2 comments

Elleboogkerk

by Gerard de Kleijn
June 18, 2018at 9:19PM

EEN ELLEBOOGSTOOT

In de herfstvakantie van 2007, op een onzalige maandagmorgen, stonden Yvonne Ploum en ik te kijken hoe „ onze” Elleboogkerk afbrandde.
Nu , ruim tien jaar later, is het drama nog steeds niet voorbij. De Elleboogkerk is herbouwd. En niet zo’n beetje! Er staat een schitterend gebouw leeg. Maar een nieuwe gebruiker heeft zich na al die jaren nog niet gemeld.


De gemeenteraad heeft besloten dat het pand verkocht moet worden. Tegen een forse prijs. De gemeentelijk makelaar doet al jaren haar best; een korting op de vraagprijs is bespreekbaar. Toch haken potentiële gegadigden haken steeds af. Om verschillende redenen, zoals dat er nog veel aan het casco verbouwd moet worden om het gebruiksklaar te maken, en dat er moeilijk geparkeerd kan worden in de omgeving, en dat de stookkosten wel hoog zullen zijn. Enzovoorts. Dus voorlopig geen luxe hotel, geen moskee, geen restaurant. Ook de optie-Cees Kamerbeek-museum is in het luchtledige verdwenen, toen zijn kunstcollectie vorig jaar in de gedwongen verkoop kwam. ( Zijn topstuk hangt nu in Museum Voorlinden; het blijft allemaal een kwestie van geld).

Wie nu de Elleboogkerk binnentreedt, stapt in een verbluffend grote en hoge ruimte. Een bak licht valt gefilterd door het glazen dak naar beneden op de gietvloer.
Adembenemend. De architecten van de herbouw van het casco hebben een prachtig resultaat gecreëerd.
Het is een parel in de Amersfoortse binnenstad, maar wie gaat deze schone slaapster wakker kussen ?

Leegstand is niet alleen een probleem. Het is ook een kans.
Nu het met de gemeentefinancien weer beter gaat dankzij het aantrekken van de bouw in Vathorst, is het misschien ook hoog tijd voor een nieuw raadsbesluit.
Er is nu afdoende aangetoond dat er vanuit de markt onvoldoende interesse is in de aankoop van de Elleboogkerk ten behoeve van een commerciële bestemming.
Wanneer de gemeenteraad bereid is water bij de wijn te doen en genoegen te nemen met een lagere opbrengst, dan kan de volgende droom waar worden.
Een gerenommeerd beeldhouwer vestigt zich in de Elleboogkerk, zet de deuren wijd open, begint zijn of haar atelier in te richten, verwelkomt bezoekers en richt af en toe een expositie in met eigen en andermans werk.
Enkele jaren geleden meldde zich al een geïnteresseerd kunstenaar, Lotta Blokker. Een zeer goed kunstenaar. Haar partner en zij vielen voor het pand en wilden er iets van gaan maken. Had de gemeente toen maar toegehapt. Ook de omgeving van de Elleboogkerk had een dergelijke culturele bestemming toegejuicht. Het is afgesprongen op de prijs, een paar ton verschil. Een gemiste kans!
Wanneer de gemeente en de beeldhouwer tot overeenstemming zouden zijn gekomen, was de opbrengst geweest:

  • een openbare ruimte in de stad extra
  • een culturele injectie voor de binnenstad
  • aanloop die ook goed is voor bezoek aan Museum Flehite

Kortom, win-win-win:

  • Amersfoort is verlost van deze leegstand
  • De waarde van omgeving en binnenstad gaan omhoog
  • Een oud pand wordt opnieuw bezield

Het nieuwe gemeentebestuur kan nu een elleboogstoot uitdelen, een daad stellen. Er is genoeg getalmd.

Mijn voorstel aan het gemeentebestuur is om een oproep te doen, te publiceren in BK, vakblad voor beeldend kunstenaars,:
Amersfoort zoekt beeldhouwer die voor 10 jaar de Elleboogkerk wil huren of de Elleboogkerk wil kopen.

Een woon-werk atelier. Met de opdracht om geregeld open te zijn voor publiek.
Een richtprijs van 750.000 euro.
Niet alleen de prijs is van belang, ook de publieksopbrengst. Het aanbod met de beste prijs-kwaliteit verhouding wint.
Wethouder economische zaken en wethouder cultuur vormen samen de jury. Bij onenigheid, geeft de burgemeester de doorslag.

Gerard de Kleijn

method

Gerard de Kleijn is oud-gemeentesecretaris van Amersfoort en oud-directeur van Amersfoort-in-C

(make yourself known using your full name)

comments

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!