Grensdokter op Lesbos 15

door Adriaan van Es
10 november 2019om 23:02u

Stichting Bootvluchteling vroeg me of ik als vrijwilliger medisch werk zou willen doen in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Als arts (ex-tropenarts, ex-huisarts) en als mensenrechtenactivist voelde ik daar wel voor. Het is daar immers de ‘grens van Europa’, waar vluchtelingen vastlopen op hun vluchtpoging naar Europa, mede dankzij de Turkije-deal.

In juli van dit jaar ben ik voor twee weken naar Lesbos vertrokken. Nu ben ik terug voor een periode van drie weken. Ik doe, net als de vorige keer, periodiek verslag van mijn belevenissen in de Stadsbron.

Sawsans man kan de drukte van het kamp niet aan

Sawsan vroeg advies voor een chronische huidaandoening, maar kwam eigenlijk voor haar man. Ze had geen bezwaar tegen een full face portretfoto.

Bij Grensdokter 15.jpg

De 50 jarige Sawsan uit Irak, sinds een paar maanden op Lesbos, heeft een open vriendelijk gezicht, dat sterk contrasteert met de ellende waarin ze leeft.

Nadat ze haar huidafwijking heeft laten zien en daar medicatie voor heeft gekregen, komt ze met haar eigenlijke verhaal, of beter gezegd: het verhaal van haar man en daarmee ook het hare.
Haar man is zwaar getraumatiseerd door de oorlog in Irak en de martelingen die hij heeft ondergaan. Met deze man en een zoon kwam Sawsan naar Moria. Al snel bleek dat hij in Moria totaal uit evenwicht raakte. Hij kon de overlast van lawaai, ruzies en mensen om hem heen niet meer aan. Hij ging zwerven op straat en sliep met zijn gezin in de berm. Nu verblijven ze in een soort hutje, ver van Moria. 

Sawsan wil nu een medische verklaring die haar en haar gezin andere huisvesting zal geven.
Tijdens het verhaal hoorde ik de naam Nikos vallen, en ik vermoedde een verband. Nikos runt een Griekse NGO, genaamd Home for All
Toevallig was ik daar die ochtend op bezoek geweest. Daar had de Nederlandse vrijwilliger Maia me het verhaal van Sawsan verteld: dat ze een zwervend gezin had opgepikt, meegenomen naar het Home voor een goede maaltijd en een douchebeurt. Ook vertelde deze Maia uit Soest dat zij al bezig was met betere huisvesting. Dat kon ik dus aan Sawsan laten weten, die daar erg blij mee was. Het tijdelijke verblijf, het hutje, werd waar mogelijk verbeterd.

Home for All krijgt iedere dag een groep jongeren of jonge gezinnen uit Moria om even in rust, buiten het drukke kamp, goed te eten en te spelen. Tweemaal per week zijn er uitvoeringen van de leerlingen van ConnectbyMusic die wat ze geleerd hebben ten gehore brengen.
Dagelijks koken ze meer dan honderd maaltijden die ze met hun busje naar de jongeren in kamp Moria brengen. Het project straalt enorm veel optimisme uit en in hun enthousiasme houden ze zich niet zo aan formele grenzen, maar zoeken de menselijkheid.

191110Grensdokter15.jpg

Het Home for All met vrijwilliger Maia uit Soest rechts.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!