tags:

Grimlach 40 Onder de wapenen!

by Arjeh Kalmann
February 21, 2020at 12:35AM

Onder de wapenen! 

Er gaan geruchten, hardnekkige geruchten dat de Amersfoortse opperbevelhebber Lucas Bolsius van plan is alle mannen en vrouwen in zijn stad van tussen de achttien en 55 jaar onder de wapenen te roepen. Zij zullen gelegerd worden op de Bernhardkazerne die daartoe een grote nieuwe ingang krijgt aan de Utrechtseweg. De provincie Utrecht wil die ingang daar weliswaar niet, maar Bolsius heeft in deze tijden van oplopende regionale spanningen schijt aan de provincie.

Het is zijn taak om de stad te prepareren tegen vijandelijke invallen vanuit Nijkerk, Bunschoten en Barneveld. De slimme strateeg Bolsius heeft Leusden in zijn kamp weten te krijgen. Burgemeester Gerolf Bouwmeester weet dat de zelfstandigheid van Leusden en daarmee zijn eigen baan op het spel staat als Amersfoort zou besluiten het kleine buurdorp met een troepenmacht binnen te vallen en te annexeren. Kleine moeite, de cavaleristen hoeven alleen maar de Heiligenberg te veroveren en gans Leusden ligt aan hun voeten.

Bouwmeester heeft, om Amersfoort te paaien, besloten de bunkers op de Liniedijk te laten uitgraven en uit te rusten met pantsergeschut. De Barnevelders zullen er op deze manier absoluut niet in slagen het Valleikanaal over te steken. 

De onrust in de regio is, zoals we allen weten, ontstaan omdat de onnoemelijk uitgestrekte gemeente Barneveld onder commando van burgemeester Asje van Dijk heeft besloten windmolens te gaan bouwen precies bij de grens van het bij Leusden behorende Achterveld. Asje – ik vind het leuk om zijn voornaam te gebruiken – is gezwicht voor zware protesten van de eigen burgers die de molens per se niet in de eigen omgeving willen zien verschijnen. Ze dreigden massaal met kippen naar het Kerkplein op te rukken en het gemeentebestuur met eieren te bombarderen. ‘Dan maar richting Leusden’ moet Asje gezegd hebben toen de boze burgers aan de poorten van het gemeentehuis begonnen te rammelen.
Leusden op zijn achterste poten natuurlijk. Amersfoort heeft onmiddellijk in een schoollokaal te Achterveld een bondgenootschap met Leusden gesloten: een aanval op Leusden is een aanval op Amersfoort spraken Lucas en Gerolf dreigend richting Asje.

Onderwijl moet Bolsius ook Nijkerk in de gaten houden. Deze zeer imperialistische Gelderse gemeente heeft een paar jaar geleden na een stiekeme expeditie het tegen Amersfoort aan gelegen dorp Hoevelaken ingepikt en heeft langs de belangrijke oost-west-verbinding A28 een complete Atlanticwal van bedrijfsblokkendozen aangelegd. Nijkerk beziet met grote argwaan de plannen van Amersfoort om in de polder naast Vathorst recreatieve voorzieningen aan te leggen. ‘Blijf met je poten van de polder af’, beet burgemeester Gerard Renkema onlangs zijn Amersfoortse ambtsgenoot toe. 

Aan de andere kant van Vathorst wil Amersfoort een nieuwe ontsluitingsweg aanleggen naar de A1, de weg die voor troepentransporten van eminent belang is. Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten – zelf in het dorp geboren en getogen – heeft gezworen deze aantasting van de Eempolder ten koste van alles te voorkomen. Zelf knabbelt Bunschoten jaar in jaar uit stukken van de polder af voor nieuwe huizen en bedrijven, maar dat is voor de eigen bewoners. ‘Vreemd’n moeten van de polder afbliev’n’ blafte Melis onlangs tegen Lucas. En we weten allemaal tot welk geweld boze Bunschoters en Spakenburgers in staat zijn, voegt deze oorlogskronikeur daar aan toe.

Soest houdt zich vooralsnog op de vlakte in al dit wapengekletter rondom. Burgemeester Rob Metz heeft zijn bevolking in een communicé laten weten dat Soest ernaar streeft neutraal te blijven. Metz weet dat hij met de aanwezigheid van het Nationaal Militair Museum op zijn grondgebied in geval van nood over een indrukwekkend potentieel aan wapens kan beschikken. In het geniep heeft hij, zo is ons ter ore gekomen, de Soester hulpdiensten opdracht gegeven rond Soesterberg tentenkampen in gereedheid te brengen voor het geval er stromen vluchtelingen als gevolg van de regionale schermutselingen in Soest een veilig heenkomen zoeken.

Bij Grimlach 40.jpg

In de plaatselijke krant, die naar verluidt onlangs door Bolsius onder censuur is geplaatst, lazen we deze week dat er binnenkort een grote mars van commando’s in onze regio plaatsvindt. Ingewijden weten dat deze publicatie een codebericht is voor Asje, Gerard en Melis: kijk uit, het is Lucas Bolsius menens.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!