Onze stier is dus even weg. Er zou een bordje met ‘Ik ben er even niet’ op de rotonde aan de Flierbeeksingel moeten staan. Alleen zijn enorme bronzen drol is achtergebleven.
De stier, een schepping van Thijs Trompert, staat de komende dagen tussen de bomen van Birkhoven waar het festival Into the Woods plaatsvindt. Een geintje van de organisatoren waaraan de gemeente – eigenaar van het beeld – en de kunstenaar grif medewerking hebben verleend. In het geniep hebben ze de kolos losgelast en verplaatst.
Hier stond hij, maar hij is er nu even niet. Foto Thijs van ATM Model Art
Nu hij toch tijdelijk van zijn plek is, heb ik een idee voor aanpassing van de stier, van ónze stier, want hij is zo langzamerhand wel een van de meest geliefde symbolen van onze stad geworden. Hij was ooit van hout, raakte door vandalisme onherstelbaar beschadigd en op verzoek van de bewoners van de stad heeft Thijs in 2011 een nieuw, bronzen exemplaar gemaakt.
De houten stier. Foto: Ron Jagers
Ik was laatst in New York en stond op Wall Street oog in oog met de Charging Bull van Arturo di Modica. Het is een veel agressievere stier dan de onze, en hij schijnt het symbool te wezen van financieel optimisme. Wat mij opviel was dat er horden toeristen in lange rijen stonden te wachten om zich met het sculptuur te laten vereeuwigen. En wat mij bij nadere inspectie nog meer opviel, was dat die toeristen in hurkhouding achter de stier gingen zitten om daar beide ballen van het beest te omklemmen. En daar dus een foto van te laten maken.
Lachen op Wall Street met stierenballen in je handen. Foto: auteur
Ik weet dat er landen zijn waar stierenballen een culinaire delicatesse zijn en beschouwd worden als een afrodisiacum, een lust opwekkend middel. Maar ik heb me in New York laten uitleggen dat de toeristen – ook de zeer reformatorisch geklede vrouwen, ook de giechelende Chinese dametjes – hopen dat het strelen der ballen voorspoed en geluk brengt.
Vandaar mijn idee voor onze stier: Thijs, breng hem vanuit het bos eerst naar je atelier en las er twee pronte ballen onder en plaats ‘m dan terug. Dan zullen bijgelovige toeristen snel de plek naar de Flierbeeksingel weten te vinden.
Want laten we vooral niet vergeten dat Amersfoort zijn welvaart voor een groot deel te danken heeft aan goedgelovige pelgrims die hier in de Middeleeuwen bij een aftands Mariabeeldje om genezing of om geluk of om voorspoed kwamen bidden. We hebben er de Onze Lieve Vrouwetoren aan te danken. Het miraculeuze beeldje waar het allemaal om draaide, was overigens uit de Flierbeek opgedoken op een plek vlakbij de huidige rotonde. Qua magie zit het dus wel goed in die contreien.
Ik lever er meteen een reclameslogan bij waarmee de mensen van Amersfoort Promotie nog meer toeristen naar onze stad kunnen lokken:
AMERSFOORT, STAD VAN PLEZIER
MET LEKKER BIER EN DE BALLEN VAN DE STIER
De Stadsbron staat open voor meer ideeën voor wervende slogans.