tags:
3 comments

Grimlach 83 Laat ze toch knallen, Nienke

by Arjeh Kalmann
November 23, 2021at 8:08PM

Ik wil geen columnistenoorlog in Amersfoort ontketenen en doorgaans lees ik de wekelijkse cursiefjes van mijn collega Nienke Gorter bij AD Amersfoortse Courant met veel plezier, maar die van afgelopen vrijdag schoot me absoluut in het verkeerde keelgat. “Veilig vuurwerk bestaat niet’, stond er boven.

De altijd redelijke, vriendelijke Nienke hield een voor haar doen vurig pleidooi voor het afkondigen van een landelijk vuurwerkverbod met Oud en Nieuw. Vanwege de vele schade aan bushokjes die altijd wordt aangericht. Vanwege het dierenleed. De milieuverontreiniging. En de gezondheidsproblemen.

Die gezondheidsproblemen relateert mijn geachte collega-columnist niet aan corona en de overvolle ic’s, maar aan een vader met COPD die na de jaarwisseling een paar dagen ziek is omdat er door al dat geknal zo veel rotzooi in de lucht zit. Of aan een kind dat een vuurpijl in zijn oog krijgt.

Ik ben zelf geen groot vuurwerkliefhebber. Ik heb ooit, toen de kinderen nog klein waren, een vuurwerkpakket gekocht en ben die nadat 31 december 1 januari was geworden voor ons huis gaan aansteken en afschieten. De kinderen waren met geen stokslagen mee naar buiten te krijgen en ook vanachter het raam kon de vaderlijke branie op geen enkele familiaire aandacht rekenen. De dames zaten, inclusief hun moeder, met de rug naar het raam tv te kijken. En ik riep zelf maar ooooh en aaaah bij iedere mooie vuurpijl.

En nee, ik ben ook geen traditionalist. Ik ben niet iemand die per se vasthoudt aan aloude tradities omdat dat nu eenmaal….eh….aloude tradities zijn. Van mij had Zwarte Piet bijvoorbeeld al veel eerder een veelkleurige Piet mogen worden (wat loopt Amersfoort op het Pietengebied overigens hopenloos achter, het wemelde hier bij de recente intocht nog van de roetzwarte knechten), van mij mogen alle lintjes (ook die voor oud-hoofdredacteuren van de Amersfoortse Courant) worden afgeschaft, van mij hoeven onze Spakenburgse buren niet meer in klederdracht rond te lopen. Kortom, ik ben vrij ruimdenkend als het gaat om afschaffen van tradities. Ik ben, hoewel joods, dol op varkensvlees.

Maar vuurwerk afschaffen met Oud en Nieuw?

Waarom in hemelsnaam? Omdat, och arm, een hondje piepend onder de bank vlucht van het lawaai? Omdat mensen met zwakke longen er last van hebben? Omdat er heel veel geld de lucht in gaat? Omdat er veel schade wordt aangericht? Omdat de ziekenhuizen sowieso al overbelast zijn?

Ik vind net als de Amersfoortse filosoof Klaas Mulder wiens laatste boek (Foutje moet kunnen) ik momenteel aan het lezen ben, dat de overheid erg terughoudend moet zijn met het verbieden van dingen, met het inperken van de vrijheid van de burgers. De overheid moet voordat ze zo’n besluit neemt, heel goed afwegen wat de gevolgen van het wel ingrijpen en van het niet-ingrijpen zijn. Als verbieden méér nadelige effecten heeft dan niet-verbieden kan je het dus beter niet doen.

Klap op de vuurpijl

In dit geval had iedereen die maar een klein beetje nadenkt, kunnen voorspellen dat het afkondigen van een vuurwerkverbod na anderhalf jaar strenge coronamaatregelen averechts zal werken en het effect heeft van een klap op de vuurpijl. Jongeren hebben zwaar te lijden onder alle beperkende maatregelen, een deel van wat de mooiste tijd van hun leven had moeten zijn, is vergald, en het einde is nog niet in zicht.

En dan krijg je te horen dat je met Oud en Nieuw niet mag knallen. Ik zou, als ik jong was, (hetgeen helaas al een paar jaar niet meer het geval is) ook uit mijn vel springen. Zeker als ik ook nog zou horen dat de ziekenhuizen zelf helemaal niet om dat verbod hebben gevraagd en er ook niet veel heil van verwachten.

Hebben onze bestuurders nog enige feeling met de jeugd? Hebben zij zelf een notie van wat ze aanrichten, of leven ze daar in zo’n bubble van gelijkgestemde mannen en vrouwen-op-leeftijd dat ze los zijn geraakt van de werkelijkheid?

Je had het kunnen voorspellen, en de voorspelling is al aan het uitkomen. Opgekropt testosteron komt tot ontploffing, overal rellende jeugd, massale politie-inzet, vernielingen. En nu al, iedere avond, overal vuurwerk. Vooral dus illegaal vuurwerk. Veel gevaarlijker vuurwerk. Wekenlang gestreste honden en katten. Benauwde COPD-patiënten. Gewonden die naar de Eerste Hulp moeten.

Tel uit je winst, Nienke.

Grimlach 83.jpg

Vuurwerk in Amersfoort na de jaarwisseling 2020/2021. Ook toen gold er een vuurwerkverbod. 

method

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!