tags:

Grimlach 84 Onrust onder Rusthofbewoners

by Arjeh Kalmann
December 14, 2021at 8:10PM

En nu gaat de Kerstavond op Rusthof dus ook al niet door.

Onder bewind van directeur Wilco Plaggenborg is een paar jaar geleden het nieuwe gebruik ontstaan om de avond vóór Kerstmis begraafplaats Rusthof feeëriek te verlichten, zodat nabestaanden die daar behoefte aan hebben, de graven van hun dierbaren kunnen bezoeken vlak voor het familiefeest Kerstmis. Een mooie, nieuwe traditie, die Rusthof zelf opluistert met warme chocolademelk en Glühwein.

Grimlach 84 foto 2.jpg

Kerstavond 2013 op Rusthof, het begin van een nieuwe traditie. 

Maar het gaat dit jaar niet door.

Vanwege de corona, meldde de krant die zich met grote gulzigheid heeft gestort op de kwestie van de nachtelijke zoektocht naar spirituele energieën op Rusthof door een nog geheim en mystiek gezelschap. De krant dient als uitlaatklep van een paar nabestaanden die menen dat de grafrust van hun overleden familieleden is geschonden en die niet minder dan de kop eisen van directeur Plaggenborg. Dat hij al excuses heeft aangeboden voor het toelaten van de energiemeters na sluitingstijd van Rusthof is niet voldoende.
Voor de krant is de Rusthofkwestie ongeveer hetzelfde als het Monster van Lochness in komkommertijd. Hele pagina’s zijn er de afgelopen weken over volgepend, met af en toe zelfs de opening van het katern. Het AD had na ongetwijfeld diepgaand onderzoek de heuse scoop dat ook bij Kamp Amersfoort geprobeerd was toestemming te krijgen voor het speuren naar zielen. Die toestemming bleek niet nodig, want de schietbaan en omgeving zijn gewoon vrij toegankelijk, ook na zonsondergang. Dus zullen de spiritisten daar ongetwijfeld naar hartenlust geesten hebben opgeroepen.

En wat dan nog? Wat is de nieuwswaarde van al dit soort berichten? Wie maalt erom dat er figuren zijn die contact proberen te krijgen met doden? Wie heeft daar last van? En als je er last van hebt omdat je van mening bent dat de grafrust van je dierbare is verstoord, kan je dan niet beter bij een hulpverlener terecht (bijvoorbeeld een rouwverwerker) dan bij een handige advocaat of een gretige journalist?

Ik zag laatst ’s avonds laat in het plantsoen achter het stadhuis een aantal mannen met flessen spiritualia bij elkaar klonteren. Zouden zij stiekem in contact proberen te komen met de zielen van de Amersfoorters die ooit op Achter Davidshof ter aarde zijn besteld? Moest ik 112 bellen? Of de tiplijn van de krant?

Grimlach 83 foto.jpg

Je hond uitlaten op Achter Davidshof: het lijkt heel onschuldig, maar wie weet proberen de wandelaars contact te leggen met het handjevol begravenen ter plekke. 

Op Kerstavond blijft het dit jaar stil op Rusthof. Geen snoeren van lampjes, geen kaarsen bij graven, geen warme wijn. De krant denkt en schrijft dat dat vanwege corona is. Maar ik ben er dankzij goede ondergrondse contacten achter gekomen dat de vereniging van grafbewoners (VVG) in een petitie heeft laten weten het oneens te zijn met de tijdelijke schorsing van directeur Plaggenborg. Zolang hij niet terug is op zijn post, beschouwen zij iedere activiteit op Rusthof als ongewenste verstoring van hun grafrust.

method

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!