Probeer als burger maar eens je gelijk te halen bij de gemeente waarin je woont of werkt of rondrijdt. Als daar financiële consequenties aan verbonden zijn, is dat godsonmogelijk.
Ik schreef eerder over de schandalig lange tijd dat de Everard Meysterweg in Amersfoort Zuid al afgesloten is vanwege rioleringswerkzaamheden. Al anderhalf jaar!
Ik schreef: Je zal in de Everard Meysterweg maar een doe-het-zelf-zaak hebben.
De KlusWijs – want daar had ik het over - is inmiddels ter ziele. De winkel waar je terecht kon voor schroefjes en stukken hout en gereedschap en tegen Oud en Nieuw voor je vuurwerk, is failliet. Het dubbele winkelpand is leeg en staat te huur. Verderop, op de hoek met de Leusderweg, heeft ook een bloemenzaak het loodje gelegd. Een aantal andere winkels op diezelfde hoek staat vanwege de permanente slechte bereikbaarheid op omvallen.
Stadsbron vroeg de gemeente waarom de werkzaamheden daar zo lang duren.
Lees het antwoord even mee.
De Woestijgerweg, Everard Meysterweg, Daltonstraat en het Laurens Costerplein worden verbeterd. De riolering wordt vervangen en de straat wordt opnieuw ingericht. Sinds mei 2018 zijn er daarom werkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Daarvoor, vanaf medio januari 2018, zijn door nutspartijen kabels en leidingen vernieuwd. Het werk wordt in verschillende fasen uitgevoerd, steeds aan een ander deel van het gebied waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. De straat ligt alleen open op de plaatsen waar wordt gewerkt.
Maar waarom duurt het in dit geval zo waanzinnig lang?
Het is een omvangrijke klus. De werkzaamheden zijn bovendien zeven weken later gestart dan gepland. De hierboven genoemde werkzaamheden door nutspartijen moesten voltooid zijn voordat kon worden gestart met de Everard Meysterweg. Dit duurde langer dan voorzien. Sinds de vertraagde start verlopen de werkzaamheden volgens plan.
In dit verhullende taalgebruik, woordvoerders van overheidsorganen eigen, staat de crux, goed verstopt. In mijn woorden: we hebben bijna twee maanden vertraging opgelopen omdat de afstemming tussen de nutspartijen en de gemeente niet goed was. Hoeveel doehetzelfartikelen had KlusWijs in die twee maanden niet kunnen verkopen? Misschien wel genoeg om het hoofd boven water te houden.
We willen van de woordvoerder van de gemeente weten of de middenstanders die schade hebben geleden, in aanmerking komen voor compensatie. Het antwoord:
Nee, want vooraf en gedurende de werkzaamheden is overleg geweest om de nadelige gevolgen van deze noodzakelijke verbeteringen aan en in de weg te beperken. Daarbij is geprobeerd aan hun wensen tegemoet te komen. De doorgaande route is dicht maar de winkels zijn altijd bereikbaar gebleven.
Weer in mijn woorden: ze moeten niet zeuren. We hebben er weliswaar een potje van gemaakt, maar daarover hebben we wel steeds netjes overleg gevoerd.
Tja, zo gaat dat, niet alleen in Amersfoort overigens.
In Leusden hebben het afgelopen weekend diverse automobilisten hun voertuig aan gort gereden omdat de gemeente plotseling een fikse drempel in de Hamersveldseweg Zuid had gelegd. Waar je voorheen 60 mocht rijden, moest je nu 30 rijden om veilig over die drempel te komen. Er stonden alleen geen borden bij.
Het AD confronteerde de gemeentelijke woordvoerder met deze omissie. Lees weer even mee:
Volgens een gemeentewoordvoerder is er geen sprake van ‘vergeten’. ,,In de hectiek van borden verwijderen en nieuwe borden plaatsen is het zo gelopen’’, zegt hij.
Is dat niet hetzelfde als ‘vergeten’ te plaatsen? Nee, zo zegt hij. Het bord is volgens de woordvoerder slechts ,,niet op het juiste moment op de juiste plek neergezet.’’
Ik begrijp best dat gemeenten zorgvuldig willen omgaan met het publieke geld dat ze beheren en dat ze niet al te kwistig met schadevergoedingen willen strooien. Maar soms heb je ook de indruk dat gemeenten zich gedragen als afstandelijke, op winst beluste ondernemingen zonder enig sociaal oogmerk.