agenda

door Diana Wildschut

In deze agenda geven we een overzicht van activiteiten in Amersfoort en omstreken die moeilijk te vinden zijn in de reguliere media.

De agenda is een samenwerking tussen de werkgroep Skepsis Amersfoort en De Stadsbron. Er staan activiteiten in die het kritisch denken en begrip voor anderen bevorderen.

Mist u hier activiteiten of organiseert u zelf een activiteit waarvan u vindt dat die hier thuishoort? Meld de activiteit aan via agenda@destadsbron.nl.

Lezing door en gesprek met Lisette Klok, onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam

Meet je Stad, de gemeente Amersfoort en de Hogeschool van  Amsterdam doen onderzoek naar Hitte in de stad. Die hitte heeft allerlei effecten op het dagelijks leven en de gezondheid.
Dat noemen we hittestress. Het heeft effect op allerlei aspecten van de stad.
In deze lezing vertelt Lisette Klok wat die effecten zijn en hoe ze mede afhangen van de inrichting van de wijk.
We zijn ook benieuwd hoe u de hitte afgelopen zomer heeft ervaren. Wat waren de heetste plekken?
Had u er last van of niet? Hebben groen en water in de wijk een prettige invloed of valt dat tegen?

Datum: 23 april om 19:00
Lokatie: het Groene Huis
Toegang: gratis
Informatie: meedoen@meetjestad.net

Tegenlicht Meet Up Amersfoort: Beste reizigers

Je hoort geen ‘dames en heren’ meer op het perron. Het is ‘beste reizigers’ geworden. De Nederlandse Spoorwegen willen dat iedereen zich welkom voelt: dames, heren, jongens, meisjes en eenieder die zich niet thuis voelt bij die traditionele tweedeling. We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes geplaatst en bekijken de wereld door een bril die alles in tweeën splitst: wie geen man is, is vrouw, en andersom. In VPRO Tegenlicht verkennen we de toekomst van geslacht en gender, met mensen die niet in een hokje passen of er niet in willen worden geduwd. Kom tijdens deze Tegenlicht meetup meer te weten over dit thema.
Wat vind jij ervan dat mensen in een hokje geplaatst worden, ook als ze dat niet willen? Tijdens de Meet Up zullen sprekers aanwezig zijn en er is volop gelegenheid voor vragen en discussie.

Datum en tijd: 24 april 2019, van 19:00 tot 22:30
Lokatie: De Bibliotheek het Eemhuis
Toegang: Gratis

Oranje Bitter, het alternatief op koningsdag

Oranje Bitter is een kunstmanifestatie op Koningsdag, in een leegstaand cafe in de Bloemendalsestraat. Een middag bomvol Amersfoortse artiesten en doorlopend muziek, theater, performance, film en beeldende kunst. Er zijn optredens van De Spullenmannen, Dick Cools, Ron Jagers en anderen. Als hoogtepunt is er de presentatie van de nieuwste verjaarskalender van de Voorzitter van de Prins Bernhard Fanclub.

Datum: 27 april
Lokatie: Bloemendalsestraat 16

Lezing Remco Reiding over 101 Sovjetsoldaten

Zondagmiddag 28 april vertelt schrijver en onderzoeker Remco Reiding in het Eemhuis over zijn onderzoek naar de 101 Sovjetsoldaten uit Oezbekistan die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven zijn gebracht. Aanvang 14.00 uur. Onlangs deed Reiding in Oezbekistan een ultieme poging om deze soldaten, die als onbekenden op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven liggen, te identificeren. De regering van het land heeft sinds kort grote belangstelling voor het tragische lot van hun landgenoten in Kamp Amersfoort. In het Centraal-Aziatische land wil men zelfs Kamp Amersfoort nabouwen. Reiding vertelt over zijn onderzoek en belevenissen en toont de documentaire van Andere Tijden over dit onderwerp.

Datum en tijd: 28 april, 14:00
Lokatie: Eemhuis
Toegang: 5,-
Aanmelden verplicht: https://www.bibliotheekeemland.nl/collectie-en-activiteiten/agenda/lezing-remco-reiding-over-101-sovjetsoldaten-.html

Sandra Rottenberg presenteert Sigarenfabriek Isay Rottenberg

Op 3 mei aanstaande, de internationale dag voor de persvrijheid, zal journaliste en schrijfster Sandra Rottenberg vertellen over haar boek ‘De Sigarenfabriek’. Het boek gaat over de geschiedenis van de grootvader van Hella en Sandra Rottenberg en de fabriek van hun Joodse opa die hij had in Nazi-Duitsland.

Deze lezing is in het kader van de jaarlijkse Lenteborrel van Amnesty Amersfoort. Iedereen die actief is binnen Amnesty en/of Amnesty een warm hart toedraagt is van harte welkom  op 3 mei van 19:30 tot 21:30 uur bij Kade Café in Amersfoort.

Datum en tijd: 3 mei, 19:30-21:30
Lokatie: Kade Café
Toegang: gratis

Orde en Chaos | Johan van Oldenbarnevelt, een actuele visie van 26 kunstenaars

Orde en Chaos is een expositie van LKG de Ploeg op twee locatie’s in de binnenstad van Amersfoort. 26 kunstenaars – waaronder 9 gastkunstenaars – laten in hun kunstdiscipline een actuele visie zien op het leven en de betekenis van Johan van Oldenbarnevelt. De fenomenen van toen zoals de strijd om geloofs- en individuele vrijheid, het verlangen naar tolerantie, het zich verweren tegen onderdrukking, het opvangen van vluchtelingen, maar ook geopolitieke verschuivingen met als gevolg wanorde, zijn tot op heden nog steeds actuele onderwerpen.
De gastkunstenaars zijn jonge talenten én zijn kunstenaars met een buitenlandse herkomst (waaronder Syrië, Israël, Griekenland, Argentinië, Curaçao) die in Nederland wonen en werken.

Datum en tijd: Sint-Joriskerk 11 mei t/m 14 juli
Galerie de Ploegh 11 mei t/m 30 juni
open dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur – 17.00 uur
Lokatie: Sint Joriskerk en Galerie de Ploegh
Toegang: 1 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis

opmerkingen

  • nog geen reacties