tags:
3 comments

Grimlach 22 Riooljournalistiek

by Arjeh Kalmann
April 17, 2019at 9:44PM

Op Koningsdag zullen grote delen van onze stad moeilijk of niet bereikbaar zijn, want het bezoek van de koning en zijn gevolg moet vlekkeloos verlopen. Wie daarover valt, is een druiloor. Hoe erg is het, omwille van een hoger doel – Amersfoort opstoten in de vaart der volkeren, Amersfoort ‘op de kaart’ zetten – één dagje tegen wat belemmeringen aan te lopen? Niet erg toch?

Veel erger is het om in een stadsdeel te wonen waarvan grote delen al maanden – wat zeg ik? al meer dan een jaar – slecht bereikbaar zijn, vanwege geen enkel hoog doel. Of je moet het vervangen van een oud riool door een nieuw afvoerstelsel een verheven ideaal noemen. 

De Everard Meijsterweg in het Leusderkwartier ligt werkelijk al maanden en maanden open. De straat, vernoemd naar de edelman die de stad te kakken zette door de inwoners een kei vanaf de Leusderhei naar de Varkensmarkt te laten slepen, krijgt een nieuw riool. Nu weten we dat elke straat om de zoveel decennia een nieuwe afvoer voor menselijke uitwerpselen nodig heeft. Maar waarom dat in dit geval zo onmenselijk lang moet duren, weet niemand. Er zijn weken geweest dat er geen spa de grond in ging. Geruchten zeggen dat er sprake was van onenigheid tussen een aannemer en de gemeente, maar of dat waar is, weet ik niet en ik ga het ook niet uitzoeken, want ik ben geen…eh….riooljournalist. Je zal in de Everard Meijsterweg maar een doe-het-zelf-zaak hebben. Of een snackbar.

Automobilisten moeten enorme omwegen maken nu dit onderdeel van de ringwegenstructuur zo lang afgesloten is. En dan zijn de noeste rioolbouwers inmiddels ook aan de Bisschopsweg begonnen. Sinds de ingebruikname van de Kersenbaan is de bereikbaarheid van grote delen van het Vermeerkwartier er al enorm op achteruit gegaan, maar nu is het werkelijk een puzzel om te bedenken hoe je van A naar B moet rijden, of hoe je komende van de snelweg thuis moet komen.

Tot overmaat van ramp lees ik dat het werk aan de Bisschopsweg is stilgelegd omdat ‘er een technisch probleem gerezen is met de aansluitingen van de woningen op de hoofdriolering onder de weg’. Volgens de krant passen de aansluitingen niet. 

Als dat maar niet opnieuw tot ruzie tussen aannemer en gemeente leidt, en dus tot grote vertraging. 

Gelukkig is onze koning zeer deskundig op watergebied en dus ook, naar ik hoop, op rioleringsgebied. Misschien kan burgermeester Bolsius advies aan Willem Alexander vragen tijdens hun wandeling door de binnenstad.

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!