tags:
1 comment

Grimlach 54 De krant van hier? Helaas niet meer

by Arjeh Kalmann
July 28, 2020at 1:36PM

Ooit heb ik me voorgenomen de krant van hier niet publiekelijk te beschimpen. Ik heb bij die krant, die toen nog Amersfoortse Courant heette, een half mensenleven mijn brood verdiend en als ex-hoofdredacteur van de AC ben ik zelf beslist ook medeverantwoordelijk geweest voor de geleidelijke teloorgang. Dit als een soort proclaimer vooraf. 

Maar de ongerustheid groeit met de dag, net als de onvrede over wat ik dagelijks in mijn brievenbus aantref. Vandaag, dinsdag 28 juli, raak ik zo over mijn toeren van het schrale aanbod dat ik mijn belofte om mijn oud-collega’s niet af te vallen, ga schenden. 

Het regiokatern opent over de volle breedte van de pagina met het verhaal dat van een kraampje langs de weg in Nijkerkerveen twee doosjes eieren en drie zakjes sperziebonen gestolen zijn. Er staan drie foto’s bij, waaronder eentje van de auto van de vermoedelijke dader. ‘Held’ steelt uit kinderkraam staat er in koeienletters boven. 

Andere grote verhalen in het katern gaan over een uitvaartondernemer die mensen met dementie bij begrafenissen of crematies wil betrekken, over FC-Utrecht icoon Gert Kruys (anderhalve pagina), over de keeper van IJsselmeervogels die een ree uit een gracht in Houten gered heeft (hele pagina) en over een meneer uit Kockengen die zijn diploma als reserve-officier van de Koninklijke Landmacht heeft behaald. Hij mag zijn blijdschap daarover uiten over een hele halve pagina in de krant van Amersfoort. 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het katern ook een heel mooi verhaal van Jeroen de Valk (ook aan De Stadsbron verbonden) bevat in de serie Van wieg tot graf over een onlangs overleden bekende Amersfoortse. Maar het is een en al human-interest wat de klok slaat. En stukken over criminaliteit. Artikelen die echt over de stad gaan en wat daar zoal speelt, zijn op de vingers van één hand te zoeken. En dan druk ik me nog positief uit.

bij Grimlach 53 foto 1.jpg

Ik kijk vanaf mijn nieuwe woonplek uit over het spooremplacement ter hoogte van de Meridiaantunnel. Al langer dan een week wordt daar dag en nacht, 24 uur per etmaal, door tientallen nijvere, in rode hesjes gestoken en behelmde mannen gewerkt aan vervanging van een aantal wissels. In weer en wind, in het aardedonker en in het felle zonlicht. Enorme machines worden ingezet, maar er is ook heel veel stoer handwerk te zien, bijvoorbeeld als ze de rails doormidden zagen. 

bij grimlach 53 foto 2.jpg

Ik kan er wel constant naar blijven kijken, en met mij ook tientallen Kruiskampers die vanaf het fietspad soms urenlang het gigantisch karwei gadeslaan. Wat een ongekende, logistieke operatie.

Als onderdeel daarvan is gedurende drie dagen de Zielhorsterweg – een van de belangrijkste verbindingswegen van de stad - helemaal afgesloten geweest, want een superhijskraan van 450 ton moest van daaruit de nieuwe wissels op het spoor takelen. 

De dienstregeling van de NS richting oosten en noorden is al meer dan een week enorm beperkt, want er kon lange tijd nog maar van één van de vier spoorlijnen gebruik gemaakt worden; nu zijn dat er alweer twee. De winst is wel dat er straks meer treinen op dit traject kunnen rijden, dat ze ook harder kunnen rijden en dat er minder storingen zullen zijn. 

Heeft u over dit alles één letter in de krant gelezen? 

Ik ook niet.

PS: ik word erop gewezen dat er in de maandagkrant een stukje stond. Klopt inderdaad, een ministukje met een postzegelfotootje. Dat maakt het voor mij nog erger. Ze weten er dus van bij de krant maar vinden een kraampjesdiefstal in Nijkerkerkerveen belangrijker dan zo'n ingrijpende miljoenenklus in Amersfoort die tot méér en harder rijdende treinen gaat leiden. 

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!