tags:
3 comments

Grimlach 58 Viandenstraat is straks weer een echte woonstraat

by Arjeh Kalmann
September 30, 2020at 2:06PM

Het was ooit een sjieke laan die uitliep op een bruggetje over de Beek. Mooie grote statige huizen voor de welgestelde Amersfoorters: officieren, ambtenaren, notarissen, dat soort volk. Met de groei van de stad en de behoefte aan meer winkels transformeerden de benedenverdiepingen van verschillende van die panden in winkels.

Machtelt Halewijn groeide in de jaren zestig op om de hoek op de Bisschopsweg 138 en ze herinnert zich dat op nr 136, waar nu een kapsalon is, groenteboer Meier zat en dat op de hoek, waar nu een florerende snackbar zit, banketbakker Roodbergen zijn zaak had.
Daarnaast weer bevond zich een sigarenzaak. Andere winkels die haar nog helder voor ogen staan: de lingeriezaak van de dames Christiaans, de bloemenzaak Edelweiz, een drogist, de juwelierszaak van de familie van Hell. Die rechterkant (richting stad) bestond verder uit woonhuizen, en er was ook een huis waar een vroedvrouw haar praktijk had. Dat was volgens Machtelt niet in het pand waarin nu een verloskundige praktijk zit. 

Aan de andere kant waren gevestigd: een slager, kruidenier Toko Bandoeng, een fietsenmaker, een winkel met Scandinavisch aardewerk waarin later handwerkzaak Millefiorie kwam. Het pand op de hoek waar nu Verzekering Visser zit (die indertijd overigens elders in de straat zetelde), was vroeger een kruidenier die, net als de banketbakker, ook Roodbergen heette. 

toko bandoeng

interieur toko bandoeng

Onderschrift: deze twee foto's van Toko Bandoeng komen uit de collectie van Ton Blom.

Twee kruideniers dus, de een, Roodbergen, protestants en de ander, Toko Bandoeng, katholiek. Iedereen kocht zijn levensmiddelen natuurlijk bij de kruidenier van zijn eigen geloofsrichting. Machtelt herinnert zich dat ze bij meneer Verloop van Toko Bandoeng voor een dubbeltje een rolletje drop kocht.

Ik zelf herinner me dat op de plek waar nu een stomerij zit (bestaat die nog wel? Er worden daar nu cursussen gegeven blijkens een papiertje op de deur) de meubelzaak van Den Ouden op twee hele verdiepingen was gevestigd. 

Grimlach 58 foto 2.jpg

En ik herinner me ook nog dat in de jaren zeventig naast de slagerij een Vrouwencafé haar deuren opende en dat de Amersfoortse Courant, waar ik toen werkte, daar heftige ruzie mee kreeg. Mannelijke verslaggevers mochten er niet in en, wat nog erger was, ook geen mannelijke fotografen. We hadden er in die tijd maar twee, en die waren allebei helaas man. Later werd het een café van de Homo Emancipatiebeweging BAM, zeg maar een gewone homokroeg. Nu is het weer woonhuis.

De enige die al die jaren is blijven zitten waar hij zat, is Bouwman Optiek. Hij heeft alle stormen en alle veranderingen overleefd.

Met het verdwijnen van de winkels kwamen er andersoortige bedrijven, zoals zonnestudio’s, kapsalons, hypotheekverstrekkers, dierenklinieken, afhaalrestaurants, elektronicareparateurs, uitzendkantoren en wat dies meer zij. Langzamerhand verdwijnen ook die, en heel geleidelijk neemt de woonfunctie van ook de begane gronden weer toe. Dat zal, voorspel ik, in heel veel straten in en rond het centrum het geval zijn. Kijk ook maar 's naar de Bloemendalsestraat waar nu in twee voormalige restaurants en twee vroegere cafés gewoond wordt. Steeds meer huizen krijgen hun oorspronkelijke functies terug, zij het dat in veel panden studenten wonen. Ook dat is trouwens een positieve ontwikkeling.

Ik vind dat de gemeente met de herinrichting van de Hendrik van Viandenstraat heel knap op deze trend heeft ingespeeld. De ruimte tussen de stoep en de voorgevels is zó slim ingericht dat bij een pand dat nu nog een bezoekersfunctie heeft, fietsen gestald kunnen, terwijl bij de tot woonhuizen getransformeerde huizen bloemperkjes kunnen verrijzen. 

Grimlach 58 foto 3.jpg

Grimlach 58 foto 4.jpg

Goed bedacht. Petje af.

Overigens ben ik van mening dat de Stadsring afgebroken moet worden en dat de Beek in oude luister moet worden hersteld.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!