft in bijvoorbeeld een tosti kan die via een open raam aan de straatkant bestellen en op straat nuttigen.

walk by Van Zanten.JPG

Schreef ik vorige week over winkels die sloten of de openingsuren beperken, er zijn ook ondernemers die het anders aanpakken. Zo maakt Het Lokaal aan de Oliemolenhof met een groot bord duidelijk dat het nu zeven dagen per week open is. Zo kan het aantal klanten meer worden verdeeld en kan Het Lokaal dagelijks verse afhaalmaaltijden aanbieden

Voor ondernemers zijn het barre tijden. Het Lokaal biedt onderdak aan Elsenburg & Sebastiani Broodmakers. De verkoop van brood gaat door maar de bakkers leveren normaliter veel aan de Amersfoortse horeca. Omdat die afzetmarkt is weggevallen zijn, is de bakkerij 60% van zijn omzet kwijt. Met het bakken van pizza’s hopen ze dat verlies wat te compenseren.

Foto: we zijn open

Andere winkeliers proberen op alle mogelijke manieren duidelijk te maken dat hun winkel open is. Muziekzaak Velvet Music op het Havik heeft A4-vellen op het raam geplakt met de tekst: ‘Wij zijn open. Galerie IQ Kunst, iets verderop, maakt op andere wijze duidelijk dat ze heel erg open zijn.

Stug doorwerken doen ook de bouwvakkers. Op zaterdag klinkt luid een radio op de bouwplaats, naast het Eemplein, waar gebouw Eemerald moet komen. Timmergeluiden maken duidelijk dat er wordt gewerkt. Op de Appelmarkt werken bouwvakkers aan de nieuwe inrichting van het plein. Het zijn geluiden en beelden die voorkomen dat Amersfoort een spookstad is.

Appelmarkt

Al in een vroeg stadium van de corona-crisis lieten Rijk en gemeente weten dat ze ondernemers en zzp’ers met allerhande financiële regelingen zouden ondersteunen. Maar onder winkeliers heerst veel onvrede over de onduidelijkheid van de maatregelen. Zo zouden juweliers wel een beroep op de regeling kunnen doen, maar edelsmeden weer niet. Aan de regeling worden steeds meer beroepsgroepen toegevoegd die voor financiële steun in aanmerking komen. Maar kun je ook met terugwerkende kracht geld krijgen? De regeling en de bijbehorende formulieren roepen veel vragen op. Een woordvoerder van de gemeente laat vrijdagmiddag weten dat zich 3750 mensen hebben gemeld voor de zogeheten Tozo-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers). De gemeente heeft hen gevraagd om het Tozo-formulier in te vullen. Dat is tot nu toe door 2200 ondernemers gedaan. Daarvan hebben inmiddels zo’n 700 een voorschot van 1500 euro ontvangen.

Goede nieuws is dat ook afgelopen week nog geen Amersfoortse onderneming faillissement heeft aangevraagd.>

Thuiszitten, thuiswerken. Dwalend door Amersfoort ontstaat het beeld van een bevolking die zich heel goed aan de instructies houdt. Dat heeft als gevolg dat de straten nagenoeg leeg zijn. Zelfs in het centrum, door de zon vol in het licht gezet, loopt nog maar een fractie van het aantal mensen dat er op een gewone lentedag loopt.

Om te voorkomen dat mensen wegens gebrek aan beweging dichtslibben, zijn er sportscholen en sporters die virtuele lessen aanbieden variërend van ochtendgymnastiek tot toertochten op Zwift (virtueel fietsen).

Natuurlijk zijn er mensen die zich aan geen regel houden en een supermarktmedewerker mishandelen als die vriendelijk vraagt je aan de regels te houden. Maar verreweg de meeste mensen deugen, om maar eens een bestseller aan te halen.>

De intelligente lock-down gaat nog weken duren. Geen kerk- en moskeebezoek. Geen film, geen sport, geen concerten, toneel of dans. Geen ontmoetingen met vrienden, geen familie-bezoeken. Na een paar weken begint duidelijk te worden wat we allemaal missen. Maar we weten waar we het allemaal voor doen

En het is niet alles miserie. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe in deze geïndividualiseerde samenleving er plots van alle kanten initiatieven ontstaan om elkaar te helpen, te ondersteunen. Zodat je nou als gezin een vliegtuig huurt om moeder die in het ziekenhuis ligt en geen bezoek mag ontvangen, te ondersteunen

vliegtuig met boodschap.JPG

Of dat je als bewoner van het Soesterkwartier deze oproep op Facebook ziet. Het lijkt wel of we een hechte gemeenschap zijn geworden.

beste buurtbewoner.JPG

De link naar de Collegebrief: 
https://amersfoort.notubiz.nl/document/8603445/1/Bijlage_bij_collegebericht_2020-057_Overzicht_van_ontwikkelingen_als_gevolg_van_het_coronavirus

bijsluiter

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!