Gemeente meldt homofobe tweet taxichauffeur Keistad

door Siem Eikelenboom
9 december 2019om 13:16u

De gemeente Amersfoort heeft een homofobe tweet van een van de vennoten van taxibedrijf Keistad gemeld bij de stichting Artikel 1 Midden-Nederland met het verzoek om de uitspraak te analyseren.

Eind november bezocht freelance journalist Chris Aalberts een vergadering van het Forum voor Democratie in Barneveld. Aalberts geldt als de journalist die het best is ingevoerd in de partij waarvan Thierry Baudet het boegbeeld is. Maar Aalberts staat ook bekend als een kritische journalist die in zijn tweets aandacht besteedt aan homofobe en ultra-rechtse uitlatingen van FvD-aanhangers.

Die kritische tweets leiden weer tot felle, persoonlijke aanvallen op twitter, in de meeste gevallen door anonieme mensen. Aalberts wordt niet alleen verrot gescholden maar soms ook persoonlijk bedreigd.

Op 1 december twitterde ene Winston Smith 1984: ‘Ach…Chris Aalberts, die gelooft pas in het gevaar van moslims op het moment dattie persoonlijk van een dak gelazerd wordt;-)

Daarop reageerde de journalist met de vraag: ‘hoeveel homo’s zijn er in Nederland al van een dak gegooid?’

Op die vraag twitterde ene @Vincetaxi de opmerking: ‘Ik hoop dat ze met jou beginnen!’

191209tweettaxichauffeur.jpg

@Vincetaxi is het twitteraccount van Vincent Steenbeek, een van de vennoten van het bekende Amersfoortse taxibedrijf Keistad, dat al 19 jaar bestaat. Op de website afficheert Taxi Keistad zich als een bedrijf met chauffeurs die communicatief zeer vaardig zijn. Wat heeft Steenbeek, nota bene een van de vennoten van Taxi Keistad, bewogen om zo’n discriminerende en homofobe tweet te wereld in te slingeren?

"Ik zag op twitter die vraag voorbij komen over hoeveel homo’s er in Nederland al van het dak zijn gegooid? Die vraag irriteerde mij en toen verzond ik die tweet," zegt Steenbeek. Hij is inmiddels door veel journalisten gebeld maar wil alleen De Stadsbron te woord staan. "Die tweet heeft niets met homofobie of homohaat te maken," bezweert de taxichauffeur die ‘in principe’ niet wist dat Aalberts homoseksueel is.

"Ik volg het FvD op twitter omdat ik dat wel een interessante beweging vind. Ze brengen wat leven in de politiek. Tussen de ritten door zie ik in mijn tijdlijn wel eens berichten van aanhangers over deze journalist. Dat hij uit is op de ondergang van het FvD. Ik hoorde hem onlangs op de radio en ik vond hem irritant, daarom heb ik zo snel gereageerd op zijn vreemde tweet."

Steenbeek zegt dat hij al 30 jaar op de taxi zit en homo’s als ‘heel goede klanten’ heeft. "Hoeveel van dat soort mensen heb ik die 30 jaar wel niet in mijn taxi gehad? Echt ik ben geen homo-hater. Ik heb alleen iets verkeerds gedaan. Mijn tweet was niet handig."

Op twitter klaagde Aalberts dat hij direct Taxi Keistad had gebeld, maar dat hij was teruggebeld door een hulpje en nooit door Steenbeek zelf.

Excuses

Gaat de taxichauffeur de journalist nog bellen om excuses aan te bieden? "Nee, ik hoef geen vriendjes met hem te worden. Ik vind het gek dat die man op twitter schrijft dat mensen in Amersfoort en omgeving geen taxi van Keistad meer moeten nemen. Met zo’n oproep treft hij mijn collega’s en niet mij. Ik kreeg na mijn tweet direct veel reacties op twitter waarin ik werd weggezet als homohater. Mijn collega’s kregen belletjes voor nepritten. Ik heb die tweet meteen verwijderd in de hoop verspreiding te voorkomen maar dat is niet gelukt."

In een reactie zegt Chris Aalberts dat hij blij is dat De Stadsbron hier aandacht aan besteedt. "Als Vincent mij had gebeld had ik getwitterd dat hij bij zinnen was gekomen. Nu scheepte hij mij af met een collega die er niks mee te maken had." En die oproep om in Amersfoort en omgeving geen taxi van Keistad te nemen? "Ik geloof niet dat een regel in een tweet een serieuze boycot-oproep is."

De reactie van Steenbeek is volgens hem kenmerkend voor de FvD ‘en dit soort heren’: "Nee, we zijn geen homohaters, maar ondertussen schelden ze je verrot. En dan het slappe smoesje dat ze niets van mijn geaardheid weten. Die heeft zo vaak op FvD-Reddit gestaan."

Aangifte

Aangifte gaat Aalberts niet doen omdat hij niet gelooft dat de tweet van Steenbeek strafbaar is en hij het ook teveel eer vindt voor hem. "Maar mijn opmerking is wel een waarschuwing aan Vincent want bij herhaling doe ik het zeker wel."

Navraag bij de gemeente leert dat de tweet van Steenbeek daar inmiddels bekend is. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente in algemene zin elke vorm van discriminatie afkeurt. Signalen van mogelijke discriminatie neemt de gemeente serieus. "Daarom is Artikel 1 Midden-Nederland door ons op deze tweet geattendeerd zodat zij de uitspraak kunnen analyseren," meldt een woordvoerder.

Stichting Artikel 1 is in het leven geroepen om discriminatie te bestrijden. Het expertisecentrum kan klachten in behandeling nemen en kijken naar vervolgstappen. Een van die stappen kan een civiele of juridische procedure zijn.

COC Midden-Nederland laat weten het zonde van de tijd te vinden om te reageren op het twitter-bericht van Steenbeek: "Het is afschuwelijk en kwetsend, maar helaas worden sociale media tegenwoordig vaker gebruikt voor dit soort uitlatingen. Het is het beste om dergelijke uitlatingen te negeren, want meestal is het alleen maar te doen om een reactie uit te lokken. Wij besteden onze tijd liever aan positieve zaken en mensen die onze ondersteuning hard nodig hebben."

bijsluiter

Siem Eikelenboom is freelance onderzoeksjournalist, werkzaam bij o.a. De Stadsbron en onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is tevens part-time docent onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen en lezingen.

bronnen

De Stadsbron heeft de twitter-wisseling veiliggesteld (zie afbeelding). Er is contact opgenomen met Chris Aalberts, Vincent Steenbeek, de gemeente Amersfoort en het COC Midden-Nederland. Citaten uit die gesprekken zijn verwerkt in de tekst.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!