1 reactie

agenda

door Diana Wildschut

In deze agenda geven we een overzicht van activiteiten in Amersfoort en omstreken die moeilijk te vinden zijn in de reguliere media.

De agenda is een samenwerking tussen de werkgroep Skepsis Amersfoort en De Stadsbron. Er staan activiteiten in die het kritisch denken en begrip voor anderen bevorderen.

Mist u hier activiteiten of organiseert u zelf een activiteit waarvan u vindt dat die hier thuishoort? Meld de activiteit aan via agenda@destadsbron.nl.

Lezing Pauline Broekema

Op 23 oktober om 19.30 uur tot 21.30 uur zal Pauline Broekema in het gemeenschapshuis aan de Drieringensteeg 7 in Amersfoort een lezing geven. In haar lezing, “Een verhaal uit de mediene”, vertelt zij over twee grote Joodse families, uit Noord-Nederland. Ze beschrijft hun geschiedenis in het boek “Het uiterste der zee” (De Arbeiderspers 2018). De basis vormden de herinneringen, documenten en foto’s die Sara Kirby-Nieweg (Appingedam, 1941) verzamelde.                                                                                                 

Haar verhaal over het leven toen: het vakmanschap in de textiel en de veehandel. Maar ook de wereld om hen heen: het boerenleven, het veranderende landschap, de komst van de fiets en later de auto. Ze beschrijft het lot van de families in de oorlog. Sara en haar moeder doken onder, gescheiden van elkaar. Het was een oogarts die een cruciale rol speelde bij hun redding. Pauline: “mijn verhaal zal ook gaan over de mannen en vrouwen die ik stille helden noem. Mensen die met gevaar voor eigen leven bereid waren te helpen, omdat ze vonden dat dit moet.”                                                                         

Pauline Broekema werkte vierendertig jaar als verslaggever bij het NOS Journaal. Vorig jaar stopte ze bij de NOS. ‘Heel bewust’ zegt ze ‘hoewel ik het werk nog ontzettend leuk vond.’ Ze wilde meer ruimte voor het schrijven. Ze schreef onder meer ‘Benjamin een verzwegen dood’ (2001) en de veelgeprezen kroniek over haar familie ‘Het Boschhuis’ (2015). In 2013 sprak ze in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de rede uit, voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking.                                                                                                     

Momenteel werkt ze aan een nieuw boek. En is de verteller in het muziekproject ‘De dochter van Meijer’ waarmee ze met vier musici door Nederland toert.

Wilt zich aanmelden voor deelname aan de avond met Pauline Broekema via ons emailadres; vsamersfoort@outlook.com, dit in verband met de ontvangst en de catering. 

Lezing Govert Schilling in het Eemhuis

Wegens succes herhaald: spectaculair theatercollege over buitenaards leven van Govert Schilling in het Eemhuis.

Vorig jaar zat de Bibliotheek het Eemhuis twee keer volledig vol vanwege het theatercollege Buitenaards. Tijdens de tentoonstelling One Way Ticket to Mars in Kunsthal KAdE komt wetenschapsjournalist en sterrenkundige Govert Schilling op 27 oktober daarom gewoon nog een keer. Er is een voorstelling om 15.30 uur, een voorstelling om 18.30 uur en eentje om 21.00 uur. Schilling neemt het publiek mee op een fascinerende speurtocht naar buitenaards leven.

Wat weten we eigenlijk van het heelal? Kunnen we op een dag bezoek van aliens verwachten? Ufo's, ruimtereizen, buitenaardse beschavingen - alles komt voorbij in dit kosmische spektakel over de vraag hoe uniek het leven op aarde is. Samen met het publiek en aan de hand van verschillende proefjes probeert Schilling de geheimen van het heelal te ontrafelen. Bestaat er zoiets als een wiskundige formule om te bepalen hoe groot de kans is dat we niet alleen zijn in dit immens grote heelal?

De Bibliotheek en Kunsthal KAdE pakken groot uit voor het theatercollege. Geïnspireerd door de populairwetenschappelijke theatercolleges van het tv-programma DWDD University, wordt de grote hal van het Eemhuis omgetoverd tot een multimediaal planetarium met grote planeten aan het plafond. Tijdens de voorstelling is er live muziek onder leiding van Thijs Borsten.

Tickets gaan vanaf € 12,50 in de verkoop en zijn te koop op www.bibliotheekeemland.nl of bij de balie in de Bibliotheek het Eemhuis.

Schrijfcafé Amersfoort

Ben je net begonnen met schrijven? Of al lang bezig en op zoek naar nieuwe ideeën? Wil je eens ervaren hoe het is om met meer mensen te schrijven? Dan ben je van harte welkom bij Schrijfcafé Amersfoort. Bij het Schrijfcafé gaat het niet om een afgerond verhaal of om een perfect gedicht, maar om het schrijven op een spontane manier. Er is geen goed of fout. In het Schrijfcafé leer je door oefeningen je aandacht zo te richten dat je vanuit je gevoel gaat schrijven. Schrijfervaring is niet nodig.

Datum en tijd: elke 2e donderdag van de maand, 09.30 uur tot 11.30 uur.
Lokatie: Nieuwe Erven
Toegang: €20,00 per keer


Filosofisch Café menu

alleTijd voor Filosofische Reflectie ~ ontMoetingen mét of zonder Boek, met Filosofen die ons ander laten Kijken naar Kunst, Cultuur en de Actualiteit…
ism Onno Zijlstra  

Datum en tijd: elke Maandagavond van 19.30 – 22.30
Lokatie: Boeken, Bonen en Blaadjes, Zuidsingel 67
Toegang: 5 euro incl. ontvangst met koffie/thee a la carte & borrelhapjes
Meld je komst via boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl


Kunst Café Amersfoort-menu

alleTijd voor ontMoeting & gesprek over de betekenis van Kunst voor ons Mens-Zijn met kunstenaars ~ ontMoetingen met een kijkje in de keuken van de Kunstenaar: Hun inspiratiebronnen en werkwijze prikkelen onze zintuigen… We Kijken mee met Schilders, Fotografen, Musici, Dansers, Schrijvers & Poëten, wat hen beweegt en wat hun werk doet met ons gemoed…
Ism Juan Carlos Estrada  

Datum en tijd: Elke laatste Vrijdagavond van de maand 19.30 – 22.30
Lokatie: Boeken, Bonen en Blaadjes, Zuidsingel 67
Toegang: 5 euro incl. ontvangst met koffie/thee a la carte & borrelhapjes
Meld je komst via boekenbonenblaadjes@hetsingelhuys.nl


Filosofisch café

Elke derde zondag van de maand vindt er op het Landgoed ISVW een Filosofisch café plaats.

Datum en tijd: elke derde zondag van de maand, van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Lokatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, Leusden
Toegang: € 10,- voor vrienden en € 25,- voor niet-vrienden
Aanmelden via info@isvw.nl


opmerkingen

(maak u bekend met uw volledige naam)