tags:
2 comments

Grimlach 13 Kniepers

by Arjeh Kalmann
December 10, 2018at 11:50PM

Ha, een uitnodiging voor een borrel! Van de gemeente Amersfoort! Om precies te zijn: van ‘alle woordvoerders’ van de gemeente Amersfoort. Als ik alle namen in de CC van de digitale uitnodiging en de afzender bij elkaar optel, kom ik op zeven.

Zeuven woordvoerders heeft Amersfoort kennelijk.

En als ik alle geadresseerde journalisten optel, kom ik op vijftien. Zou dat de Amersfoortse werkelijkheid anno 2018 zijn? Vijftien journalisten op zeven woordvoerders? Twee journalisten per woordvoerder?

De bedoeling van de borrel is bijpraten. Lees maar even mee:

Het jaar is bijna om en 2019 met daarin onder andere Koningsdag is in zicht. Het afgelopen jaar hebben wij (woordvoerders van de gemeente) regelmatig contact met jullie gehad, meestal telefonisch of per mail. Daarom lijkt het ons goed om elkaar (weer) te zien onder het genot van een borrel in Dara. Dan kunnen we samen terugblikken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar wat 2019 ons wellicht brengt. 

Mijn gedachten gaan bij het lezen van de vriendelijke uitnodiging automatisch terug naar de laatste gemeentelijke journalistenborrel die ik in Amersfoort heb bijgewoond. Dat moet ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn geweest. Er waren toen véél meer journalisten dan ‘voorlichters’ zoals ze toen nog heetten. Later gingen ze ‘communicatiemedewerkers’ heten, en nu worden ze dus ‘woordvoerders’ genoemd. De voorlichters waren indertijd vergezeld van de wethouders.

Voor die vorige borrel was de Aegtenkapel een hele avond afgehuurd, en de gemeente had ook alle journalisten uitgenodigd die in het verleden in Amersfoort actief waren geweest en die nu elders hun brood verdienden. Er was muziek, en zullen wel een paar sprekers zijn geweest die trots vertelden hoe grootsteeds Amersfoort was geworden, er waren lekkere hapjes en er was drank. Veel drank. Journalisten en drank, dat wil wel. Trouwens, voorlichters en drank ook, en – in die tijd – wethouders en drank ook. Ik herinner me dat een van de broertjes H., die beiden hun journalistieke loopbaan in deze stad waren begonnen, in een van de nissen van de Aegtenkapel innig stond te kussen met een van onze vrouwelijke wethouders.

Het was na afloop van de communicatiebijeenkomst nog lang onrustig in de binnenstad.

Ik vermoed dat dat na de borrel bij Dara niet het geval zal zijn. Zo luidt namelijk de laatste zin van de uitnodiging:  Wij stellen voor dat de drankjes voor eigen rekening zijn. 

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!