tags:
1 comment

Grimlach 80 Hadden we Van Hove niet kunnen redden?

by Arjeh Kalmann
September 9, 2021at 12:37PM

Als Ton Blom over twintig jaar foto’s van winkelstraten in de Amersfoortse binnenstad anno 2021 uit zijn imposante verzameling Amersfoortse foto’s vist en op Facebook en/of De Stadsbron plaatst, dan zullen de kijkers hun ogen niet kunnen geloven. Zagen de Hellestraat en de Arnhemsestraat en de Kamp er toen zó uit? Niet te geloven!

Straten waar nu nog volop gewinkeld wordt, zijn dan woonstraten, met voortuintjes, bankjes voor de huizen en bloemen achter de ramen. We zitten midden in een revolutionaire transitie, maar omdat het zo langzaam gaat merken we het niet.

Ik had al eerder de deerniswekkende leegstand aan de Hellestraat gesignaleerd en vastgesteld dat die straatnaam bijna letterlijk kon worden genomen. Nu zie ik dat er overal steigers staan en dat de ombouw van winkels naar – naar ik aanneem – huizen en wooneenheden volop gaande is. Wie straks in de Hellestraat woont waant zich in de zevende hemel.

Nu is de Arnhemsestraat aan de beurt. Dit stukje binnenstad tussen Varkensmarkt en Stadsring ziet er met de dag havelozer uit. De ene na de andere winkel houdt het voor gezien.
Tot mijn onuitsprekelijk verdriet is ook Van Hove Electronics ermee gestopt. Dat was mijn absolute favoriete winkel in de binnenstad, want je kon er terecht voor ieder soort lampje, voor ieder soort snoertje en stekkertje en de service van de enigszins nors kijkende man achter de balie was altijd super. Plotseling is de winkel verscholen achter ijzeren rolluiken en staat er een bordje te huur. Doodzonde. Als er een inzamelingsactie was georganiseerd onder het motto Van Hove Moet Blijven had ik meegedaan en gedoneerd.

Maar goed, de Arnhemsestraat, met om de hoek de reeds lang geleden overleden koopgoot van Amicitia, is op sterven na dood, en het zal niet lang meer duren voordat de beleggers eieren voor hun geld kiezen en hun panden gaan ombouwen tot woningen.

Grimlach 80 foto 1.jpg

Op de Kamp is dat inmiddels ook gaande. Op nummer 67 is een winkel – ik heb geen notie welke dat was – netjes verbouwd tot twee huizen waar nieuwe bewoners afgelopen week hun intrek in namen. De Kamp gaat de Bloemendalsestraat achterna, en de Hendrik van Viandenstraat.

Moeten we blij zijn met deze ontwikkeling?

Ik denk het wel. Terugkeer van woningen is beter dan dat iedere vrijkomende winkel weer een horecafunctie krijgt. En ik denk ook dat door de concentratie de Langestraat, Krommestraat en Utrechtsestraat hun aantrekkingskracht voor winkelend publiek blijven behouden.

We zullen het over twintig jaar zien. Als we met Ton Blom terugkijken naar nu.

method

Arjeh Kalmann is oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad. Hij is mede-oprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!