1 reactie

Agenda

door Addy Schuurman en Tammo ter Hark

In deze agenda geven we een selectie van activiteiten in Amersfoort en omstreken. Activiteiten met een informatief of educatief karakter: lezingen, exposities, etc. Dus geen amusement, muziek, markten, wandelingen.

Mist u hier activiteiten of organiseert u zelf een activiteit waarvan u vindt dat die hier thuishoort? Meld de activiteit aan via redactie@destadsbron.nl.


College "Denkgereedschappen" door Johan Braeckman op 6 december, 13:00 - 16:00

Op 6 december organiseert de Universiteit Amersfoort een college over Denkgereedschappen. 

Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeert aan de universiteit Gent.

Onze taal en denken laten vele soorten redeneren toe. Deze zijn echter niet allemaal even geschikt om de (soms abstracte) onderliggende verbanden die de wetenschap zoekt in uit te drukken of te bediscussieren. Sommige zijn zelfs ronduit misleidend en andere worden slechts met moeite verworven. Dit college gaat over kritisch denken, drogredenen, logica en onzekerheid.

Lees meer hierover op:http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019


wo 11 december Leer nu sterrenkijken in 3 avonden (2)

Veel mensen zijn gefascineerd door de sterrenhemel, maar het komt er vaak niet van je er verder in te verdiepen. Het kan ook anders. Op de twee woensdagavonden 27 nov. en 11 dec. geeft Sterrenwacht Midden-Nederland de waarneemcursus "De hemel van najaar 2019". Afsluitend is er een praktijkavond (datum in overleg).

Tijdens de cursus maak je kennis met de sterrenhemel die elk seizoen weer anders is! Je leert de belangrijkste sterrenbeelden en sterrenstelsels vinden en zelfs navigeren langs de sterrenhemel. Op de praktijkavond ga je zelf aan de slag met een echte telescoop en leer je de fijnere kneepjes van het waarnemen. Ook een goede gelegenheid voor mensen die al een telescoop hebben staan maar daar weinig mee doen.

Datum: woensdag 11 december, 20:00 uur

Locatie: Sterrenwacht Midden Nederland, Schothorsterlaan 27

Kosten: € 20 pp. Tickets: https://bit.ly/32yqFrT


wo 11 december Cursus 'Leer het heelal begrijpen'

Wat is een zwart gat? Wat zijn zwaartekrachtgolven?Waarom is Pluto geen planeet meer? Is er buitenaards leven? Hoe worden sterren geboren, leven en sterven ze? Antwoorden op ál je sterrenkundevragen in deze basiscursus sterrenkunde!

Vanaf 11 september geeft Rob Walrecht weer zijn uitgebreide cursus ‘Leer het heelal begrijpen’, bedoeld voor iedereen die méér wil weten over de sterrenhemel, het zonnestelsel en het heelal in het algemeen. Rob Walrecht gebruikt eigen cursusmateriaal (drie boeken van zijn serie Genieten van de sterrenkunde en de Planisfeer), eigen artwork in de presentaties en unieke schaalmodellen in zijn cursus.

De cursus bestaat uit 12 lessen op de woensdagavonden van 11 september t/m 18 december (niet op 16 en 23 oktober en 4 december). De cursus kost €175,00. Meer informatie: www.walrecht.nl. Opgeven via info@walrecht.nl.

Datum: woensdag 11 september 2019 tot woensdag 18 december 2019, 20:00 uur

Plaats: SGS Guido, Paladijnenweg 251


do 12 december Les 4 Cursus geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

Erlend van Ark neemt je in begrijpelijke taal mee door de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Wie hadden er schuld aan het begin van deze oorlog, welke grote gebeurtenissen vonden er plaats en wat zijn de gevolgen geweest na deze oorlog? En boven alles de vraag: waarom voeren wij oorlog? In deze cursus van 4 lessen maak jij deze geschiedenis eigen en kun je de hedendaagse wereld beter begrijpen.

Datum: 12 december, aanvangstijd: 13:00 uur

Plaats: Het Coachhuis, Arnhemseweg 6


do 12 december Lezing Teun van de Keuken

Van de Keuken helpt u de beste keuzes te maken in de supermarkt en laat zien hoe moeilijk het kan zijn om puur en eerlijk te leven.

U kunt Van de Keuken kennen van de succesvolle 'Supermarktsurvivalgids', van zijn columns over eerlijk eten en als maker van het NPO-programma ‘De Keuringsdienst van Waarde’. De Supermarktsurvivalgids is een kritische voorlichting over de voedingsmiddelen die supermarkten verkopen, met onderzoek naar feiten en fabels bij allerlei praktijken en achtergronden rondom de productie, de marketing en de consumptie van etenswaren.

Datum: donderdag 12 december 2019, 20:00 uur

Plaats: Bibliotheek Eemhuis, Eemplein 71


Publiek college "Luchtkwaliteit en gezondheid" door Frans de Bree op 13 december, 14:00 tot 17:00

Lees meer hierover op:http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019


Zaterdag  21 december: MeetjeStad middag in De WAR

Aanvang: 14:00 uur

Meer informatie op: https://meetjestad.net/nl/Agenda/

Zaterdag 24 & 25 januari 2019: Meetkoppel

Op 25 en 26 Januari organiseert de War in het theater en in het Fablab een "unconference" over Citizen Science.

Tijdens deze conferentie zullen mensen uit binnen- en buitenland vertellen over hun ervaringen met het meten van de leefomgeving. Er is een indrukwekkende lijst van sprekers.


Schrijfcafé Amersfoort

Ben je net begonnen met schrijven? Of al lang bezig en op zoek naar nieuwe ideeën? Wil je eens ervaren hoe het is om met meer mensen te schrijven? Dan ben je van harte welkom bij Schrijfcafé Amersfoort. Bij het Schrijfcafé gaat het niet om een afgerond verhaal of om een perfect gedicht, maar om het schrijven op een spontane manier. Er is geen goed of fout. In het Schrijfcafé leer je door oefeningen je aandacht zo te richten dat je vanuit je gevoel gaat schrijven. Schrijfervaring is niet nodig.

Datum en tijd: elke 2e donderdag van de maand, 09.30 uur tot 11.30 uur.
Lokatie: Nieuwe Erven
Toegang: €20,00 per keer


Filosofisch Café menu

alleTijd voor Filosofische Reflectie ~ ontMoetingen mét of zonder Boek, met Filosofen die ons ander laten Kijken naar Kunst, Cultuur en de Actualiteit…
ism Onno Zijlstra  

Datum en tijd: elke Maandagavond van 19.30 – 22.30
Lokatie: Boeken, Bonen en Blaadjes, Zuidsingel 67
Toegang: 5 euro incl. ontvangst met koffie/thee a la carte & borrelhapjes
Meld je komst via boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl


Kunst Café Amersfoort-menu

alleTijd voor ontMoeting & gesprek over de betekenis van Kunst voor ons Mens-Zijn met kunstenaars ~ ontMoetingen met een kijkje in de keuken van de Kunstenaar: Hun inspiratiebronnen en werkwijze prikkelen onze zintuigen… We Kijken mee met Schilders, Fotografen, Musici, Dansers, Schrijvers & Poëten, wat hen beweegt en wat hun werk doet met ons gemoed…
Ism Juan Carlos Estrada  

Datum en tijd: Elke laatste Vrijdagavond van de maand 19.30 – 22.30
Lokatie: Boeken, Bonen en Blaadjes, Zuidsingel 67
Toegang: 5 euro incl. ontvangst met koffie/thee a la carte & borrelhapjes
Meld je komst via boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl


Filosofisch café

Elke derde zondag van de maand vindt er op het Landgoed ISVW een Filosofisch café plaats.

Datum en tijd: elke derde zondag van de maand, van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Lokatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, Leusden
Toegang: € 10,- voor vrienden en € 25,- voor niet-vrienden
Aanmelden via info@isvw.nl


opmerkingen

(maak u bekend met uw volledige naam)

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!