Gemeente schiet te hulp

by Siem Eikelenboom
March 19, 2020at 12:14PM

Van sluiting tot minder openingsuren en extra schoonmaken: winkels en gemeente nemen maatregelen

De Amersfoortse vestigingen van ketens als IKEA en WE sluiten. Maar andere winkels blijven juist open. Wel zijn sommige vaker dicht. Vrijwel alle winkels nemen maatregelen om klanten en personeel tegen het coronavirus te beschermen. De gemeente Amersfoort zorgt voor exra financiele ondersteuning van ondernemers en zzp'ers.

Op dinsdagmiddag 17 maart is het aardig druk in de Jumbo-super aan de Wiekslag. Van hamsteren lijkt geen sprake al is er op de groentenafdeling geen pieper te bekennen. Naast de klappoortjes waardoor klanten de winkel betreden is een tafel neergezet waarop een spuitflacon met ontsmettingszeep en een doos papieren doekjes. Daar maken veel mensen gebruik van. Minder animo is er voor de doos met plastic handschoenen.

Veel winkels hebben op hun pui een corona-boodschap hangen. Die kan nogal varieren. De Etos in de Langestaat gaat hamsteren tegen en meldt dat van artikelen als Unicura balans handzeep en Dettol gevoelige huid wasgel maar twee artikelen per klant worden verkocht.

etos 2 pp

foto: Guus den Breeje

Een andere boodschap vraagt bezoekers om afstand te houden en bij voorkeur de zelfscankassa te gebruiken en bij de reguliere kassa niet contant te betalen.

De Footlocker is gesloten. 'De gezondheid van ons personeel staat voorop! Onze winkel zal gesloten blijven tot nader bericht. Klanten worden verwezen naar de webwinkel. 'Stay safe!'

footlocker we are with you

foto: Guus den Breeje

Op 18 maart maakte winkelketen IKEA bekend dat het al zijn vestigingen in Nederland tot en met 6 april sluit, dus ook die in Amersfoort. De winkel van modeketen WE in de Langestraat sluit ook. Vor hoelang maakte WE niet bekend. Met ingang van donderdag 19 maart sluit ook kledingzaak H&M.

Modezaak Van Uffelen in de Hellestraat meldt op zijn website dat de koopavond vervalt. Van Uffelen benadrukt dat alle medewerkers gezond zijn en extra vaak hun handen wassen. Paskamers, toiletten en ander meubilair worden extra vaak schoongemaakt.

Net als veel middenstanders verzoekt Van Uffelen klanten als het even kan digitaal te betalen. 'Betaalt u toch contant, wisselt u het geld dan uit via de toonbank zonder handcontact voor ieders veligheid.'

De economische impact van de corona crisis is enorm. Horecazaken zitten op zijn minst enkele weken me minder of helemaal geen inkomsten terwijl de kosten als huur bijvoorbeeld doorlopen. Zzp'ers zien hun opdrachten verdampen.

Hoewel de landelijke overheid direct al maatregelen aankondigde om ondernemers en zzp'ers te helpen, schiet de gemeente Amersfoort deze groepen extra te hulp met tijdelijke financiele ondersteuning. Die kan bestaan uit een inkomensondersteuning voor de duur van drie maanden. Dit is bedoeld als aanvulling op het huidige inkomen tot aan het sociaal minimum. Dit geld hoeft niet te worden terugbetaald.

Daarnaast heeft de gemeente leningen voor de versterking van het bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro. Dit bedrag moet wel worden terugbetaald maar uitstel van aflossing is mogelijk. De gemeentelijke maatregelen zijn via de link te vinden. 

LINK

method

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

sources

Website en een rondgang door de stad.

    no comments yet

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!