agenda

door Diana Wildschut

In deze agenda geven we een overzicht van activiteiten in Amersfoort en omstreken die moeilijk te vinden zijn in de reguliere media.

De agenda is een samenwerking tussen de werkgroep Skepsis Amersfoort en De Stadsbron. Er staan activiteiten in die het kritisch denken en begrip voor anderen bevorderen.

Mist u hier activiteiten of organiseert u zelf een activiteit waarvan u vindt dat die hier thuishoort? Meld de activiteit aan via agenda@destadsbron.nl.


De Mensenbieb

De Mensenbieb is een bibliotheek van mensen. Bij ons ‘leent’ u levende boeken. De boeken zijn mensen die u mogelijk in uw omgeving niet vaak of nooit spreekt. U mag deze 'boeken' alles vragen!
Denk bij de te lenen boeken aan iemand die heel anders is dan uzelf, of anders in het leven staat, bijvoorbeeld iemand met een bijzonder beroep, een (ex)verslaafde of een transgender. Worden zij wel eens anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd door wie ze zijn?

Datum en tijd: 25 mei 2019, van 14:00 tot 16:00
Lokatie: de Bibliotheek het Eemhuis - Espressobar De Draak
Toegang: gratis


De Stad

Een muzikaal, filosofisch en fotografisch evenement over De Stad,
georganiseerd door het Spiritueel Cultureel Centrum
Vijf thema’s over De Stad uitgewerkt door sprekers, waaronder burgemeester Lucas Bolsius, uitgebeeld door fotografen van 033Fotostad, en verklankt door het Amersfoorts Jeugd Orkest o.l.v. Rolf Buijs met werken van Sung, Mahler, Saint-Saëns, Gershwin, Pärt en Bauer (wereldpremière).

Datum en tijd: 24 mei, 20:00
Lokatie: St, Franciscus Xaveriuskerk
Toegang: 10,00


Filmpremière: 't Vagevier: Een huis en de Gouden Eeuw, door Joris Ammerlaan

Is Amersfoort een slaperig provinciestadje? Was het ooit een slaperig provinciestadje? In deze documentaire laat historicus en inwoner van Amersfoort Joris Ammerlaan zien dat zelfs de bewoners van één willekeurig huis in de oude binnenstad al middenin de wijde wereld stonden. Tijdens de Gouden Eeuw kende het rijke, in tabak handelende regenten, buitenlandse huurlingen, waaronder Edward Morgan, de oom en schoonvader (zelfde man) van de beroemde piraat Henry Morgan, hoge Pruisische adel met directe connecties met de Grote Keurvorst én een onechte dochter van Prins Maurits. Hoezo slaperig?
Datum en tijd: 29 mei, 19:30
Lokatie: De WAR
Toegang: waardebepaling achteraf

Schrijfcafé Amersfoort

Ben je net begonnen met schrijven? Of al lang bezig en op zoek naar nieuwe ideeën? Wil je eens ervaren hoe het is om met meer mensen te schrijven? Dan ben je van harte welkom bij Schrijfcafé Amersfoort. Bij het Schrijfcafé gaat het niet om een afgerond verhaal of om een perfect gedicht, maar om het schrijven op een spontane manier. Er is geen goed of fout. In het Schrijfcafé leer je door oefeningen je aandacht zo te richten dat je vanuit je gevoel gaat schrijven. Schrijfervaring is niet nodig.

Datum en tijd: elke 2e donderdag van de maand, 09.30 uur tot 11.30 uur.
Lokatie: Nieuwe Erven
Toegang: €20,00 per keer


Filosofisch Café menu

alleTijd voor Filosofische Reflectie ~ ontMoetingen mét of zonder Boek, met Filosofen die ons ander laten Kijken naar Kunst, Cultuur en de Actualiteit…
ism Onno Zijlstra  

Datum en tijd: elke Maandagavond van 19.30 – 22.30
Lokatie: Boeken, Bonen en Blaadjes, Zuidsingel 67
Toegang: 5 euro incl. ontvangst met koffie/thee a la carte & borrelhapjes
Meld je komst via boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl

Kunst Café Amersfoort-menu

alleTijd voor ontMoeting & gesprek over de betekenis van Kunst voor ons Mens-Zijn met kunstenaars ~ ontMoetingen met een kijkje in de keuken van de Kunstenaar: Hun inspiratiebronnen en werkwijze prikkelen onze zintuigen… We Kijken mee met Schilders, Fotografen, Musici, Dansers, Schrijvers & Poëten, wat hen beweegt en wat hun werk doet met ons gemoed…
Ism Juan Carlos Estrada  

Datum en tijd: Elke laatste Vrijdagavond van de maand 19.30 – 22.30
Lokatie: Boeken, Bonen en Blaadjes, Zuidsingel 67
Toegang: 5 euro incl. ontvangst met koffie/thee a la carte & borrelhapjes
Meld je komst via boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl


Filosofisch café

Elke derde zondag van de maand vindt er op het Landgoed ISVW een Filosofisch café plaats.

Datum en tijd: elke derde zondag van de maand, van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Lokatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, Leusden
Toegang: € 10,- voor vrienden en € 25,- voor niet-vrienden
Aanmelden via info@isvw.nl


Orde en Chaos | Johan van Oldenbarnevelt, een actuele visie van 26 kunstenaars

Orde en Chaos is een expositie van LKG de Ploeg op twee locatie’s in de binnenstad van Amersfoort. 26 kunstenaars – waaronder 9 gastkunstenaars – laten in hun kunstdiscipline een actuele visie zien op het leven en de betekenis van Johan van Oldenbarnevelt. De fenomenen van toen zoals de strijd om geloofs- en individuele vrijheid, het verlangen naar tolerantie, het zich verweren tegen onderdrukking, het opvangen van vluchtelingen, maar ook geopolitieke verschuivingen met als gevolg wanorde, zijn tot op heden nog steeds actuele onderwerpen.
De gastkunstenaars zijn jonge talenten én zijn kunstenaars met een buitenlandse herkomst (waaronder Syrië, Israël, Griekenland, Argentinië, Curaçao) die in Nederland wonen en werken.

Datum en tijd: Sint-Joriskerk 11 mei t/m 14 juli
Galerie de Ploegh 11 mei t/m 30 juni
open dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur – 17.00 uur
Lokatie: Sint Joriskerk en Galerie de Ploegh
Toegang: 1 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis


De actualiteit van Hannah Arendt

Toen Donald Trump tot president van de VS werd verkozen, verzestienvoudigden de verkoopcijfers van een boek uit 1951, waarvan tot dan toe slechts enkele tientallen in de VS werden verkocht. Het betrof The Origins of Totalitarianism van Hannah Arendt. Haar boeken staan niet bepaald bekend als toegankelijke kost. Toch zijn de overeenkomsten tussen de vraagstukken waarmee Arendt worstelt en de eenentwintigste-eeuwse actualiteit opvallend. Wellicht verklaren zij de grote belangstelling voor haar werk.
In deze cursusweek laten we, met een keur van Hannah Arendt-kenners, een Arendtiaans licht schijnen op een aantal actuele thema’s.

Data en tijden: 27 mei om 10:30 tot 31 mei om 12:30
Lokatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, Leusden
Toegang: 771,45 tot 1.033,65 euro
Aanmelden via info@isvw.nl


Cursus Sterrenkunde ‘Leer het heelal begrijpen’

Een basiscursus sterrenkunde van Rob Walrecht, voor ‘gevorderde’ beginners en docenten.
Een zeer bijzondere cursus, met een bijzondere opzet, vooral gericht op het krijgen van begrip, en zonder formules. Met Rob Walrechts eigen boeken en planisfeer als cursusmateriaal en gebruik van unieke schaalmodellen en fraaie PowerPoint lessen met honderden zelfgemaakte illustraties en honderden van de fraaiste foto’s.


Datum en tijd: 12 lessen van ca. 2 uur, op woensdagavonden van 11 september t/m 18 december (niet op 16 en 23 oktober)
Lokatie: GSG Guido, Paladijnenweg 251, Amersfoort
toegang: € 175,00 (inclusief het cursuspakket t.w.v. € 61,80)
Meer informatie: https://www.walrecht.nl/nl/nieuws/cursus-sterrenkunde-najaar-2019.

opmerkingen

  • nog geen reacties
(maak u bekend met uw volledige naam)