5 comments

Grimlach 11 Wonen in De Elisabeth

by Arjeh Kalmann
November 1, 2018at 11:26AM

Onze stadsbestuurders zijn naarstig op zoek naar plekken waar ze huizen kunnen bouwen, lees ik in de plaatselijke kranten. Er zijn veel plekken nodig voor veel huizen, want de nood is hoog en de druk op de woningmarkt stijgt en stijgt, en de prijzen doen hetzelfde.

Ze hebben zelfs minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken hierheen gehaald en drie gebieden laten zien waarop de gemeente veel woningen hoopt te bouwen: de Kop van Isselt, de Wagenwerkplaats en de Nieuwe Stad. Of de minister maar even de portemonnee wil trekken om die bouw mogelijk te maken.

Ik wil, als constructief meedenkend burger, de gemeente graag een suggestie aan de hand doen voor een bouwkavel waarop honderden woningen gebouwd kunnen worden zonder dat er rijkssubsidie bij moet: het terrein van het Elisabethziekenhuis op de hoek van de Gasthuislaan en de Heiligenbergerweg. De ziekenhuisgebouwen en de verpleegstersflat staan al jaren leeg. Om onverklaarbare redenen zijn ze nog steeds niet gesloopt, er staan hekken omheen, alleen de bewaking al moet tot nu toe tonnen hebben gekost.

We weten dat het terrein na de sloop terug wordt gegeven aan de natuur. Niet dat daar ooit natuur was - het was agrarisch gebied voordat er in de jaren zestig van de vorige eeuw een ziekenhuis op werd neergezet -  maar slimme groenaanbidders hebben de term Beekdal bedacht – omdat de Heiligenbergerbeek daar ergens stroomt - en het Elizabeth-terrein daarin gesitueerd. In een dubieus politiek spel van handjeklap hebben de rechtse partijen in 2010 in een van de vergaderzaaltjes van stadscafé De Observant ingestemd met het onbebouwd laten van het ziekenhuisterrein, en hebben de linkse partijen ingestemd met de aanleg van de westelijke ontsluiting door bos Birkhoven waar momenteel zo veel over te doen is. Zie voor meer achtergronden het verhaal Een stadspark in ruil voor de westelijke rondweg dat eerder geplaatst is op deze Stadsbron.

Links en rechts houden elkaar sindsdien in een duivelse greep. Als links de steun voor de westelijke rondweg intrekt, gaat rechts ongetwijfeld morrelen aan het groene Beekdal.

Maar wat is daar zo erg aan? Is het opzeggen van het Observant-akkoord niet eigenlijk een winwin-situatie, een zegen voor de stad? Birkhoven blijft groen en de weg die niet echt nodig is, komt er niet; de oevers van de Heiligenbergerbeek zijn de afgelopen jaren heel fraai opgeknapt en blijven dus ook groen; en op het Elisabethterrein kan straks op een stedelijke plek bij twee belangrijke verkeersaders een groot aantal van de woningen worden neergezet waar de stad zo’n schreeuwende behoefte aan heeft. Sterker nog, misschien kunnen ín de ziekenhuisgebouwen en ín de verpleegstersflat appartementen worden gerealiseerd, zodat er helemaal niets gesloopt hoeft te worden.

En laat niemand gaan jammeren dat daarmee een uniek stukje natuur wordt aangetast. Ga maar ’s kijken (misschien samen met minister Ollongren) naar dat waanzinnige, felgekleurde huis dat onlangs, kennelijk met toestemming van de plaatselijke welstandscommissie, op het zogenaamde Beekdalterrein langs de Heiligenbergerweg is gebouwd, in opdracht van een kunstenaar. 


Of naar de volumineuze nieuwbouw van de Vosheuvelscholen die daar momenteel gestalte krijgt. Of naar de caravanopslag die daar pal aan de beek ligt. 

Nee, van het bebouwen van het ziekenhuisterrein of het ombouwen van de huidige gebouwen tot appartementen wordt geen enkel belang geschaad. En ik durf te wedden dat er massaal zal worden ingeschreven op nieuwe woningen of appartementen daar. Want, wonen in De Elisabeth, met uitzicht op het Beekdal: wie wil dat nou niet?     

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!