tags:
2 comments

Grimlach 9 Niet meer zitten

by Arjeh Kalmann
September 26, 2018at 9:29PM

Hé, er stonden toch altijd bankjes in de hal van het Amersfoortse station?

Ik ben er op een doordeweekse dag om samen met een kennis naar Den Haag te reizen, maar ik ben weer eens veel te vroeg. Ik moet nog minstens een kwartier wachten.

Ik speur naar de bankjes, die – dat weet ik zeker – altijd aan de raamkant van het station stonden en waarop ook bijna altijd wachtende mensen zaten.

Niks. Geen banken te bekennen. Ook buiten niet. Nou ja, dan maar stáán wachten.


Maar het zit me niet lekker, en een paar dagen later wend ik me digitaal tot Prorail. Wat is er met de bankjes in de hal van het Amersfoortse station gebeurd?, wil ik weten.

Nog geen tien minuten later belt een vriendelijke Prorailer terug. Tja, die banken zijn al in november 2017 verdwenen, zegt hij. Toen zijn de poortjes geplaatst om toegang tot de perrons te kunnen krijgen, en toen is meteen, zegt hij, ‘nieuw meubilair geplaatst in het gebied binnen de poortjes’. 

Dat kan wel zijn, zeg ik, maar de mensen die op anderen wachten, bevinden zich nog vóór de poortjes. Dé plek om mensen die per trein komen af te halen, is toch bij de uitgang.

‘Daar hebben we het meubilair weggehaald,’ zegt de meneer van Prorail, ‘want er is daar te weinig ruimte. Bij grote reizigersdrukte, zoals in de spits, is het te vol en te druk in de hal en daarom hebben we extra ruimte gecreëerd door die banken weg te halen. De veiligheid van de mensen gaat vóór het comfort.’

Hm. Mijn vermoeden dat de spoorwegen geen hangjongeren of hangouderen in de hal willen, is dus onterecht. ‘Daar heeft het niets mee te maken’, verzekert hij mij.

Ik heb, geheel belangeloos en vrijblijvend, nog een constructieve suggestie voor de Prorail-meneer: als het ín de hal te druk is, kunnen er buiten de hal toch wel bankjes worden neergezet? Daar kan je, mits het niet regent of streng vriest, ook heerlijk zitten wachten.

 ‘Helaas’, zegt de woordvoerder. ‘Prorail gaat uitsluitend over de binnenkant. Voor de buitenkant moet u bij de gemeente Amersfoort zijn.’


De oplossing van een slecht ter been zijnde persoon.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!