Grensdokter op Lesbos 18

by Adriaan van Es
November 15, 2019at 12:02AM

Stichting Bootvluchteling vroeg me of ik als vrijwilliger medisch werk zou willen doen in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Als arts (ex-tropenarts, ex-huisarts) en als mensenrechtenactivist voelde ik daar wel voor. Het is daar immers de ‘grens van Europa’, waar vluchtelingen vastlopen op hun vluchtpoging naar Europa, mede dankzij de Turkije-deal.

In juli van dit jaar ben ik voor twee weken naar Lesbos vertrokken. Nu ben ik terug voor een periode van drie weken. Ik doe, net als de vorige keer, periodiek verslag van mijn belevenissen in de Stadsbron.

Beveiliger Mohammad snakt naar veiligheid

191115grensdokter.jpg

Naast wat hinderlijke lichamelijke klachten heeft Mohammad vooral veel stressgerelateerde klachten zoals slapeloosheid, nachtmerries en stemmingswisselingen. 

Hij heeft sinds 2011 in Afghanistan als beveiliger bij een private security bedrijf gewerkt. Hij laat een aanbevelingsbrief met al zijn kwaliteiten zien, zoals betrouwbaarheid, goed teamspeler en goed leiderschap. Maar ook toont hij foto’s van een aantal van de aanslagen die hij meemaakte, onder meer op het hoofdkwartier van de NATO in Kaboel. Op één van de foto’s staat hij midden tussen de enorme ravage die een aanslag heeft aangericht.

Bij Grensdokter 18 nr 2.jpg

Eén van de foto’s van aanslagen die Mohammad op zijn telefoon heeft en aan mij laat zien.

Het werk als beveiliger schonk hem in het begin wel bevrediging en ook wel aanzien in zijn familie. Maar hij wordt in die tijd ook geconfronteerd met tegenstanders die hem verwijten dat hij aan de verkeerde kant staat. Die confrontaties nemen zulke dreigende vormen aan dat hij zich niet meer veilig voelt.
Ook eisen de geweldsituaties waarmee hij geconfronteerd werd en waarvoor weinig opvang was, hun tol: angst om naar het werk te gaan, slecht slapen, stemmingswisseling.
Al met al waren dit voor hem de aanleiding en reden om te vluchten.

Hij is nu in kamp Moria, leeft er onder veel mindere omstandigheden dan in Kaboel. Het verblijf hier, zo zegt hij, is zeer onprettig, maar voor geweld hoeft hij gelukkig niet meer te vrezen.

Hij vindt het goed dat ik zijn verhaal vertel en ook gaat hij akkoord met plaatsing van een foto.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!