De Stadsbron krijgt er weer een nieuwe tak bij: De Stadsbron Onderzoekt. De Stadsbron onderzoekt natuurlijk altijd al, maar nu willen we dat nog meer samen met de hele stad doen. U kent tenslotte uw leefomgeving het beste en samen weten we beter wat er in de stad gaande is.
Vorig jaar werd al het project Tanden Erin gestart, waarbij iedereen met een goed idee en de energie om iets uit te zoeken, al dan niet met hulp van de redactie, een onderzoek doet en een artikel schrijft. Dat heeft al heel wat mooie artikelen opgeleverd, maar het bleek niet voor iedereen haalbaar of interessant om een heel onderzoek te doen, van het begin tot het einde. Toch merken we dat er veel betrokkenheid is en dat er lezers zijn met heel veel kennis en informatie, die soms via commentaren onder onze artikelen tevoorschijn komt. Er zit soms informatie bij die een heel eigen artikel verdient.
Met De Stadsbron Onderzoekt hebben we nog meer mogelijkheden om samen met de hele stad te bepalen wat er onderzocht moet worden, en is er voor iedereen gelegenheid om mee te doen.
We doen dat in een paar fasen, en de eerste fase is nu begonnen. Lezers kunnen onderwerpen insturen waarvan ze denken: Dat zou de Stadsbron nou eens goed uit moeten zoeken. Op de website onderzoek.destadsbron.nl kunnen lezers het onderwerp indienen, voorzien van onderbouwing en toelichting.
Telkens als er een onderwerp binnen komt bekijkt de redactie of het haalbare onderzoeken zijn. Het gaat er daarbij niet om of wij het onderwerp zelf interessant vinden, maar wel of het bij de Stadsbron past. Onderzoek is de kern van de Stadsbron. Criteria zijn dan ook of het onderwerp onderzoekbaar is en of er onderzoek voor nodig is. Een complottheorie met een bodemloze doofpot is bijvoorbeeld nooit te onderzoeken. Een goed human interest verhaal is mooi, maar geen onderzoeksjournalistiek. Een opiniepeiling ook niet.
Als het ingediende onderwerp aan de criteria voldoet komt het op de website te staan, in een lijst met ingediende onderwerpen.
Tot en met 7 mei kunt u onderwerpen indienen. Daarna kan er op die onderwerpen gestemd worden. De onderzoeken met de meeste stemmen gaan we uitvoeren. Daarbij vragen we weer uw betrokkenheid: u kunt meehelpen met het vinden van bronnen, helpen met de analyse of zelfs het hele artikel schrijven. Komt er geen schrijver vanuit de lezers, dan gaat een van onze journalisten met het onderwerp aan de slag.
Dan volgt er een ronde waarin iedereen kan stemmen op zijn/haar favoriete onderwerp. Stemmen kan van 8 mei tot en met 22 mei. Op 23 mei maken we bekend welk onderwerp de meeste stemmen heeft gehaald en dat onderwerp gaan we uitwerken.
Ondertussen loopt dan al de tweede ronde voor het indienen van nieuwe onderwerpen. Uiteindelijk hopen we elke maand een onderzoek uit te werken.
Het kan zijn dat we het systeem nog aanpassen als het niet goed werkt, en dat een volgende ronde iets anders werkt, maar daar houden we u van op de hoogte.
Wilt u direct beginnen of de onderwerpen zien die al aangedragen zijn? Kijk op onderzoek.destadsbron.nl. Daar vindt u ook wat meer informatie over de soorten onderwerpen die we zoeken, en de criteria waaraan een onderzoek moet voldoen.