Grensdokter op Lesbos 17

by Adriaan van Es
November 13, 2019at 5:13PM

Stichting Bootvluchteling vroeg me of ik als vrijwilliger medisch werk zou willen doen in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Als arts (ex-tropenarts, ex-huisarts) en als mensenrechtenactivist voelde ik daar wel voor. Het is daar immers de ‘grens van Europa’, waar vluchtelingen vastlopen op hun vluchtpoging naar Europa, mede dankzij de Turkije-deal.

In juli van dit jaar ben ik voor twee weken naar Lesbos vertrokken. Nu ben ik terug voor een periode van drie weken. Ik doe, net als de vorige keer, periodiek verslag van mijn belevenissen in de Stadsbron.

Najma hoeft niet naar de Koranschool van de Taliban

Gita komt voor haar dochter Najma. Ze heeft sinds twee à drie dagen koorts, ze hoest en heeft keelpijn. Dit klachtenpatroon komt iedere dienst vele tientallen keren voor.

Bij Grensdokter 17.jpg
Dit zijn Gita met dochter Najma uit Afghanistan, moeder had geen bezwaar tegen een foto.

Meestal betreft het een onschuldige virusinfectie, die met uitleg, geruststelling, paracetamol en wat honing voor de keel aangepakt wordt. Het is eigenlijk een vorm van zelfzorg, maar ouders zijn vaak bang voor stuipen door koorts en willen toch graag ons onderzoek.

De kinderen zijn, ook als ze hoge koort hebben, wonderbaarlijk makkelijk te onderzoeken. Ze laten makkelijk de oorthermometer toe en laten zich makkelijk beluisteren. Sowieso erg bijzonder hoe deze mensen hun waardigheid bewaren onder zeer moeilijke leefomstandigheden, die hoofdverantwoordelijk zijn voor de enorme hoeveelheid virusinfecties in het kamp.

Ik vraag moeder Gita of ze iets wil vertellen over de reden waarom ze gevlucht is uit Afghanistan. Schijnbaar onbewogen en rustig vertelt ze dat haar man docent in het onderwijs was in Afghanistan en dat hij en vele collega’s steeds bedreigd worden door de Taliban. De bedreigingen zijn in feite orders om het onderwijs te staken en over te laten aan Koranscholen. Als ze daar niet mee instemmen, volgen chantage en bedreigingen.

Na verloop van tijd werden de bedreigingen zo ernstig dat ze besloten weg te gaan uit hun land en te vluchten naar Europa.

Als het recht op onderwijs voor kinderen wordt geschonden, wordt een grens op onacceptabele wijze overschreden. En als je dan zelf bedreigd wordt, is vlucht over de grens de enige uitweg.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!