1 comment

Groen in het Hoefkwartier

by Clary Stäb
September 28, 2023at 9:06AM

Op donderdagavond 21 september was er weer een Hoef Café. Dit is een bijeenkomst die een aantal keren per jaar wordt georganiseerd om geïnteresseerden bij te praten over de laatste ontwikkelingen in het Hoefkwartier. Nu niet over de gebouwen of de wegen en het parkeren, maar over de groene vormgeving.

IMG_6019 reduced.jpegOverzichtskaart van de ontwikkeling van het Hoefkwartier

De bijeenkomst startte voor het ROC Midden Nederland aan de Disketteweg met koffie uit een rood autootje, Caféini en het uitdelen van paraplu's. Wel met ruim 30 deelnemers. Er volgde een wandeling langs het stationsplein naar de fietsoversteek bij de mooie abelen en door het hart van het toekomstige Hoefpark. De hoofdmoot wordt volgens het ontwerp van Flux Landschapsarchitecten de Netwerkweg (voorheen Computerweg), die van brede autoweg wordt versmald tot eenbaansweg ten gunste van een groen verblijfspark. Misschien kent u de oude Croeselaan achter het Centraal Station in Utrecht, die is veranderd in een langgerekt wandelgebied, zoiets.

Maar meer verbindingswegen worden beplant met groen van allerlei hoogten, tot aan het water aan de Plotterweg, waarvan de begroeiing aan de overkant de spoorlijn afdekt en daarachter overgaat in het Waterwingebied. Hier blijkt een gevoelig punt van het ontwerp, waarvoor weinig aandacht was: het gevaar van doorsnijden van het Waterwingebied met een tunnel voor fietsers onder water en spoortalud door. Die lijkt overbodig met een bestaande fietstunnel 200 m verderop.

IMG_6001.jpegBegroeiing aan de overkant van de Plotterweg die de spoorlijn afdekt

Het hoofdontwerp past binnen het reeds vastgestelde ontwikkelkader. Vanavond mogen belangstellenden en belanghebbenden inbrengen wat ze ervan vinden, wat ze willen toevoegen, aan de hand van kleurige voorbeelden die binnen in het ROC te bewonderen zijn. Wat gebeurt er met de routes, voor (sportende) lopers, fietsers en bestelbusjes? Welk type beplanting? De grote bomen worden zoveel mogelijk gespaard. Hoe is het water opgenomen in de plannen?

IMG_6028.jpegOm het gesprek aan te gaan: voorbeelden van mogelijke invulling van groen in het Hoefkwartier

Al lopend en kijkend naar wat er nu staat, krijg ik een beeld van hoe het gaat worden, anders dan alleen met tekeningen van projectontwikkelaars. Zij blijven voor het aanzicht van het Hoefkwartier natuurlijk bepalend, ook omdat zij de vegetatie, de aankleding van hun element zelf gaan verzorgen, met binnentuin, gevelversiering etc.

Beetje bij beetje komt dit project tot stand. Vroege bewoners lopen mee en zijn enthousiast over hun nieuwe woning en anderen maken zich een voorstelling van hoe het wordt. De gemeente, projectleider Maud Schimmel en anderen, doen hun best inspraak te faciliteren en ze krijgen respons. Je moet er maar zin in houden en de lange adem hebben om in dit hoekje van de stad te wonen. Mijn medebezoeker zei: het groen ontwerp voor het Hoefkwartier heeft zowaar grafische kwaliteiten, zoals indertijd het uitgangspunt voor Kattenbroek.

method

Clary Stäb is gepensioneerd microbioloog en vervult als vrijwilliger meerdere rollen in het Soesterkwartier.

sources

Met dank aan Riekje Hoffman voor de foto´s

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!