Grimlach 42 Coronagekte

by Ron Jagers
March 18, 2020at 12:20AM

De wereld is een gekkenhuis. Of ben ik dat zelf?

Arjeh Kalmann stelt voor één keer zijn vaste Grimlachplekkie beschikbaar aan graficus, kunstenaar, galeriehouder en notoir dwarsdenker Ron Jagers. 

Premier Mark Rutte heeft zich een staatsman betoond. Zeker, wis en waarachtig. De maatregelen die doorgevoerd zijn ogen mij logisch en betrouwbaar. Absoluut. Corona veroorzaakt een kwaadaardige ziekte. Ik zal het niet tegenspreken.

Toch heb ik nog een heleboel vragen. Als lid van de kwetsbare groep - ik heb net mijn jubileum gevierd: voor de 10e keer een longontsteking nadat ik een griepje had verwaarloosd - zit ik ondanks al die maatregelen toch met vragen over de verhoudingen.

Mensen sterven niet aan de griep. Kijk je op de website volksgezondheidenzorg.info dan kom je in de toptien van sterftecijfer (en ook daaronder) de griep niet tegen. Als veroorzaker van sterfte wordt bijvoorbeeld nierfalen of longontsteking opgegeven. Griep leidt tot andere kwalen, die wel degelijk levensbedreigend kunnen zijn. Zoals de longontsteking. Het CBS meet de sterfte, waarbij griep aan het begin van de keten staat, op een andere manier. Het CBS meet de zogenaamde oversterfte in een periode. Als de oversterfte groot is ten tijde van extreme omstandigheden - hitte bijvoorbeeld, of een griepepidemie - dan wordt die oversterfte toegeschreven aan die omstandigheid.

Welnu, het CBS en daarmee ook de overheid op volksgezondheidenzorg.info constateren dat in in de winterperiode 2017/2018 de griepepidemie aan 9.400 mensen het leven heeft gekost. Kunt u zich herinneren dat in die periode - hij ligt nog maar kort in het geheugen, dus die herinnering moet lukken - Nederland op slot ging? Dat de horeca dicht ging? Dat er überhaupt gediscussieerd werd over de griep met zijn rampzalige gevolgen? Waren er hardloopwedstrijden om geld in te zamelen om het onderzoek naar het stoppen van griep op een hoger plan te brengen? De meeste sterfgevallen betrof mensen van 75 jaar en ouder. De kwetsbare groepen, zoals we die nu ook kennen. Maar er waren bij deze epidemie ook mensen van 55 jaar die het loodje legden.

Nu zult u zeggen: ja, ho ho, dat was maar een epidemietje. Wat dan te denken van de griepperiode 2016/2017: 7.500 doden. of 2014/2015: 8.600 doden. Kan iemand zich herinneren dat Nederland toen dicht ging? Dat er überhaupt over deze dodenaantallen gesproken werd in de media? Dat de ic’s verstopt waren?

Het aantal coronadoden ligt nu op 24. In 2017/2018 waren dat er 9.600. De vaccinatiegraad bij het verzorgend personeel in de ziekenhuizen lag toen op zo’n 30%. Dat lag toen mede zo laag omdat de effectiviteit van zo’n prik ook maar beperkt is. Ergo, complete mediastilte en politieke stilte bij een griepepidemie die ook maar beperkt voorkomen kan worden en 9.400 doden vergt, en nu compleet spektakel bij een epidemie die we niet weten in te dammen en al 24 doden heeft gevergd. Hoeveel mensen hebben in 2017/2018 de intensive care gehaald? Hoe vol waren de bedden toen?

Het duizelt mij als ik dit allemaal lees en hoor. In welk gekkenhuis zijn we beland? We moeten ons laten leiden door de feiten en wetenschappelijke inzichten. Zeker. En ik denk ook dat Rutte het niet slecht doet. Maar wat niet boven tafel komt is dat klaarblijkelijk de feitelijkheid over angstbezwering een belangrijkere rol speelt dan de feitelijkheid van de epidemie. De politieke feitelijkheid is belangrijker dat de feiten omtrent de aandoening - we zouden de risee van Europa zijn als we niets op slot doen, terwijl het maar zeer de vraag is of het sluiten van de horeca daadwerkelijk de curve zo doet afvlakken: de ziekte krijgen we bijna allemaal (80% van de bevolking) aldus het RIVM. Draaien we onszelf niet allemaal een collectief rad voor de ogen?

Er is één ding wat mondiaal zou helpen: sluit de markten voor handel in vleermuizen. Bestrijd de illegale handel. Dat zet voor de toekomst in ieder geval zoden aan de dijk,

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!