Te vinden zijn ze nauwelijks. Een richtingsbord is er niet. Wie de Tuinen van verbinding wil bezoeken, moet de auto achter laten en per voet of per fiets over een deels onverhard pad tegenover Weg van de Vrede 40 verder gaan.
De doorzetter wordt na een korte wandeling of fietstocht beloond met het uitzicht op een verborgen paradijs waar vergeten groenten als pastinaak en rammenas maar ook rucola, spruitjes, sla, andijvie, pompoenen en verschillende soorten bonen volop in bloei staan.
Zeven jaar geleden was deze groententuin nog een afgetrapte schapenweide, ingeklemd tussen het talud van de Outputweg en de Weg van de Vrede, in de wijk Rustenburg.
In 2012 kreeg een groep inwoners van Amersfoort het plan om braakliggende industrieterrein -het was immers volop crisis- te gebruiken om groente te telen. Deze moestuinen zouden tevens een ontmoetingsplek moeten worden.
Hoewel dit niet haalbaar bleek, vond de gemeente het initiatief zo goed dat de groep een voormalige schapenweide in Rustenburg kreeg toegewezen. Een gebied van ongeveer tachtig meter lang en elf meter breed. Een nogal nat gebied ook. Voor met inzaaien kon worden begonnen, moesten eerst buizen worden aangebracht om de grond te draineren.
Zaterdag 21 september viert het bestuur van de Tuinen van verbinding het oogstfeest. Het is de vierde keer dat er kan worden geoogst. ‘Dit jaar zijn we er voor het eerst in geslaagd om de grond optimaal te benutten’, zegt voorzitter Jelle van der Meer. ‘De oogst is groter en diverser dan ooit.’ De onbespoten groenten gaan naar de voedselbank van de Pinkstergemeente en de Voedselbank Amersfoort op Isselt.
Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Daarnaast zijn er acht vrijwilligers die iedere woensdag komen schoffelen, zaaien, oogsten, begieten en wat er nog meer bij komt kijken om een tuin te onderhouden.
Penningmeester Ruud Luchtenveld, voormalig raadslid en wethouder van de gemeente Amersfoort, vertelt dat de stichting de grond van de gemeente ‘om niet’ pacht. De gemeente heeft de Tuinen in het begin ook gesteund met een subsidie die gelijk was aan het bedrag dat de stichting aan leges moest betalen. ‘We proberen de Tuinen draaiend te houden met geld van donateurs. Dat gaat goed maar we kunnen altijd meer donateurs gebruiken’, zegt Luchtenveld. De stichting is nu op zoek naar geld voor een waterpomp. Luchtenveld: ‘Vooral in droge tijden, zoals de zomer van 2018, zijn we erg veel tijd kwijt met water uit de sloot te halen. Met een pomp gaat dat veel sneller en makkelijker.’
De stichting Tuinen van verbinding heeft de ANBI-status: donateurs kunnen hun schenking aftrekken van de belasting. Naast donaties krijgt de stichting geld van bedrijven, zoals ING en fondsen als het Oranje Fonds.
Soms komen buurtbewoners spontaan aanzetten met bijvoorbeeld tomatenplanten. Hoewel zelfs in de wijk Rustenburg de meeste mensen de Tuinen niet kennen, zien bestuurders Van der Meer en Luchtenveld dat steeds meer buurtbewoners een bezoekje komen brengen of een handje helpen.
Er zijn deze oogstdag veel bezoekers. Ze worden getrakteerd op koffie, courgettesoep van groenten uit eigentuin en Oosterse hapjes, gemaakt door een vluchteling uit Syrie die tot de vaste groep van vrijwilligers behoort.
Even na twaalven brengt ook wethouder Kees Kraanen een bezoek. Hij praat met bestuur en vrijwilligers en maakt een rondgang langs de bedden. Hij is onder de indruk: ‘Ik vind het een prachtig initiatief. Als ik kan helpen, weten jullie mij te vinden.’
Voor meer informatie, zie: http://tuinenvanverbinding.nl/